20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία15900: Ένα τηλεφώνημα είναι αρκετό να «σπάσει» τη σιωπή των γυναικών

15900: Ένα τηλεφώνημα είναι αρκετό να «σπάσει» τη σιωπή των γυναικών


Της Μαρίας Μπότη,

Ένα τηλεφώνημα είναι αρκετό για να αλλάξει τα πάντα. Ένα τηλεφώνημα στη Γραμμή SOS 15900 είναι αρκετό να σώσει γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η ενδοοικογενειακή βία «σαρώνει» τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών, αποτελώντας δυστυχώς μία διαχρονική πληγή για την κοινωνία μας. «Συγγνώμη», «δεν θα ξαναγίνει», «ήταν η κακιά στιγμή» είναι κάποιες από τις δικαιολογίες που ακούγονται από τα στόματα αδίστακτων αντρών που θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο και ικανό να εκμεταλλευτεί με οποιονδήποτε τρόπο τη γυναικεία παρουσία που έχει απέναντί του.

Η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 λειτουργεί πανελλαδικά, καθημερινά σε 24ωρη βάση και αποτελεί ένα ισχυρό «όπλο» στον αγώνα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Παρέχει άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και πληροφόρηση και ενημέρωση για θέματα σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε όλους τους πολίτες και τους φορείς.

Πηγή εικόνας: zougla.gr

Η Γραμμή στελεχώνεται με ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες με εξειδίκευση και εμπειρία σε θέματα έμφυλης βίας και οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής. Μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσουν στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον τους, όμως ίσως είναι πιο εύκολο να ζητήσουν βοήθεια υπό το καθεστώς της ανωνυμίας και της εχεμύθειας.

Σκοπός είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η επανάκτηση της αυτοεκτίμησής τους προκειμένου να αισθανθούν και πάλι «δυνατές» να γίνουν κυρίαρχες της ζωής τους και να εξελιχθούν προσωπικά και επαγγελματικά. Αποτελεί μία λάμψη αισιοδοξίας στον «μαύρο» κόσμο αρκετών γυναικών στις μέρες μας, καθώς τους ενθαρρύνουν να κατανοήσουν ότι δεν είναι μόνες και ότι δεν ευθύνονται οι ίδιες για τη βία που υφίστανται.

Η έμφυλη βία παραμένει ένα τεράστιο ταμπού που, δυστυχώς, στιγματίζει όχι τον δράστη αλλά την ίδια τη γυναίκα-θύμα. Απώτερος στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να γίνει απολύτως κατανοητό ότι δεν ευθύνεται το φύλο ενός ανθρώπου για τη βία αλλά η ίδια η κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε, συνυπάρχουμε, εξελισσόμαστε και διαμορφώνουμε τον χαρακτήρα μας. Παρωχημένες αντιλήψεις που απέχουν κατά πολύ από την ισότητα των δύο φύλων τροφοδοτούν αυτές τις συμπεριφορές και αποδεικνύουν πόσο μακρύς είναι ο δρόμος προς την αλλαγή.

Πηγή εικόνας: mobile.twitter.com

Αναμφίβολα, τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αποτελούν αποτρόπαιες πράξεις που παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και είναι απολύτως καταδικαστέες. Καμία γυναίκα και κανένας άνδρας δεν θα πρέπει να ανέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας. Όλοι είμαστε ίσοι και όλοι έχουμε δικαίωμα να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε εξίσου. Και η αγάπη δεν μετριέται σε γρατζουνιές και μώλωπες. Δεν μετριέται στις φωνές και στα νεύρα.

Βασίζεται στο ενδιαφέρον, στη φροντίδα, στις μικρές, καθημερινές στιγμές ευτυχίας, στον σεβασμό, στην αμοιβαιότητα, στην αλληλεγγύη, στην ανιδιοτέλεια, στην ισότητα.

Και όταν ακουστεί «δυνατά» η φωνή των γυναικών, τότε η γραμμή SOS 15900 θα πάψει να υφίσταται. Και όταν αυτός ο κόσμος θα γίνει καλύτερος, τότε θα έχει νικήσει η αγάπη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Δωρεάν η κλήσεις προς την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, ypergasias.gov.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπότη
Μαρία Μπότη
Γεννήθηκε το 1997 και είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ξένες γλώσσες και αγαπά τα ταξίδια. Τα σχέδια της για το μέλλον είναι να ασχοληθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο με την επικοινωνία και το marketing.