16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήTom Odell - “Best Day Οf My Life” (2022): Ένας δίσκος για...

Tom Odell – “Best Day Οf My Life” (2022): Ένας δίσκος για όλες τις καλύτερες μέρες


Της Νεφέλης Τσιλοπούλου,

Το 2012 ο Tom Odell, μόλις είκοσι δύο χρόνων τότε, κυκλοφορεί το πρώτο του τραγούδι με τον τίτλο “Another Love” (σε ελληνική μτφρ. «Άλλη Αγάπη»). Εκείνος ο Οκτώβρης έμελλε να αφήσει το στίγμα του στην παγκόσμια μουσική σκήνη, αφού δέκα χρόνια αργότερα το άκουσμά του παραμένει ακόρεστο, κάνοντας το τραγούδι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εποχής μας.

Γεννημένος στην Αγγλία, από μικρό τον χαρακτήριζε το ανήσυχο πνεύμα του. Η μουσική του κλίση ήταν εμφανής από μικρή ηλικία, αφού από τα σχολικά του χρόνια ακόμα έκανε κάποια περάσματα από μπάντες γράφοντας τραγούδια. Αποφάσισε, όμως, μεγαλώνοντας να πορευτεί μόνος του, αξιοποιώντας τις δημιουργίες του γιατί, όπως έχει δηλώσει, δεν ήθελε να βασίζεται σε άλλους ανθρώπους. Έτσι αυτόνομος, ταξίδεψε αρκετά με το αμάξι της γιαγιάς του στο Λονδίνο για να παίξει σε διάφορα shows. Το σημείο αφετηρίας του ήταν, όμως, το 2012, όταν υπέγραψε με την In the name of που ανήκει στην Columbia Records και κυκλοφόρησε το πρώτο του EP με τίτλο Songs from Another Love. Το ντεμπούτο του περιλαμβάνει τέσσερα τραγούδια, ανάμεσα σε αυτά το “Another Love” και το “Can’t Pretend” που τον καθιέρωσαν στη διεθνή σκήνη. Οι ικανότητές του στο πιάνο και η μουσική του αίσθηση οδήγησαν σε συνθέσεις που τον ξεχώρισαν από την αφάνεια, αφού κατάφερε να δημιουργήσει μοτίβα που πλέον έχουν γίνει κλασικά και αναγνωρίσιμα από το κοινό. Το στυλ του κινείται στη folk και την indie pop, ενώ οι acoustic εκδοχές του οδηγούν σε μία αποδόμηση που κάνει τα τραγούδια του ακόμα πιο έντονα συναισθηματικά.

Πηγή Εικόνας: bandsintown.gr/Anna

Έκτοτε ακολούθησαν τέσσερις δισκογραφικές παραγωγές. Το 2013, το πρώτο του ολοκληρωμένο album που είναι η συνέχεια του πρώτου EP με τίτλο Long Way Down, τρία χρόνια αργότερα το Wrong Crowd, το 2018 το Jubilee Road και το 2021 το Monsters. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022 κυκλοφόρησε το EP με τίτλο “Smiling All The Way Back Home”, προμηνύοντας την πέμπτη του δισκογραφική δουλειά, που την αναμένουμε στις 28 Οκτωβρίου.

Ο Tom Odell εδραιώθηκε ως ένα ταλέντο των καιρών μας, όχι μόνο για τις μουσικές του συνθέσεις, αλλά και για την ευφυέστατη στιχουργική του ικανότητα. Το “Another Love” είχε –και έχει– τεράστια απήχηση στο κοινό, γιατί πέρα από τη χαρακτηριστική μελωδία, μέσα από τους στίχους του θίγει και μία άλλη πλευρά του έρωτα που δεν είχε αναδειχθεί τόσο έντονα. Το τραγούδι αναφέρει:

On another love, another love
All my tears have been used up.

Για μία άλλη αγάπη
Έχω ξοδέψει όλα μου τα δάκρυα.

Πηγή Εικόνας: musikfreitag.com

Μέσα σε αυτό το δίστιχο κατάφερε να αποτυπώσει με τον πιο σαφή τρόπο αυτή την ψυχική κατάσταση του ατόμου που, έπειτα από μία μεγάλη απογοήτευση, δεν επηρεάζεται από νέες εμπειρίες, καθώς έχει ξοδέψει όλα του τα ψυχικά αποθέματα. Ο Tom Odell στον καινούριο του δίσκο φαίνεται πως θα κινηθεί σε πιο «ηλιόλουστες» μελωδίες, καθώς δεν επιλέγει τα έντονα μπάσα που τον χαρακτηρίζουν, αλλά μελωδίες ανάλαφρες, ακριβώς για να περιγράψουν Την καλύτερη μέρα της ζωής του. Στο ομώνυμο τραγούδι αναφέρει:

I think today is the best day of my life
Fuck thinking about the future all the time
If I’m alone, I’m alone, and I don’t mind

Νομίζω σήμερα πως είναι η καλύτερα μέρα της ζωής μου
Σταματάω να σκέφτομαι το μέλλον συνέχεια
Αν είμαι μόνος μου, είμαι μόνος μου και δεν με πειράζει.

Το τραγούδι μιλάει για τις στιγμές που πέφτουμε σε θλίψη και δε βρίσκουμε κανένα νόημα στην ύπαρξή μας, αλλά μικρά καθημερινά πράγματα καταφέρνουν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο. Καταλήγουμε να έχουμε «καλύτερες μέρες της ζωής μας», όχι γιατί συντελέστηκε κάποιο απίθανο γεγονός, αλλά γιατί απλώς η ζωή είναι γλυκιά και παρά τα δεινά και τα προβλήματα που όλοι κουβαλάμε, επιλέγουμε να μένουμε στη φωτεινή όψη της. Ένας βασικός λόγος της επιτυχίας του είναι το γεγονός ότι γράφει πολύ ρεαλιστικά τραγούδια, βασισμένα και στις δικές του εμπειρίες, που αποτυπώνουν τον ανθρώπινο ψυχισμό στις πιο κοινές και καθημερινές εκδοχές του.

Πρόσω ολοταχώς, λοιπόν, για τις καλύτερες μέρες της ζωής…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Best Day of My Life, genius.com, διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νεφέλη Τσιλοπούλου
Νεφέλη Τσιλοπούλου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και συνεχίζει τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή στο Tμήμα της Αρχαιολογίας. Η αγάπη της για τον πολιτισμό και τις τέχνες ήταν πάντα κινητήριος δύναμη για τη συμμετοχή της σε εθελοντικές δράσεις και προσωπικές αναζητήσεις. Η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος αποτελούν μια αναλλοίωτη συντροφιά και συγχρόνως τροφή για σκέψη. Απολαμβάνει τις βόλτες σε μουσεία, τον πρωινό καφέ και ένα καλό τραγούδι.