13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣεβασμός στις απόψεις των άλλων, ακόμη και αν μοιάζει δύσκολο

Σεβασμός στις απόψεις των άλλων, ακόμη και αν μοιάζει δύσκολο


Της Πετρίνας Βουτσίνου,

Όπως ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του, έτσι πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς αυτή την άποψη από τα άτομα γύρω του. Πολλοί άνθρωποι, λόγω του κύρους, της ηλικίας τους ή του τρόπου που συμπεριφέρονται στους γύρω τους έχουν καταφέρει και κερδίζουν τον σεβασμό αρκετά εύκολα. Χαρακτηριστικά τέτοιων ατόμων είναι κυρίως το γεγονός πως δείχνουν αυτοί πρώτα σεβασμό στους γύρω τους, βοηθούν, νοιάζονται ή έχουν μία θέση εξουσίας που «επιβάλλει» ένα είδος σεβασμού (που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και σαν φόβος) ή γενικότερα έχουν μία παρουσία που βγάζει αυτό το συναίσθημα. Η πρόκληση εμφανίζεται όταν δεν σου εμπνέει το άλλο άτομο τον σεβασμό και σου είναι πιο δύσκολο να δείξεις πραγματικό σεβασμό.

Είναι καλό, λοιπόν, να έχουμε στο μυαλό μας μερικά πράγματα κάθε φορά που συζητάμε με κάποιον, ώστε να υπάρχει εκτίμηση ως προς τον συνομιλητή μας. Αρχικά, πολύ σημαντικό είναι να αφήνουμε το άτομο να ολοκληρώσει αυτό που έχει να πει χωρίς να το διακόπτουμε ενώ μιλάει. Παράλληλα, πρέπει να συμπεριφερόμαστε στον άλλον με τον ίδιο τρόπο που θα θέλαμε να μας συμπεριφερθεί. Το ακούμε πολύ συχνά αυτό, αλλά συνεχώς παραλείπουμε τη σημασία αυτής της φράσης. Καμία άποψη, πάνω σε θέματα που σηκώνουν κουβέντα και δεν έχουν υπάρξει αποδείξεις για την πλήρως αποδοχή μιας άποψης, δεν είναι λανθασμένη. Ακόμη και αν η θέση του συνομιλητή μας μας ακούγεται παράλογη, πρέπει να θυμόμαστε πως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και είναι το αποτέλεσμα των βιωμάτων του παρελθόντος του. Δεν είναι σωστό, λοιπόν, να υποτιμάται η άποψη κάποιου μόνο και μόνο επειδή είναι διαφορετική από τη δική μας.

Πηγή εικόνας: johnelkington.com

Δεν μπορούμε, λοιπόν, κάτω από καμία συνθήκη να θεωρήσουμε μία άποψη ή έναν τρόπο ζωής λανθασμένο και να το εκφράσουμε ή να αναγκάσουμε με τον οποιοδήποτε τρόπο τις δικές μας απόψεις και αποφάσεις σε άλλους. Πολύ μεγάλη σημασία έχει και η ικανότητά μας να βλέπουμε τα πράγματα από την οπτική γωνιά του άλλου. Είναι πολύ βοηθητικό το να προσπαθούμε να καταλάβουμε τη θέση του συνομιλητή μας, κατανοώντας τις εμπειρίες του, οι οποίες τον οδήγησαν να έχουν τις απόψεις που έχει. Τέλος, στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν κάνουμε μία συζήτηση, δεν θέλουμε να φτάσουμε σε ένα κοινό συμπέρασμα και να αποφασίσουμε ποια άποψη ήταν σωστή και ποια λάθος. Δεν είναι (συνήθως) αυτός ο σκοπός της αλληλεπίδρασης με τους άλλους ανθρώπους.

Συμπερασματικά, οι άνθρωποι και οι απόψεις τους αξίζουν τον σεβασμό μας ανεξαρτήτως με το αν εκείνοι μας δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό αρχικά. Οι απόψεις μας είναι ακριβώς αυτό: απόψεις. Δεν αποτελούν δεδομένα. Μπορείς, λοιπόν, να μιλήσεις με ανθρώπους για αυτές πάντα δείχνοντας σεβασμό. Και όταν περνάμε ένα όριο, είναι σημαντικό να παραδεχόμαστε το λάθος μας και να δημιουργούμε ένα περιβάλλον που και ο άλλος μπορεί να το παραδεχτεί και να προχωρήσουμε με αυτό. Είναι απαραίτητο, όμως, να ξεχωρίσουμε τα δεδομένα από τις απόψεις, γιατί τα δεδομένα είναι καθολικώς σωστά και γενικώς αποδεκτά και δεν μπορούμε να τα αμφισβητήσουμε.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 15 Ways To Respect A Person’s Opinion, theodysseyonline.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πετρίνα Βουτσίνου
Πετρίνα Βουτσίνου
Γεννήθηκε το 2002 και μεγάλωσε στη Σύρο. Σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Βόλο. Στον ελεύθερό της χρόνο διαβάζει βιβλία και ασχολείται με τον χορό. Της αρέσει πολύ να ταξιδεύει και να γνωρίζει νέους ανθρώπους.