18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟμαδικό διάβασμα, εσύ τι λες;

Ομαδικό διάβασμα, εσύ τι λες;


Της Κατερίνας Αγγελοπούλου, 

Αν είσαι φοιτητής-φοιτήτρια, σίγουρα έχεις περάσει από το στάδιο του ομαδικού διαβάσματος! Και μιας που το ακαδημαϊκό έτος έχει ήδη ξεκινήσει, σου παραθέτω τους λόγους για τους οποίους πρέπει —ή και όχι— να το καθιερώσεις.

Όταν τα πράγματα με το διάβασμα δεν πάνε και τόσο καλά, όταν έχεις αρχίσει να βαριέσαι, όταν ψάχνεις ένα κίνητρο να συνεχίσεις αυτές τις είκοσι σελίδες που σου απομένουν, τότε η μόνη λύση είναι ο συνδυασμός «καφές και διάβασμα, ψήνεστε;». Εσύ τι θα απαντούσες σε αυτήν την πρό(σ)κληση; Τα study groups έχουν περισσότερα οφέλη απ’ όσα φαντάζεσαι και επίτρεψέ μου να σου εξηγήσω τι εννοώ!

«Έχασες» κάποιο μάθημα και δεν βρίσκεις σημειώσεις; Δεν μπορείς να καταλάβεις τι είναι επιτέλους αυτό που διαβάζεις; Ίσως ο/η συμφοιτητής-συμφοιτήτριά σου έχει αυτό που ψάχνεις! Βάζοντας κάθε μέλος της ομάδας να διαβάσει, να μελετήσει και να συνοψίσει τα πιο σημαντικά σημεία σε ένα κεφάλαιο, οι υπόλοιποι αποκτούν την ικανότητα να κατανοούν το ζήτημα σε βαθύτερο επίπεδο και να επιλύουν τις απορίες τους. Διαφορετικά άτομα με διαφορετικό τρόπο σκέψης,  μπορεί να εντρυφήσουν σε θέματα ή θεωρίες που άλλοι δυσκολεύονταν να ανιχνεύσουν αρχικά. Επομένως, η ομαδική μελέτη, θα λέγαμε ότι αναπτύσσει τη διορατικότητα και διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες των μελών, καθώς μέσω της σύγκρισης και αλληλοσυμπλήρωσης των γνώσεων, εξασφαλίζεται μια σφαιρική προσέγγιση και κατανόηση του εκάστοτε ζητήματος.

Πηγή εικόνας: princetonreview.com

Μην ξεχνάς πως αποτελεί και ένα μέσο, με το οποίο συνδυάζεις κοινωνική ζωή και ταυτόχρονα δεν παραμελείς το διάβασμά σου. Τι καλύτερο από αυτό; Μάλιστα, είναι γεγονός πως, πολλές φορές, οι φίλοι αποτελούν κίνητρο για να συνεχίσουμε αυτήν την «ιλιγγιώδη» προσπάθεια, αναπτύσσοντας έτσι μια σχέση υγιούς ανταγωνισμού, η οποία δύναται να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε όλα τα μέλη της ομάδας. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η επιθυμία για αναβολή μπορεί να είναι πολύ πιο δυνατή όταν είμαστε μόνοι. Φυσικά, ορισμένοι μαθητές είναι πιο οργανωμένοι και έχουν καλύτερες δεξιότητες διαχείρισης χρόνου από άλλους. Κατά συνέπεια, το να είσαι μέλος μιας ομάδας μελέτης θα βελτιώσει αυτές τις δεξιότητες που μπορεί να μην διαθέτεις σε τέτοιο βαθμό και θα επιδράσει θετικά στην απόδοσή σου. Όταν θα σκέφτεσαι, λοιπόν, να τα παρατήσεις και να συνεχίσεις (μόνο) με τον καφέ σου, οι φίλοι θα είναι εκεί για να σε βοηθήσουν να συγκεντρωθείς και να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου.

Δες το σαν μια ευκαιρία για να βγεις από το σπίτι, να αλλάξεις παραστάσεις και εν ολίγοις να κάνεις ένα διάλειμμα από την πίεση της ημέρας. Τα study groups δύνανται να αποτελέσουν έναν αγχολυτικό παράγοντα στην καθημερινότητά σου, και αυτό διότι —όταν λειτουργούν σωστά— σου χαρίζουν απόλυτη ηρεμία και σε «οπλίζουν» με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.

Πηγή εικόνας: freevector.com

Από την άλλη πλευρά, μπορώ να καταλάβω και εκείνους που δεν «ψήνονται» και τόσο με αυτήν την πρακτική. Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος φαίνεται να προτιμά το «μοναχικό» διάβασμα είναι αρκετοί. Καλύτερη συγκέντρωση και καλύτερη διαχείριση χρόνου, ανεξαρτησία στη ρύθμιση του προγράμματος, μεγαλύτερη άνεση, για κάποιους λιγότερη πίεση, φόβος για μη αποτελεσματική μελέτη κ.λπ. κ.λπ. Απολύτως φυσιολογικό! Το ομαδικό διάβασμα δεν εγγυάται την επιτυχία και πολλές φορές φέρει αντίθετα αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες πολλών φοιτητών. Σίγουρα όταν θα βγεις με την παρέα σου, θα προτιμήσεις να μοιραστείς τα νέα και τις εξελίξεις που ξέχασες να αναφέρεις στη χθεσινή συζήτηση! Και τότε, ποιος θα ασχοληθεί με το διάβασμα; Εκεί είναι που ανακύπτουν διάφορα προβλήματα, όπως για παράδειγμα, η περάτωση της ύλης ή η αναποτελεσματικότητα της προσπάθειάς σου. Τελικά, μήπως όντως μας αγχώνει περισσότερο αυτός ο εναλλακτικός τρόπος μελέτης;

Οι απόψεις διίστανται, όπως είναι λογικό και σίγουρα η απάντηση στο μήνυμα που θα έρθει στην «ομαδική», εξαρτάται από τις συνήθειες κάθε ατόμου. Ούσα φοιτήτρια όμως, προτείνω και σε εσένα να προσθέσεις το ομαδικό διάβασμα (έστω και για μια φορά) στη bucket list σου και να δοκιμάσεις αυτή τη μοναδική «φοιτητική» εμπειρία, γιατί… ποτέ δεν ξέρεις!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 10 Reasons Why You Should Form a Study Group, fnu.edu, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Αγγελοπούλου
Κατερίνα Αγγελοπούλου
Γεννήθηκε το 2002 στην Πάτρα και είναι φοιτήτρια του Τμήματος Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Της αρέσουν πολύ τα ταξίδια, η λογοτεχνία, η μουσική και ο αθλητισμός. Διαθέτει πτυχία αγγλικών και γαλλικών. Η αρθρογραφία για εκείνη είναι μια δημιουργική διέξοδος από την καθημερινότητα.