16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟ δύσκολος δρόμος για την αυτοδυναμία

Ο δύσκολος δρόμος για την αυτοδυναμία


Του Δημήτρη Σπυριδάκη,

Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις εκλογές, οι οποίες κατα πάσα πιθανότητα θα γίνουν την Άνοιξη του 2023. Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός έχουν καταστήσει σαφές πως ο στόχος δεν είναι άλλος από την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Φαίνεται πως προσπερνούν τις πρώτες εκλογές με σκοπό να κάψουν την απλή αναλογική, ενώ στοχεύουν στην επίτευξη αρκετά υψηλού ποσοστού στις δεύτερες, που θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν αυτοδύναμα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο δρόμος, όμως, μέχρι τις εκλογές είναι στρωμένος με «αγκάθια» για το κυβερνών κόμμα, κάτι που προκαλεί έναν δικαιολογημένο «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου.

Κρίνεται, λοιπόν, σκόπιμο σε αυτή τη χρονική συγκυρία να εξετάσουμε πού θα κριθεί η αυτοδυναμία, ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να τη στερήσουν από την κυβέρνηση και, κυρίως, πού θα πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές.

Πηγή εικόνας: kathimerini.gr

Καταρχάς, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο σκάνδαλο υποκλοπών που κυριάρχησε στη επικαιρότητα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ένα σκάνδαλο, που κλόνισε τη εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση, αλλά παρόλα αυτά δεν οδήγησε σε σημαντική δημοσκοπική μείωση του ποσοστού της ΝΔ. Στη συνέχεια, έπεται η υπόθεση Πάτση, η οποία πάλι δίνει την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να ασκήσει πυρά στην κυβέρνηση και να προκαλέσει ρήγματα στη σχέση με τους πολίτες. Η άμεση αποπομπή του βουλευτή αποτελεί απόδειξη των γρήγορων αντανακλαστικών του Μαξίμου, το οποίο θέλει να δείξει πως τέτοιες πρακτικές είναι μη αποδεκτές στο εσωτερικό της ΝΔ. Η διαφάνεια και η ειλικρίνεια είναι στοιχεία στα οποία έχει χτίσει το προφίλ του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αμφισβήτηση τους από τα γεγονότα μόνο επιβλαβής θα μπορούσε να είναι εν όψει των εκλογών. Το προφίλ που έχει χτίσει ο Πρωθυπουργός από τότε που εκλέχτηκε πρόεδρος της ΝΔ είναι εκείνο του σοβαρού πολιτικού που κοιτάει στα μάτια τον ελληνικό λαό, αντιμετωπίζοντας τον με σεβασμό και ειλικρίνεια. .

Προχωράμε σε ένα άλλο θέμα, το οποίο ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη και αποτελεί πονοκέφαλο για όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, λειτουργώντας ως παράγοντας αποσταθεροποίησής τους. Η ενεργειακή κρίση ήρθε για να μείνει, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους στο Μαξίμου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ακρίβεια αποτελεί το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο τους Έλληνες πολίτες. Ήδη έχουν ληφθεί μέτρα στήριξης και ενδεχομένως να ληφθούν και άλλα. Η πραγματικότητα είναι, όμως, μία. Τα χρήματα που υπάρχουν στη τσέπη του Έλληνα πολίτη παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τι θα ρίξει στην κάλπη. Με την ακρίβεια να αποκτά τέτοιες διαστάσεις, η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση είναι φυσιολογική και η δημοσκοπική φθορά όσο προχωράει ο χειμώνας δεδομένη. Η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί δίπλα στον Έλληνα πολίτη και να σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο αντιμετώπισης της κρίσης.

Πηγή εικόνας: ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μια άλλη παράμετρος που θα καθορίσει αν η ΝΔ θα μπορέσει να προσεγγίσει ποσοστά αυτοδυναμίας είναι η προσέλκυση των κεντρώων ψηφοφόρων. Συχνά λέγεται πως το κέντρο κερδίζει τις εκλογές. Και δεν μπορούμε να πούμε πως αυτό δεν είναι αληθές. Στις εθνικές εκλογές του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να κέρδισε τη «μάχη» του Κέντρου. Στις εκλογές του 2023, θα πρέπει να υπολογιστεί και ο παράγοντας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στη ηγεσία, ο πυρήνας του κόμματος φαίνεται να βρίσκεται στο 12-13%. Ένα ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από εκείνο των εκλογών του 2019. Ο κεντρώος χώρος πλέον έχει άλλον ένα ισχυρό παίκτη, ο οποίος φαίνεται να θέλει να προσεγγίσει τους δυσαρεστημένους από τα δύο μεγάλα κόμματα ψηφοφόρους. Εκεί, ο Πρωθυπουργός δεν φαίνεται να προβληματίζεται. Είναι αρεστός στο κεντρώο κοινό και θα λέγαμε πως είναι ο βασικότερος εκφραστής του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ίδιος ένας κεντρώος πολιτικός, φιλελεύθερος και αρκετά προοδευτικός, κάτι που τον κάνει αρεστό και σε ψηφοφόρους που δεν ψήφιζαν παραδοσιακά τη ΝΔ.

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός έχει κάνει ξεκάθαρο πως στοχεύει στην αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Απομένουν αρκετοί μήνες μέχρι τη διεξαγωγή τους, για να μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη αναφορικά με το αν θα το πετύχει. Το μόνο σίγουρο είναι, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσκοπήσεις, πως βρίσκεται σε καλό δρόμο. Σαφώς, χρειάζεται επαγρύπνηση στην κυβέρνηση και σωστούς χειρισμούς στο καυτό θέμα της ενεργειακής κρίσης και της αντιμετώπισης της ακρίβειας. Παρόλα αυτά, έχουμε δρόμο ακόμη μέχρι τις εκλογές…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Νέα Δημοκρατία: 3+1 δρόμοι για την αυτοδυναμία, tanea.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Σπυριδάκης
Δημήτρης Σπυριδάκης
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 2002. Σπουδάζει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών σπουδών. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ μαθαίνει Γερμανικά. Ενδιαφέρεται για θέματα τόσο Διεθνών σχέσεων όσο και εγχώριας πολιτικής. Παρακολουθεί τακτικά σεμινάρια και ημερίδες που τον ενδιαφέρουν. Στον ελεύθερό του χρόνο διαβάζει βιβλία και ασχολείται με θέματα πολιτικής, ιστορίας, ψυχολογίας και φιλοσοφίας.