24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΤα 10+2 πολυδιαβασμένα άρθρα για το τέταρτο έτος λειτουργίας του OffLine Post!

Τα 10+2 πολυδιαβασμένα άρθρα για το τέταρτο έτος λειτουργίας του OffLine Post!


Της διοικητικής ομάδας του OffLine Post,

Η ημέρα των γενεθλίων έχει πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, καθώς είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε, αλλά και να αναλογιστούμε τι συνέβη τη χρονιά που πέρασε. Άλλωστε, τα γενέθλια αποτελούν, κατά βάση, πηγή χαράς και συγκίνησης!

Το OffLine Post, λοιπόν, για τη σημερινή γενέθλια ημέρα του (29 Αυγούστου), εκτός από την εορταστική εικόνα που δημοσιεύτηκε ήδη στα κοινωνικά δίκτυα και την πατροπαράδοτη τούρτα που θα κόψουμε σε λίγες ώρες, δημοσιεύει μια λίστα με τα άρθρα που συγκέντρωσαν, στον χρόνο που πέρασε, τις περισσότερες προβολές! Έτσι, στην παρακάτω λίστα τα παρουσιάζουμε, ώστε να τα θυμηθούν όσοι τα διάβασαν στην πρώτη δημοσίευση, αλλά και να τα γνωρίσουν όσοι για κάποιον λόγο δεν τα κατάφεραν τότε. Άρθρα από σχεδόν όλες τις κατηγορίες του site μας, άρθρα που σπεύσατε να διαβάσετε, και τα οποία εσείς οι ίδιοι πήγατε ψηλά. Ας ξεκινήσουμε!

1. Η εργασιακή θεωρία της αξίας

Ένα από τα άρθρα που συγκέντρωσε πολλά από τα βλέμματα του αναγνωστικού κοινού ανήκει στο Τμήμα Οικονομίας και φέρει την υπογραφή της οικονομικής συντάκτριας Γεωργίας Παγιαβλά. Η επί σειρά ετών αρθρογράφος μας καταπιάνεται με το θέμα της εργασιακής θεωρίας της αξίας, αναλύοντάς το εις βάθος.

2. Καβείρια Palace: Το ξενοδοχείο-φάντασμα της Λήμνου

Το δεύτερο στη λίστα άρθρο έρχεται από τη στήλη «Μικρά Καθημερινά», που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2021 (18 Ιανουαρίου) και έχει εξελιχθεί σε μία από τις δημοφιλέστερες κατηγορίες άρθρων του site, καθώς περιλαμβάνει πλειάδα θεματικών. Στο άρθρο αυτό, η Διευθύντρια Έκδοσης του OffLine Post, Ελευθερία Κωνστάντιου, μάς γνωστοποιεί την ιστορία ενός εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου στη βορειοανατολική Λήμνο, που έχει εξελιχθεί σε τουριστική ατραξιόν του νησιού.

3. Η «Κενή Διαγώνιος» ή γιατί το 1/3 της Γαλλίας είναι σχεδόν άδειο

Το τρίτο κατά σειρά άρθρο που προσέλκυσε το αναγνωστικό ενδιαφέρον είναι, επίσης, από τη στήλη «Μικρά Καθημερινά» και υπογράφεται από τον πολυγραφότατο αρθρογράφο μας Τάσο Μοσχονά, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Αρχισυντάκτης της στήλης κατά το διάστημα Ιανουάριος 2021 – Ιούλιος 2022. Στο άρθρο του εξηγεί τον όρο «Κενή Διαγώνιος», που παρατηρείται στην πληθυσμιακή κατανομή της Γαλλίας, λύνοντας το «μυστήριο» για όσους αναρωτιούνται για ποιον λόγο μία από τις πιο ιστορικές ευρωπαϊκή χώρα φέρει μικρότερη πληθυσμιακή κατανομή στο συγκεκριμένο σημείο της επικράτειάς της.

4. Η αξία της παιδείας

Από τα άρθρα της λίστας δεν θα μπορούσε να λείπει κάποιο από μια κύρια κατηγορία του site μας, αυτήν των Κοινωνικών Θεμάτων. Στο κείμενό της, η αρθρογράφος Ιόλη Βολτή καταπιάνεται με τη σημασία της Παιδείας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «η παιδεία αποτελεί το σημαντικότερο εφόδιο και σε κατευθύνει στον σωστό δρόμο, στον δρόμο της δικαιοσύνης και του σεβασμού, κάτι το οποίο αποτελεί αναγκαιότητα του σύγχρονου “εγωκεντρικού” πολιτισμού».

Πηγή εικόνας: OffLine Post

5. “Attack on Titan”‘s philosophy [Part II]: What would you do in the name of freedom?

Μία ακόμα σημαντική κατηγορία, η οποία αποτελεί και τη φωνή μας στα Αγγλικά, είναι αυτή του English Edition. Η Αρχισυντάκτρια της Ξενόγλωσσης Έκδοσης, Παναγιώτα Θεοδωρακοπούλου, πέραν της ευχρηστίας στην Αγγλική, έχει έρθει μέσα από τις σπουδές της στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών περισσότερο κοντά στη συγγραφή εκλεπτυσμένων κειμένων, όπως το παραπάνω. Καταφέρνει, έτσι, αναφερόμενη στο anime Attack on Titan να μεταφέρει τη φιλοσοφία πίσω από αυτό. Κάτι ακόμα ενδιαφέρον είναι ότι το παρόν κείμενο εγκαινίασε τον μήνα Φεβρουάριο, που, ως γνωστόν, είναι αφιερωμένος παγκοσμίως στα anime.

6. Η ζωή με ΙΦΝΕ: Μία «αόρατη» αναπηρία

Το Τμήμα Υγείας αποτελεί με τη σειρά του μία από τις αγαπημένες κατηγορίες του αναγνωστικού μας κοινού, έχοντας εκκινήσει την αυτόνομη πορεία του από το καλοκαίρι του 2021. Και αυτό συνέβη, άλλωστε, καθώς έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, ενστερνιστήκαμε την αναγκαιότητα της συγγραφής και δημοσίευσης άρθρων σχετικά με το σημαντικότερο αγαθό της ύπαρξης: την υγεία μας.

Παράλληλα, ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποί μας βρίσκονται αντιμέτωποι με τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) και για τον λόγο αυτόν η Αρχισυντάκτρια Νομικών Θεμάτων του site μας, Δήμητρα Αργυρού, που αντιμετωπίζει προσωπικά ΙΦΝΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα ΙΦΝΕ στις 19 Μαΐου, συνέγραψε το παρόν άρθρο, ώστε να μας ενημερώσει εμπεριστατωμένα για αυτά, αλλά κυρίως για να καταγράψει πώς είναι να ζει κανείς με ΙΦΝΕ. Οι αρκετές προβολές που είχε το συγκεκριμένο κείμενο από το αναγνωστικό κοινό έδειξαν πόσο σημαντική είναι η δημοσίευση τέτοιων άρθρων.

7. Η τοξικότητα πίσω από το “Love Bombing”

Ακόμα ένα άρθρο που συγκέντρωσε αρκετά κλικ είναι αυτό της Ιωάννας Λυμιώτη, από το Τμήμα Κοινωνικών Θεμάτων. Η αρθρογράφος μας επέλεξε να ασχοληθεί με την τοξικότητα πίσω από τις «επιθέσεις αγάπης» και αρκετοί έτρεξαν να διαβάσουν την άποψή της, δίδοντάς της απλόχερα μια σημαντική αναγνωσιμότητα!

8. Η νομική διαδικασία της συστέγασης και αποσυστέγασης φαρμακείων

Το παρόν άρθρο υπάγεται στο Τμήμα Νομικών Θεμάτων και φέρει την υπογραφή της Αρχισυντάκτριας Κοινωνικών Θεμάτων και ασκούμενης δικηγόρου, Ιωάννας Μπινιάρη. Πιο συγκεκριμένα, τίθεται ένα ενδιαφέρον, αλλά εν πολλοίς λιγότερο γνωστό ζήτημα νομικής φύσεως: αυτό της νομικής διαδικασίας συστέγασης και αποσυστέγασης φαρμακείων. Η αρθρογράφος, μελετώντας το φαρμακευτικό δίκαιο και, ειδικότερα, τον Ν. 1963/1991, εκθέτει τους όρους με τους οποίους επιτρέπεται η συστέγαση φαρμακείων, αναφέρει το καθεστώς λειτουργίας τους και τις υποχρεώσεις των φαρμακοποιών, ενώ καταληκτικά επισημαίνει τα πλεονεκτήματα που έπονται της συστέγασης φαρμακείων.

9. Αντιόχου Ανάβασις: Ο Αντίοχος Γ’ στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το επόμενο άρθρο στη λίστα μας προέρχεται από το Τμήμα Ιστορίας, βασική κατηγορία του OffLine Post από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του. Το άρθρο του Σταύρου Μητσιάνη αποτελεί ένα από τα δύο πολυαναγνωσμένα-πρόσφατα άρθρα της λίστας και δημοσιεύτηκε στις 31 Ιουλίου 2022. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζει τον βίο και το έργο του Βασιλιά των Σελευκιδών, Αντίοχου Γ´, καθώς και το όλο κλίμα της Ελληνιστικής Περιόδου.

Πηγή εικόνας: OffLine Post

10. Μια ανεπανόρθωτη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας και της Μεσογείου

Όσο περνούν τα χρόνια τόσο εντονότερο βλέπουμε το διακύβευμα για το μέλλον του πλανήτη. Στο OffLine Post, επιδεικνύουμε έντονο ενδιαφέρον για την προάσπιση του όρου της οικολογίας. Το άρθρο αυτό, παρότι δημοσιεύτηκε πρόσφατα (4 Αυγούστου 2022), κινητοποίησε έναν σημαντικό αριθμό αναγνωστών, καθώς αναφέρεται σε ένα ζήτημα που ταλανίζει τη φύση και συνιστά απειλή για τα πλατάνια. Ο αρθρογράφος μας Δημήτρης Κόλιας, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων την τελευταία διετία, πραγματεύεται το ζήτημα της μυκητίασης των πλατάνων, εξηγώντας τα στάδια της ασθένειας, από την προσβολή έως και τον θάνατο των δέντρων, ενώ αναφέρει και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούμε, ώστε να αποφευχθεί η ταχεία εξάπλωση του φαινομένου.

10+1. Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Φιλοσοφία της Ανθρώπινης Αναβάθμισης», του Θεοφάνη Τάση

Οι βιβλιοκριτικές αποτελούν μία σημαντική επένδυση του site μας και έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά, εδώ και ενάμισι έτος. Με την ενότητα «Διαβάσαμε και προτείνουμε» εστιάζουμε σε βιβλία που επιλέγει η συγγραφική ομάδα του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων, σε συνεργασία με εγνωσμένης αξίας εκδοτικούς οίκους. Σε συχνή βάση, 3-5 φορές εβδομαδιαίως, παρουσιάζουμε βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα, καθώς βασικό μας μότο είναι πάντοτε το ότι «ένα βιβλίο αποτελεί τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου». Ένα από τα βιβλία που προτείναμε και συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του αναγνωστικού μας κοινού είναι και η Φιλοσοφία της Ανθρώπινης Αναβάθμισης του Θεοφάνη Τάση, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρμός και σκιαγράφησε μέσω βιβλιοκριτικής η Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού, Μαρία Κελεπούρη.

10+2. Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Οι αναμνήσεις ενός μαγειριστή & 10 ιστορίες αχόρταγης ζωής», του Ηλία Μαμαλάκη

Το τελευταίο άρθρο της λίστας με τα πολυδιαβασμένα άρθρα του τέταρτου χρόνου λειτουργίας μας, ανήκει πάλι στην ενότητα των βιβλιοκριτικών «Διαβάσαμε και προτείνουμε» και αφορά γαστρονομικές και όχι μόνο αφηγήσεις του αγαπημένου παρουσιαστή, μάγειρα και γευσιγνώστη, Ηλία Μαμαλάκη. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρμός, ενώ την παρουσίασή του υπέγραψε η Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή, επί σειρά ετών συνεργάτιδα του site, τόσο από θέσεις ευθύνης όσο ως βιβλιοκριτικός.

Ως διοικητική ομάδα του OffLine Post, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλες και όλους τους αναγνώστες για την πολύτιμη υποστήριξή σας και να υποσχεθούμε ακόμη περισσότερα άρθρα γνώμης, κείμενα με επιστημονική ανάλυση και εγχειρήματα με διάρκεια και επάρκεια.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ