20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"The Fight for Justice - Paolo Guerrero" (2022): Ένα αθλητικό σκάνδαλο και...

“The Fight for Justice – Paolo Guerrero” (2022): Ένα αθλητικό σκάνδαλο και ο αγώνας για τη δικαιοσύνη


Της Νεφέλης Τσιλοπούλου, 

Κάθε τέσσερα χρόνια λαμβάνει χώρα το Παγκόσμιο Κύπελλο, που είναι και η σπουδαιότερη κατάκτηση μίας εθνικής ομάδας στην ιστορία του αθλήματος. Η διοργάνωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) και συμμετέχουν στην τελική φάση 32 ομάδες από τις 211 που ξεκινούν στα προκριματικά. Το 2018 κυπελλούχος στέφθηκε η Γαλλία στη διοργανώτρια Ρωσία, η οποία θα δώσει για το 2022 τα ηνία στο κράτος του Κατάρ.

Στο 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 η εθνική ομάδα του Περού κατόρθωσε να εξασφαλίσει την πρόκριση στην τελική φάση έπειτα από 36 χρόνια. Απούσα από οχτώ διοργανώσεις, η τελευταία φορά που υπήρξε στην τελική φάση ήταν το έτος 1982. Εκείνο το καλοκαίρι, ολόκληρο το Περού γιόρτασε αυτή τη μεγάλη εθνική νίκη και δόξασε τον αρχηγό και πρώτο σκόρερ της ομάδας Paolo Guerrero. Γεννημένος την 1η του Γενάρη του 1984, ο Χοσέ Πάολο Γκερέρο Γκονζάλες (José Paolo Guerrero Gonzales) αποτελεί μέχρι και σήμερα τον πιο πετυχημένο Περουβιανό ποδοσφαιριστή και τον μόνο που έχει υπάρξει υποψήφιος για το βραβείο της Χρυσής Μπάλας.

Αριστερά ο Paolo Guerrero με τον προπονητή Ricardo Gareca, δεξιά οι ηθοποιοί Nico Ponse και Mariano Sabato. Πηγή εικόνας: www.larepublica.pe.

Στην ώριμη στιγμή της καριέρας του, στα 34 του χρόνια, βιώνει το όνειρο κάθε αθλητή και είναι έτοιμος να οδηγήσει την ομάδα στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Λίγο πριν, όμως, από αυτό το ταξίδι, βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα σκάνδαλο που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον παγκοσμίως, καθώς έπειτα από τον τυπικό έλεγχο ντόπινγκ που πραγματοποιείται στο τελευταίο του παιχνίδι, βγαίνει θετικός στη χρήση κοκαΐνης. Η αλήθεια είναι πως στο ποδόσφαιρο η χρήση ουσιών φαρμακοδιέγερσης δεν παρατηρείται στο ίδια ποσοστά και με την ίδια συχνότητα που ανιχνεύεται σε άλλα πεδία, όπως ο στίβος ή η ποδηλασία (σκάνδαλο Λανς Άρμστρονγκ), αλλά ακόμα και οι λεγόμενες «ουσίες ψυχαγωγίας» είναι απαγορευτικές.

Το The Fight for Justice είναι μία μίνι σειρά παραγωγής του Netflix, που αποτελείται από έξι επεισόδια. Τον Paolo Guerrero υποδύεται ο Nico Ponse και όλο το σενάριο είναι εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία του και όσα συνέβησαν εκείνη την περίοδο της ζωής του. Από την είδηση του θετικού αποτελέσματος μέχρι την ανθρωποφαγία των media, αλλά και ως την ανακοίνωση του αποκλεισμού του, ο τίτλος «Αγώνας για τη Δικαιοσύνη» είναι άκρως ρεαλιστικός, καθώς ο Paolo βρέθηκε αντιμέτωπος με τις σκληρές κυρώσεις της FIFA. Στην ακμή της καριέρας του και στη σπουδαιότερη αθλητική στιγμή της χώρας του, είναι αποκλεισμένος και στο μάτι του κυκλώνα, καθώς βιώνει, παράλληλα, και την απομυθοποίηση από την κοινή γνώμη. Ο άλλοτε ταλαντούχος αρχηγός της εθνικής ομάδας είναι πλέον στη συνείδηση του κόσμου ως ένας κοινός εθισμένος.

Αυτό το μεγάλο πλήγμα, προσωπικό και επαγγελματικό, αποδίδει η μίνι σειρά με δόσεις χιούμορ, αλλά και ρεαλισμού. Η παρακαταθήκη που άφησαν στον Paolo ο πατέρας και ο θείος του, ποδοσφαιριστές και οι δύο, δεν του επιτρέπει ηθικά να αφήσει το όνομα Guerrero στη φανέλα να είναι λαβωμένο. Αποφασίζει να πάει τον αγώνα μέχρι τέλους και να αποδείξει πως δεν έκανε χρήση, έχοντας απέναντί του έναν σκληρό αντίπαλο. Κυρίως, όμως, επιθυμεί να καταφέρει να αγωνιστεί με τα χρώματα του Περού στη Ρωσία.

Πηγή εικόνας: www.depor.com

To The Fight for Justice αποτελεί μία βιογραφική αφήγηση και απευθύνεται τόσο στους ποδοσφαιρόφιλους όσο και στο ευρύ κοινό. Είναι ένα αθλητικό σκάνδαλο, αλλά στον πυρήνα του παραμένει ανθρώπινο και δείχνει πώς επηρέασε αλλά και δίχασε κοινωνικά τον λαό του Περού, αλλά και την παγκόσμια αθλητική κοινότητα.


 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 
  • The Fight for Justice: Paolo Guerrero | Netflix εδώ
  • Contigo Capitan (TV Series 2022) | IMDb εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νεφέλη Τσιλοπούλου
Νεφέλη Τσιλοπούλου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και συνεχίζει τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή στο Tμήμα της Αρχαιολογίας. Η αγάπη της για τον πολιτισμό και τις τέχνες ήταν πάντα κινητήριος δύναμη για τη συμμετοχή της σε εθελοντικές δράσεις και προσωπικές αναζητήσεις. Η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος αποτελούν μια αναλλοίωτη συντροφιά και συγχρόνως τροφή για σκέψη. Απολαμβάνει τις βόλτες σε μουσεία, τον πρωινό καφέ και ένα καλό τραγούδι.