18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα» του Άρη...

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα» του Άρη Αλεξανδρή


Της Αριάδνης – Παναγιώτας Φατσή, 

Η ενηλικίωση είναι μια διαδικασία που όλοι βιώνουμε διαφορετικά. Παρόλα αυτά, το κοινό συνήθως ανάμεσα στους νέους είναι ότι θέλουν να ξεκινήσουν δυναμικά τον αγώνα τους στον κόσμο και να φτιάξουν μια δική τους ζωή, κάτι για το οποίο θα είναι υπερήφανοι. Η ιστορία του πρωταγωνιστή του βιβλίου που θα παρουσιάσουμε σήμερα ξεκινά –όπως πολλές άλλες ιστορίες νέων ανθρώπων πραγματικών ή φανταστικών  που αρχίζουν την ενήλικη ζωή τους– με προσδοκίες και ελπίδες, θέλοντας να αφήσουν πίσω τα παιδικά χρόνια και τα οικογενειακά τους περιβάλλοντα, τα οποία συχνά νιώθουν ότι δεν τους εκφράζουν και δεν ανταποκρίνονται πια σε αυτό που οι ίδιοι θέλουν για τη συνέχεια της ζωής τους.

Ένα τέτοιο άτομο είναι ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής, ένας νέος από την Κομοτηνή, που βάζει στόχο να φύγει για την Αθήνα και να μην επιστρέψει ποτέ. Την ιστορία του μας μεταφέρει ο Άρης Αλεξανδρής στο βιβλίο του Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα, που οι αναγνώστες μπορούν να αναζητήσουν στις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο Άρης Αλεξανδρής είναι ένας νέος συγγραφέας. Γεννημένος στην Αθήνα και έχοντας ζήσει τα παιδικά του χρόνια στον Πειραιά, αποφοίτησε από τη Νομική, αλλά δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα, καθώς τον κέρδισε η λογοτεχνία και η δημοσιογραφία. Ως προς αυτό έχουν ένα κοινό με τον Ιγνάτιο, καθώς ο χαρακτήρας του βιβλίου κάνει κι αυτός ένα μικρό ταξίδι στον κόσμο της δημοσιογραφίας, το οποίο, όμως, αποδεικνύεται ολέθριο.

Πηγή Εικόνας: andro.gr

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η οικογένεια του Ιγνάτιου αντικατοπτρίζει ό,τι πάει στραβά με την ελληνική οικογένεια. Ένας πατέρας που επέλεξε τη σύζυγό του για τα χρήματα της οικογένειάς της, μια μητέρα που είναι εμμονική με την καθαριότητα και ζηλεύει μονίμως την πολύ ωραιότερη αδελφή της, και τέλος, μια οικογενειακή επιχείρηση που μοιάζει να είναι το μέλλον για τον ήρωα της ιστορίας, ιδιαίτερα κατά τη γνώμη του πατέρα του, όσο κι αν εκείνος δεν το θέλει. Ο Ιγνάτιος ασφυκτιά στη μικρή Κομοτηνή, γι’ αυτό και δε χάνει την ευκαιρία να δηλώσει μια σχολή στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, μια σχολή Μ.Μ.Ε. Ερχόμενος στην πρωτεύουσα, ο Ιγνάτιος γνωρίζει καινούρια άτομα, ιδιαίτερα τη Βιργινία, μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, που φοιτά στη Νομική, αλλά έχει και τάσεις παραβατικότητας. Παρόλα αυτά, όλα τα νέα βιώματα του Ιγνάτιου του φαίνονται υπέροχα και έχει κάθε διάθεση να παραβλέψει τα αρνητικά τους.

Ο Ιγνάτιος σύντομα θα χρειαστεί να κάνει τα πρώτα του βήματα στον εργασιακό στίβο. Εκεί, η εικόνα είναι οδυνηρά οικεία για έναν νέο αναγνώστη. Εργοδότες που βασίζονται στον εθελοντισμό και δε θέλουν να πληρώσουν τους νέους εργαζομένους, παράγοντες των Μ.Μ.Ε. που δεν έχουν καθόλου ηθικές αναστολές, όσο κι αν θέλουν να μοιάζουν ηθικοί. Πάνω από όλα, όμως, ένας αδήριτος ανταγωνισμός. Ο ανταγωνισμός και το άγχος να προχωρήσει κανείς στη ζωή, όχι μαζί με τους άλλους, αλλά μπροστά από αυτούς ή και εις βάρος τους, μοιάζει να είναι στο βιβλίο του Αλεξανδρή η κινητήριος δύναμη που οδηγεί κάθε κακή απόφαση. Τελικά, ο αναγνώστης μένει με την εικόνα των ανθρώπων που θα μπορούσαν να είχαν μια καλύτερη τύχη, αν δεν είχαν επιδοθεί στο να προσπαθούν να κάνουν κακό αντί για καλό.

Πηγή Εικόνας: corporatecomplianceinsights.com

Διαβάζοντας τις πρώτες ενότητες, ο αναγνώστης διακρίνει μια αυτοπεριφρόνηση και ένα βιτριολικό χιούμορ του ήρωα για τον εαυτό του και όλους τους άλλους. Στην αρχή, αυτό φαίνεται σαν μια ενδιαφέρουσα επιλογή του συγγραφέα, για να μας δείξει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα του χαρακτήρα. Παρόλα αυτά, όσο η πλοκή εξελίσσεται, αποκαλύπτεται ότι ο Ιγνάτιος έχει κάθε λόγο να υποτιμά και να μη θέλει να συγχωρέσει τον εαυτό του – φυσικά, αυτόν δεν πρόκειται να τον μάθετε εδώ, αλλά μόνο διαβάζοντας το βιβλίο. Η αφήγηση που ξεκινά σαν ένα παραμύθι ενηλικίωσης, σύντομα δείχνει ένα διαφορετικό, πιο σκοτεινό πρόσωπο, το οποίο, όμως, κάνει τον αναγνώστη να γυρνά τις σελίδες ταχύτατα, για να μάθει την εξέλιξη της ιστορίας.

Η ιστορία του Ιγνάτιου Καραθοδωρή είναι ένα cautionary tale για τους κινδύνους της ψηφιακής εποχής, καθώς δίνει έμφαση στην επικινδυνότητα της ανήθικης δημοσιογραφίας και του καιροσκοπισμού. Μέσα σε ένα πλαίσιο στο οποίο όλα μπορούν να λάβουν τεράστιες διαστάσεις σε λίγες μόνο ώρες και να έχουν καταστροφικές συνέπειες στην πραγματική ζωή των ανθρώπων που αφορούν, ο Ιγνάτιος καλείται να κάνει τις επιλογές του. Το βιβλίο είναι σαφές ήδη από τον τίτλο, ο Ιγνάτιος θα χάσει τα πάντα. Στην πορεία του, όμως, προς αυτήν την κατάληξη, ίσως να έχει κάτι να μας μάθει.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση σε φοιτητικούς οργανισμούς και εκδηλώσεις, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Unique Minds και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες. Την ενδιαφέρει η συγγραφή νομικών και λογοτεχνικών άρθρων, τάσεις τις οποίες ικανοποιεί η συμμετοχή της στο OffLine Post. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.