23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΆλλο ένα για Σεπτέμβρη; Πώς να μην κοπείς

Άλλο ένα για Σεπτέμβρη; Πώς να μην κοπείς


Του Νικηφόρου Παγώνη, 

Εξεταστική Σεπτεμβρίου, ένα θέμα που για πολλούς είναι δυσάρεστο, ειδικά με τη σκέψη ότι έπεται των καλοκαιρινών διακοπών ή της καλοκαιρινής εργασίας. Ένα, δύο, τρία ή παραπάνω, τα χρωστούμενα μαθήματα είναι εδώ και για αρκετούς είναι ένα βαρίδι που θέλουν και πρέπει να ξεφορτωθούν. Τελικά, υπάρχουν εκείνοι που έχουν περάσει ένα προς ένα όλα τους τα μαθήματα και δεν «χρωστάνε» κανένα για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου; Σίγουρα υπάρχουν εκείνοι που, είτε από χαμηλή βαθμολογία είτε από όχι τόσο ικανοποιητική προσπάθεια, πρέπει να ξαναπροσπαθήσουν τον Σεπτέμβρη. Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες αλήθειες και μύθους και τα αντίστοιχα tips προκειμένου αυτός ο Σεπτέμβρης να είναι λιγότερο βασανιστικός.

1) Το μάθημα που «αφήνουμε» για τον Σεπτέμβρη, μπορεί να περαστεί ευκολότερα

Τεράστιος μύθος που πολλοί εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει. Το δύσκολο μάθημα, ενδεχομένως με κάποιον καθηγητή που ζητάει πολύ συγκεκριμένα πράγματα από εμάς, δεν θα περαστεί αν το αφήσουμε για να το διαβάσουμε το καλοκαίρι. Το σημαντικό είναι να διαβάζουμε το ίδιο όλα τα μαθήματα εβδομάδες ή και μήνες πριν, ανεξάρτητα από το αν θα τα δώσουμε ή όχι, προκειμένου να φτάσουμε στον Σεπτέμβρη, που απλά θα μπορούμε με λίγη προσπάθεια να συγκρατήσουμε όλες τις πληροφορίες. Έτσι, οι πιθανότητες για επιτυχία είναι πολύ περισσότερες απ’ ό,τι αν το αφήσουμε για την τελευταία στιγμή με μια «αβάσταχτη» ύλη.

2) Μπορούμε να δώσουμε πολλά μαζεμένα μαθήματα και να τα περάσουμε

Αμφιλεγόμενη για πολλούς αυτή η απόφαση. Εξαρτάται πάντα από τη φύση των μαθημάτων και τον χρόνο που έχουμε για να διαθέσουμε στο καθένα. Εάν έχουμε μαθήματα τα οποία γνωρίζουμε τι πραγματεύονται και μαθήματα των οποίων η ύλη είναι εύκολα και σε σύντομο χρονικό διάστημα διαχειρίσιμη, το πλάνο αυτό είναι εφικτό. Φυσικά, θα υπάρχει και ο απαραίτητος περιορισμός σε άλλες δραστηριότητες αν τα μαθήματά μας είναι αρκετά. Από την άλλη, εάν τα πολλά μαθήματα που θέλουμε να δώσουμε έχουν μεγάλη ύλη, η προσπάθεια από εμάς θα είναι πάντα αποδεκτή, ωστόσο, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολύ λιγότερες. Ωστόσο, τίποτα δεν πάει χαμένο, αφού η προσπάθειά μας μπορεί να αξιολογηθεί θετικά σε κάποιο άλλο εξάμηνο.

Πηγή εικόνας: dept.upatras.gr

3) Μπορούμε να συνδυάσουμε διακοπές και διάβασμα

Ένας ακόμα μύθος που, δυστυχώς, θα θέλαμε να ισχύει για την οικονομία του χρόνου. Προκειμένου να μπορέσουμε να ξεκουράσουμε σώμα και πνεύμα αλλά και να διασκεδάσουμε, χρειαζόμαστε κάποιες μέρες ηρεμίας και χαλάρωσης, με σκοπό να ξεχάσουμε τις συνήθειες που είχαμε τον χειμώνα. Με το να κάνουμε διακοπές και να διαβάζουμε ταυτόχρονα κατά ένα μεγάλο ποσοστό, θα δώσουμε μισή προσοχή και στα δύο και από χρονικής πλευράς και από πλευρά προσοχής. Γι’ αυτό, αν έχουμε πολλά να βγάλουμε εις πέρας, μπορούμε να περιορίσουμε τις ημέρες των διακοπών και να εντείνουμε την προσπάθειά μας τις μέρες του διαβάσματος.

4) Το άγχος μας καθυστερεί αντί να μας ενεργοποιεί

Μια πραγματικότητα που ισχύει. Όσο και να λέμε για παραγωγικό άγχος, το να κοιτάζουμε συνεχώς ένα ρολόι και να ανησυχούμε μήπως και δεν προλάβουμε, κάθε άλλο παρά καλό μας κάνει. Είναι όλα θέμα επιθυμίας, στόχου και προσπάθειας. Πρέπει να βρούμε έναν ισχυρό λόγο και τον κατάλληλο για εμάς ρυθμό προκειμένου να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε υπέρ μας, συνεπώς και να διαβάσουμε ποιοτικά και να έχουμε την επιτυχία που επιθυμούμε. Φυσικά, μια κινητικότητα, όχι ακριβώς άγχος, θα καταφέρει να μας κρατάει «ενεργοποιημένους», ώστε να μην οπισθοχωρήσουμε.

5) Ο Σεπτέμβρης είναι ένα μάθημα από μόνο του

Μια ακόμα αλήθεια που πρέπει να συγκρατήσουμε στα πρώτα μας χρόνια, προκειμένου να μην σφάλουμε άλλες χρονιές. Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που μας δίνεται για μια ακόμα προσπάθεια. Δεν πρέπει, όμως, να περιμένουμε εκείνη την ύστατη στιγμή για να διαβάσουμε ή να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε όλα τα σφάλματα των προηγούμενων ετών. Πάντα πρέπει να προσπαθούμε τη στιγμή που πρέπει και όσο μπορούμε κι αν αυτό δεν έχει θετικό αποτέλεσμα προς εμάς τότε μπορούμε να ξαναπροσπαθήσουμε, ώστε να γνωρίζουμε ήδη κάποια πράγματα και η διαδικασία να είναι ευκολότερη.

Πηγή εικόνας: carleton.ca

Η περίοδος της εξεταστικής πάντα ήταν και θα είναι αγχωτική για όλους τους σπουδαστές. Το ζήτημα είναι, όπως άλλωστε και σε άλλες πτυχές της ζωής μας, να καταφέρουμε να επιβαλλόμαστε στον εαυτό μας, να οργανώνουμε σωστά τον χρόνο μας και να έχουμε πάντα μια ιδέα για το τι συμβαίνει γύρω μας, τι μπορούμε να καταφέρουμε ευκολότερα ώστε να μην μας κουράσει παραπάνω και τι χρειάζεται παραπάνω την προσοχή μας. Έτσι θα καταφέρουμε και να κάνουμε εκείνη την εξεταστική είτε ανύπαρκτη για εμάς με καθόλου μαθήματα, είτε λιγότερο αγχωτική και περισσότερο εύκολη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Εξεταστική Σεπτεμβρίου: 7 tips να συγκεντρωθείς στο διάβασμα με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας!, neopolis.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικηφόρος Παγώνης
Νικηφόρος Παγώνης
Γεννήθηκε το 2002 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών του στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μιλάει Αγγλικά και μαθαίνει Γερμανικά. Η συνεχής ενασχόλησή του με τη γραπτή έκφραση και ο προβληματισμός του για το κοινωνικό γίγνεσθαι τον ενέπνευσαν να ασχοληθεί με την αρθρογραφία. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την ενημέρωση για την επικαιρότητα, την ανάγνωση βιβλίων και τις βόλτες στη θάλασσα.