22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ «αναγκαστική» λάμψη των γιορτών

Η «αναγκαστική» λάμψη των γιορτών


Της Μαρίας Μπότη,

Λαμπάκια, γκλίτερ, αστεράκια, χρυσόσκονη και οτιδήποτε λάμπει και ακτινοβολεί ευτυχία έχει πλημμυρίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτές τις μέρες. Φωτογραφίες με πλατιά χαμόγελα, γιορτινά τραπέζια, μεγάλες πιατέλες με φαγητά, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, στολισμένα δέντρα και κοντινές –ή μακρινές– εξορμήσεις κοσμούν τον διαδικτυακό κόσμο. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, όλοι γινόμαστε μέρος ή μάρτυρες μιας «κουλτούρας» υπερπροβολής της γιορτινής διάθεσης.

Καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων, η κίνηση να τραβήξουν και να δημοσιεύσουν ένα βίντεο ή μια φωτογραφία είναι πολλές φορές «μηχανική». Πόσω μάλλον τώρα στις γιορτές που όλοι «πρέπει» να ανεβάζουν χαρούμενα τραγούδια, στολισμένους δρόμους, λαμπερές εμφανίσεις και αισιόδοξα μηνύματα. Είναι σαν όλα τα προβλήματα να είναι στο mute και να κυριαρχεί μόνο αισιοδοξία.

Πηγή εικόνας: unsplash.com

Είναι, όμως, πράγματι έτσι;

Όσο μαγικές και αν «οφείλουν» να είναι πάντοτε αυτές οι μέρες για μικρούς και μεγάλους, δεν είναι όλες οι στιγμές βγαλμένες από ταινία. Για κάποιους είναι η πιο μαγική και αγαπημένη στιγμή του χρόνου, για κάποιους η πιο ιερή με τη γέννηση του Χριστού και για κάποιους η πιο μοναχική και απαισιόδοξη περίοδος.

Πολλοί ζουν τη μαγεία των ημερών, άλλοι δραπετεύουν από το «παραμύθι» και αρκετοί επιλέγουν να καμουφλάρουν τα αρνητικά συναισθήματα με ωραιοποιημένες φωτογραφίες που μοιράζονται στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επομένως, ό,τι λάμπει, δεν είναι χρυσός. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο μάθημα αυτών των ημερών. Πίσω από μία λαμπερή φωτογραφία, μπορεί να βρίσκεται, δυστυχώς, το μεγαλύτερο σκοτάδι…

Και κάπως έτσι, γέμισε η αρχική σελίδα με αναμνήσεις από το 2022. Το παλιό έτος φεύγει, το νέο έτος έρχεται και είναι μία ευκαιρία ανασκόπησης και αυτοαξιολόγησης. Η ιδανική στιγμή να βάλουν check σε όσα πέτυχαν τις μέρες που πέρασαν και να θέσουν νέους στόχους για τις μέρες που θα έρθουν. Για αρκετούς είναι πηγή ανακούφισης και αισιοδοξίας, ενώ για ορισμένους πηγή μελαγχολίας και άγχους.

Πηγή εικόνας: unsplash.com

Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι οι γιορτές αποτελούν τη χειρότερη περίοδο του χρόνου, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με ανεξέλεγκτες υποχρεώσεις και «κοινωνική» πίεση. Είναι όσοι δεν μπορούν να αφήσουν στην άκρη τα προβλήματα που έχουν, τα οποία βλέπουν να «διογκώνονται» ανάμεσα στην «ουτοπία» των άλλων. Προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην πραγματικότητα και να μην μπουν στον φαύλο κύκλο της σύγκρισης με τα «ιδανικά» Χριστούγεννα, που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα κατωτερότητας και να φέρει απογοήτευση.

Δύσκολο challenge, καθώς –τις γιορτινές κυρίως μέρες– συντελείται καταιγισμός αναρτήσεων. Η συνεχής σύγκριση, όμως, μπορεί να καταλήξει σε αρνητικές συνέπειες, προκαλώντας συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης λόγω της ανάγκης να παρουσιάζουν στα κοινωνικά μέσα μια «τέλεια εικόνα», προσαρμοσμένη στα «πρότυπα» του διαδικτυακού κόσμου.

Είμαστε άνθρωποι, με αυθεντικά συναισθήματα. Μπορεί κάποιοι να απολαμβάνουν τις γιορτές στο έπακρο και κάποιοι άλλοι όχι. Ο καθένας εκφράζεται διαφορετικά και δεν είναι ανάγκη να πιέζεται σε τυποποιημένες συμπεριφορές. Η κουλτούρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συγχέει πολλές φορές αληθινές και ψευδείς καταστάσεις. Είναι επιλογή του καθενός εάν θα αναρτήσει μία χαρούμενη φωτογραφία ή εάν θα την κρατήσει μακριά από τις οθόνες. Όμως, επιλογή είναι και το να μην επηρεάζεται από τις «φωτεινές» αναρτήσεις άλλων, μελαγχολώντας.

Πηγή εικόνας: unsplash.com

Οι γιορτές είναι συνυφασμένες με λάμψη, μαγεία, αισιοδοξία, ευχές, χαμόγελα και αγάπη. Στην πραγματικότητα, έτσι θα πρέπει να είναι όλος ο χρόνος, σαν μία γιορτή. Γεμάτος λαμπερά χαμόγελα, αληθινά συναισθήματα, σφιχτές αγκαλιές, αξέχαστες στιγμές, ατελείωτες βόλτες, ξεχωριστούς ανθρώπους, έντονες αναμνήσεις, «εκρήξεις» αγάπης, που όμως δεν κάνουν φασαρία…

Να τολμάμε, να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, να νοιαζόμαστε για τους γύρω μας, να μην συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους και να μην σκεφτόμαστε τι λένε οι άλλοι. Ο κόσμος πάντα κάτι θα βρει να πει, καλό ή κακό.

Εάν μπορείς, συμβάδισε με τη λάμψη των ημερών, εάν δεν μπορείς, it’s ok! Υπάρχουν τόσες ακόμα μέρες να απολαύσεις και να τις κάνεις μοναδικές.

Μέτρα αντίστροφα, πες «ευχαριστώ» για όσα κέρδισες και ετοιμάσου για όσα έρχονται! Σίγουρα θα είναι μαγικά…

Καλή χρονιά!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπότη
Μαρία Μπότη
Γεννήθηκε το 1997 και είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ξένες γλώσσες και αγαπά τα ταξίδια. Τα σχέδια της για το μέλλον είναι να ασχοληθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο με την επικοινωνία και το marketing.