17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ σημασία του Mobile Computing στον χώρο της υγείας

Η σημασία του Mobile Computing στον χώρο της υγείας


Του Γρηγόρη Τραφαλή,

Σήμερα, οι εφαρμογές της κινητής τηλεφωνίας έχουν γίνει αναγκαίες και διαδεδομένες στις επιχειρήσεις, στους καταναλωτές, στη βιομηχανία, στην ψυχαγωγία και σε πολλές εξειδικευμένες δραστηριότητες της κάθετης αγοράς. Το βασικό πλεονέκτημα της φορητής πληροφορικής είναι η ευκολία, επιτρέποντας στους χρήστες οποτεδήποτε και οπουδήποτε να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και υπολογιστικούς πόρους. Σε γενικές γραμμές, οι χρήστες επιλέγουν τη συσκευή, που τους είναι κατάλληλη για τις εφαρμογές που χρειάζονται. Οι εφαρμογές αυτές διαφέρουν, ανάλογα με τον σχεδιασμό και τη λειτουργία που επιτελούν. Υπάρχουν, βέβαια, και εξειδικευμένες εφαρμογές, που είναι εγκεκριμένες από οργανώσεις και βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών, παθήσεων, ή ακόμα και στην ασφάλεια των πολιτών της κάθε χώρας, ανάλογα, βέβαια, με τις ανάγκες της.

Το mobile computing στον τομέα της υγείας έχει διατελέσει αναπόσπαστο έργο στην αντιμετώπιση προβλημάτων και στην καλυτέρευση της καθημερινότητας των ανθρώπων. Ο ιατρικός κλάδος από πλευράς πληροφορικής δεν ήταν ποτέ «προτεστάντης», τόσο στην Ευρώπη όσο και στον δυτικό κόσμο, στην περίθαλψη ασθενών. Εάν μπορέσει το mobile computing από ένα ερωτηματικό στον χώρο της ιατρικής να γίνει ένα αξιόπιστο εργαλείο, τότε είναι σίγουρο πως οι ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό θα το αποδεχτούν με μεγάλη ικανοποίηση.

Η κινητή υγεία (mobile health computing)  θα αποτελέσει τον οδηγό για την –όλο και μεγαλύτερη– αλληλεπίδραση των ασθενών και των παροχών με ασφαλή, λειτουργικό και αξιόπιστο τρόπο. Οι γιατροί θέλουν και χρειάζονται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Οι ιατρικές εφαρμογές μας επιτρέπουν να κοιτάξουμε τους ανθρώπους, που πάσχουν από κάποια ασθένεια κατάματα και να υπάρξει παροχή βοήθειας. Πλέον, ο στόχος της προσβάσιμης εξατομικευμένης θεραπείας δύναται να πραγματωθεί, γεγονός που παλιά ήταν αδύνατον. Μέσω ποικίλλων εφαρμογών, ο πάσχων μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε γιατρό ή ειδικό στο θέμα που τον απασχολεί, ανεξαρτήτως του γεωγραφικού τόπου, που βρίσκεται. Ακόμα, οι ασθενείς αναλαμβάνουν πρωταρχικό και πιο ενεργό ρόλο στη φροντίδα τους μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης.

Πηγή εικόνας: Freepik

Οι δυνατότητες είναι πολλές, όπως οι καθημερινές υπενθυμίσεις στην οθόνη των συσκευών, οι αναλυτικές εξετάσεις και η δυνατότητα να βλέπουν την πρόοδό τους ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε μέρος. Όλα αυτά καθιστούν τις εφαρμογές αυτές εξίσου σημαντικές με μία επίσκεψη στον γιατρό. Οι γιατροί με τη δική τους σειρά μπορούν κάλλιστα να συνεργαστούν μεταξύ τους σε περιπτώσεις ερευνών και να ανταλλάξουν πληροφορίες και αρχεία. Σήμερα, υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες εφαρμογών, που ασχολούνται με την περίθαλψη:

Α. Εφαρμογές, που παρακολουθούν τις φυσιολογικές λειτουργείες και στέλνουν τα αποτελέσματα στους ασθενείς: Για παράδειγμα, παρακολούθηση εφαρμογών, όπως εξέταση αίματος, επίπεδο γλυκόζης, λειτουργίες της καρδιάς και ζωτικά σημεία, που βασίζονται σε αισθητήρες.

Β. Εφαρμογές, που παρέχουν πληροφορίες και σχόλια στους ασθενείς: Υπενθυμίσεις για ραντεβού μεταξύ γιατρών-ασθενών και σχόλια σχετικά με τα δρώμενα στο χώρο της ιατρικής.

Υπάρχουν πολλοί που έχουν αντιρρήσεις, βέβαια, με την αξιοπιστία των εκάστοτε εφαρμογών και το κατά πόσο μπορούν να γίνουν αξιόπιστες. Μερικά εύλογα ερωτήματα είναι εάν τα δεδομένα υγείας αποθηκεύονται και προστατεύονται στη φορητή συσκευή και ότι θα πρέπει να κρυπτογραφηθεί η πρόσβαση και να προστατεύεται από έναν ασφαλή κωδικό. Πρέπει να υπάρξει επιλογή ανάκτησης κωδικού ή και ονόματος χρήστη σε περίπτωση κλοπής. Επιπλέον, πριν και μετά τη μετάδοση δεδομένων, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος ταυτότητας και τα δεδομένα να είναι κρυπτογραφημένα κατά τη διάρκεια της μετάδοσης.

Τέλος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνολογία διεισδύει σε πολλές πτυχές της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας. Στην περίπτωση της υγειονομικής περίθαλψης, η υιοθέτηση της τεχνολογίας μπορεί να θεωρηθεί ως αναγκαία αξία σε βασικά συστήματα διαδικασιών και πληροφοριών, που υποστηρίζουν τις υπηρεσίες αυτές, με αποτέλεσμα –τελικά– να ωφελούνται οι ασθενείς.

Οι απαιτήσεις μιας σύγχρονης υγειονομικής περίθαλψης –πάντα– θα είναι το βασικότερο μέλημα μιας χώρας και σίγουρα θα έχει αντίκτυπο στους πολίτες της. Εξάλλου, μια ματιά στην καθημερινότητά μας είναι ικανή για να  αναδείξει τη συνεισφορά του mobile computing στο χώρο της υγείας, καθώς κολοσσιαίες εταιρείες λογισμικού όπως η Apple, έδειξαν άψογη προσαρμοστικότητα στις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της υγείας. Κατασκεύασαν άμεσα εφαρμογές, οι οποίες έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της νόσου COVID-19, αλλά και την ανίχνευση του ιού μέσα από ειδικά διαγνωστικά τεστ. Όλα αυτά διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο στις εξελίξεις, γιατί βοηθούν το έργο των ειδικών και διευκολύνουν, αλλά και προφυλάσσουν κάθε πολίτη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Ψηφιακή υγεία, τεχνολογίες και εφαρμογές, Αθηνά Α. Λαζακίδου, Εκδόσεις Δίσιγμα, Θεσσαλονίκη, 2021
  • Η υγεία στη ψηφιακή εποχή, Αθηνά Α. Λαζακίδου, Εκδόσεις Λαζακίδου, Αθήνα, 2013

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γρηγόρης Τραφαλής
Γρηγόρης Τραφαλής
Γεννημένος στη Μάνη Λακωνίας το 1998. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστήμων του Πανεπιστημίου Πειραιά. Παρακολουθεί τον Μεταπτυχιακό Επαγγελματικό Τίτλο στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών. Όντας ενεργό άτομο συμμετέχει σε συνέδρια και σεμινάρια σχετικά με το γνωστικό του αντικείμενο. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τον αθλητισμό.