24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΔύο βασικές παράμετροι μεταβάλλουν τις εκτιμήσεις για τη φετινή πορεία του χρέους

Δύο βασικές παράμετροι μεταβάλλουν τις εκτιμήσεις για τη φετινή πορεία του χρέους


Της Διονυσίας Σούρμπη, 

Η περίοδος που διανύουμε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια περίοδος αναταράξεων. Η ενεργειακή κρίση δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί και από ότι γίνεται αντιληπτό δεν θα σταθεροποιηθεί πτωτικά μέχρι τη λήξη της ρήξης ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία.

Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα δημοσιεύθηκαν οι ανανεωμένες τιμές για το φυσικό αέριο και το ρεύμα. Συνεπώς, οι ανατιμήσεις τόσο σε προϊόντα ενέργειας όσο και σε προϊόντα βασικής ανάγκης με τα μέσα οικογενειακά να μένουν σχεδόν στάσιμα, ο πληθωρισμός έχει ανέβει σε διψήφιο αριθμό από την αρχή του φετινού καλοκαιριού. Παρόλα αυτά, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι θα εκδοθούν ομόλογα συνολικού ύψους €12 δις, το ποσό εκτιμάται ότι θα μετριαστεί στα €10 δις.

Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr

Επομένως, το χρέος αναμένεται ότι θα κλείσει φέτος στο φάσμα τιμών των €355-€356 δις σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης ή πάνω από τα €390 δις σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης (μαζί δηλαδή με το εσωτερικό χρέος των repos), με την αναλογία του ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) να περιορίζεται αισθητά κάτω από το 180%. Ο πολύ υψηλός πληθωρισμός συνέβαλε σημαντικά σε αυτή τη μείωση και αναμένεται να ανεβάσει το Α.Ε.Π. σε ονομαστικούς όρους πάνω από τα €200 δις.

Ακόμη και αν ο Αύγουστος κοντεύει να λήξει μπορούμε μόνο με εκτίμηση να μιλήσουμε για το α’ εξάμηνο του 2022 μιας και τα στοιχεία ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί (να θυμίσω ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν με τα ηλεκτρονικά βιβλία υποχρεωτικά από 1/11/2021, παρ’ όλα αυτά εντοπίζονται ακόμα ελλείψεις τόσο στο σύστημα αλλά και από τις εκάστοτε επιχειρήσεις).

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν οι φετινές προβλέψεις για την πορεία του δημοσίου χρέους έχουν υπάρξει δύο βασικές αλλαγές. Η πρώτη βασική αλλαγή έχει να κάνει προφανώς με τον πληθωρισμό. Όσο, λοιπόν, μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει ο πληθωρισμός τόσο μεγαλύτερη είναι και η ονομαστική αξία του Α.Ε.Π. Η αναλογία του χρέους ως προς το Α.Ε.Π. υπολογίζεται με βάση την ονομαστική αξία του Α.Ε.Π. Η δεύτερη βασική αλλαγή έχει να κάνει με την πραγματική αύξηση του Α.Ε.Π. Καλύτερη εικόνα θα υπάρχει στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν δημοσιευτεί και τα επίσημα στοιχεία για το β’ τρίμηνο.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η χρονιά μπορεί να κλείσει (με δεδομένη και την καλή πορεία του τουρισμού) με πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης άνω του 5%. Ο συνδυασμός του πληθωρισμού και της πραγματικής ανάπτυξης είναι οι δύο παράμετροι που εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν την ονομαστική αξία του Α.Ε.Π. πάνω από τα €200 δις φέτος.

Επιπλέον, η εκδοτική δραστηριότητα των ελληνικών ομολόγων ξεκίνησε με πρόβλεψη €10 δις. Η έκδοση νέου ομολόγου 10ετούς διάρκειας μέσα στο έτος ή άλλες κινήσεις (επανεκδόσεις κ.λπ.) δεν μπορούν να αποκλειστούν, αλλά όλα συγκλίνουν στο ότι από τα €12 δις, που ήταν ο αρχικός ετήσιος στόχος, θα περιοριστούμε στα €10 δις. Η πρόσθετη ρευστότητα δεν αναμένεται να «λείψει» από το Ταμείο του κράτους, καθώς προωθούνται άλλες ενέργειες που θα καλύψουν το όποιο κενό.

Τέλος, ήταν στα σκαριά να εκδοθεί και ένα «πράσινο» ελληνικό ομόλογο. Παρ’ όλα, αυτά η έκδοση του δεν θα γίνει μέσα στο β’ εξάμηνο του 2022, αφού η αύξηση των επιτοκίων και τα σκαμπανευάσματα στην αγορά των ομολόγων δεν δείχνουν ένα προσοδοφόρο έδαφος. Συνεπώς, ζητείται επιπλέον χρόνος για την εκτίμηση της έκδοσης αυτού του ομολόγου.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Πληθωρισμός και ανάπτυξη ρίχνουν το χρέος, naftemporiki.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Διονυσία Σούρμπη
Διονυσία Σούρμπη
Γεννήθηκε το 1999. Κατάγεται από την Ζάκυνθο όπου και μεγάλωσε. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Στατιστικής, Αναλογιστικών και Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Λατρεύει τα ταξίδια και την τζαζ μουσική. Επίσης, στον ελεύθερο χρόνο της παίζει σαξόφωνο. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά, ενώ παράλληλα την ενδιαφέρει η Λογοτεχνία.