16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάSchoolwave 2022: Μια μουσική εμπειρία

Schoolwave 2022: Μια μουσική εμπειρία


Της Σοφίας Λιάτη, 

Μετά από δυο χρόνια πανδημίας, το Schoolwave επιστρέφει στον Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας. Για ακόμη μια φορά, ταλαντούχοι μαθητές και φοιτητές, νεανικά συγκροτήματα και ξεχωριστοί καλεσμένοι τραγουδούν και παρουσιάζουν την τέχνη τους μαζί με συνομηλίκους τους καλλιτέχνες.

Το Schoolwave είναι ένα μεγάλο φεστιβάλ μουσικής που πραγματοποιείται στην Αθήνα από το 2005 και διαρκεί τρεις μέρες. Μάλιστα, την πρώτη χρονιά πάνω από τρεις χιλιάδες παιδιά παρακολούθησαν και διασκέδασαν με τα συγκροτήματα. Σε αυτό συμμετέχουν μαθητές και φοιτητές από την Ευρώπη και την Ελλάδα και έχουν την ευκαιρία να τραγουδήσουν και να αλληλεπιδράσουν με τη μουσική σε μεγάλες σκηνές με χιλιάδες κόσμο για κοινό. Τα πρώτα τρία χρόνια του εγχειρήματος, το Schoolwave είχε γίνει στην Τεχνόπολη, ενώ αργότερα στεγαζόταν στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα, εκτός του 2011 και του 2014 που έγινε στην Πλατεία Νερού στο Φάληρο. Τις χρονιές του 2017 και του 2019 είχε γίνει με επίσης μεγάλη επιτυχία στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Κάθε χρόνο δηλώνουν συμμετοχή πολλά συγκροτήματα, περίπου 200, και από αυτά επιλέγονται 25 για να «παίξουν» στο φεστιβάλ. Για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, οι καλλιτέχνες στέλνουν demo ή κάνουν live ακροάσεις και, φυσικά, όλα αυτά ελέγχονται και κρίνονται από καταξιωμένους καλλιτέχνες και ανθρώπους της μουσικής. Μερικοί από αυτούς είναι ο ντράμερ Σεραφείμ Γιαννακόπουλος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός, ο Κωστής Μαραβέγιας, ο The Boy κ.α. Συνολικά στο φεστιβάλ έχουν συμμετάσχει 288 συγκροτήματα. Πολλοί και αξιοσημείωτοι είναι και εκάστοτε καλεσμένοι του φεστιβάλ. Μερικοί από αυτούς που έχουν εμφανιστεί είναι ο Παύλος Παυλίδης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, οι Locomondo, ο Εισβολέας, ο Γιάννης Αγγελάκας, η Monika κλπ.

Το Schoolwave Festival το 2018 στο Θέατρο Βράχων, Πηγή Εικόνας: patrasevents.gr

Φέτος, δεκαπέντε συγκροτήματα θα εμφανιστούν στο Schoolwave Festival, μαθητικά και φοιτητικά, αλλά και τρία αναπληρωματικά. Θα δούμε τους: Yama, Άκρων Άωτον, Apathy, argente and the dudes, Fangs, Mac Quillen, Natural Affair, Over 9000, Part of theory, Split Souls, Stray Waves, The Ripples, Tropeau Romam, Velvet Roxy, Vile Extortion. Τα είδη της μουσικής που συμπεριλαμβάνονται και χαρακτηρίζουν τα συγκροτήματα ποικίλουν από rap και hard rock, indie pop, alternative punk μέχρι hard rock, ελληνική ροκ και έντεχνο. Την επιλογή των συγκροτημάτων έκαναν φέτος ο κιθαρίστας και τραγουδοποιός Λάμπης Κουντουρόγιαννης, ο μουσικός παραγωγός Χρυσόστομος Μουράτογλου, ο γνωστός μουσικός αλλά και comic artist Pan Pan, o μουσικός Γιάννης Δίσκος, ο τραγουδοποιός Vassilikos και ο Χρήστος Ιωαννίδης που ανήκει στους Schooligans, την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Δημιουργική Ομάδα Schooligans».

Νέα παιδιά με όνειρο τη μουσική, μαθητές και φοιτητές μπορούν να μοιραστούν τις μουσικές με το κοινό και να ακουστούν σε ένα μεγαλύτερο εύρος, αλλά ακόμα και συγκροτήματα που είναι ήδη γνωστά, να επικοινωνήσουν τη δουλειά τους σε περισσότερο κόσμο. Το σημαντικό του φεστιβάλ είναι ότι δεν περιέχει βραβεία, άρα και ανταγωνισμό. Στοχεύει απλά στη μουσική και στη δημιουργία νέων παιδιών πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις 8 και 9 Ιουλίου στον Πολυχώρο Λιπασμάτων με εντελώς δωρεάν είσοδο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Schoolwave 2022, schoolwave.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Λιάτη
Σοφία Λιάτη
Γεννήθηκε το 2001 στον Πειραιά όπου και μεγάλωσε. Είναι δευτεροετής φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Όνειρό της είναι η ενασχόληση με τη δημοσιογραφία και ειδικότερα με την αρθογραφία και το ραδιόφωνο. Θυμάται πάντα τον εαυτό της να ενδιαφέρεται για τις τέχνες και τον πολιτισμό και αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο της στο ερασιτεχνικό θέατρο, την μουσική και τα βιβλία.