20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜια βόλτα στις πολιτιστικές επιλογές της Αθήνας

Μια βόλτα στις πολιτιστικές επιλογές της Αθήνας


Του Θάνου Κουλουβάκη,

Σκεφτόμουν πώς μπορεί να περάσει κανείς μια όμορφη μέρα στην καλοκαιρινή Αθήνα, χωρίς να επισκεφτεί την παραλία και χωρίς να μείνει σπίτι του με τον κλιματισμό ανοιχτό· κάπως έτσι, κατέληξα να γράφω αυτό το άρθρο που περιλαμβάνει ουσιαστικά ένα σχεδιάγραμμα σχετικά με το πώς μπορείτε να περάσετε μία δημιουργική –και αναπόφευκτα ζεστή– μέρα στην Αθήνα. Να επισημάνω, επίσης, εξ αρχής ότι η βόλτα περιλαμβάνει αρχαιολογικά μνημεία, χώρους πολιτισμού εν γένει και ιστορική περιήγηση, οπότε αν δεν το έχουμε με αυτά, απλά κάντε skip τα μέρη που τα περιγράφουν.

Πηγή Εικόνας: pixabay.com

Ξεκινάμε, λοιπόν, το πρωί με καφεδάκι και πρωινό στα Αναφιώτικα, τα οποία να αναφέρουμε ότι δημιουργήθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα από κατοίκους της Ανάφης, που είχαν βρεθεί στην Αθήνα για εργαστούν. Η συγκεκριμένη συνοικία μού δίνει την αίσθηση ότι βρίσκομαι σε νησί – αξία ανεκτίμητη για κάποιον που βρίσκεται καλοκαίρι στην πρωτεύουσα. Έτσι, πιστεύω ότι η μέρα είναι όμορφο να ξεκινήσει εκεί με την αίσθηση των Κυκλάδων.

Εν συνεχεία, θα πρότεινα σίγουρα επίσκεψη στο μουσείο της Ακρόπολης. Όποιος και όποια το έχει επισκεφτεί, θέλω να πιστεύω ότι έχει αισθανθεί δέος τόσο από τα μνημεία που υπάρχουν εντός του, όσο και από την υπέροχη θέα του πάνω ορόφου που βλέπει την Ακρόπολη. Αυτό το μουσείο είναι ένας χώρος που με μαγεύει και θεωρώ ότι αξίζει αρκετό από τον χρόνο σας, για να παρατηρήσετε με προσοχή τα έργα του. Μη βιαστείτε να φύγετε. Πάρτε τον χρόνο σας και αισθανθείτε τη ζωντάνια των μνημείων που υπάρχουν πολύ πριν από εμάς.

Μετά από το μουσείο της Ακρόπολης, θα πρότεινα σίγουρα επίσκεψη στον λόφο της Ακρόπολης –ιδίως αν δεν έχετε ήδη ξαναπάει– αλλά και μια βόλτα στην Ηρώδου Αττικού (πασίγνωστος δρόμος που συνδέει Ακρόπολη με Πλάκα). Στο τέλος της οδού και λίγο πριν το Μοναστηράκι θα βρείτε αρκετές ταβέρνες για να απολαύσετε το φαγητό σας, αλλά θα σας χρεώσουν κάπως ακριβά το γεύμα. Αν θέλετε κάτι πιο οικονομικό, αλλά το σουβλάκι δεν θα σας ικανοποιούσε εκείνη τη στιγμή, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς του Ψυρρή, όπου θα βρείτε ταβέρνες και εστιατόρια για όλα τα γούστα.

Πηγή Εικόνας: neoalaia.gr

Το απογευματάκι αναμφίβολα θα πρότεινα θερινό σινεμά. Το Cine Paris στον πεζόδρομο της Πλάκας θα μπορούσε να σας ικανοποιήσει, καθώς βρίσκεται και σε κοντινή απόσταση από όλα τα υπόλοιπα σημεία που αναφέραμε. Νομίζω ότι η εμπειρία του θερινού σινεμά είναι μοναδική και αξίζει όλες και όλοι να τη βιώσουν. Προσδίδει, με έναν τρόπο, αισθητική στα καλοκαιρινά βράδια. Προσωπικά, στα θερινά αισθάνομαι απελευθέρωση και, παράλληλα, ζωντάνια· νιώθω ότι ο κόσμος βιώνει μαζί μου πιο έντονα τα συναισθήματά του σε σχέση με τα κλειστά σινεμά. Για να κλείσει η μέρα, θα πρότεινα ποτό σε κάποιο μπαρ της Κολοκοτρώνη ή στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, ίσως και μία βόλτα προς τα Εξάρχεια, διότι έχει πολύ ωραία βραδινά μαγαζιά για να ανακαλύψετε.

Εν κατακλείδι, ελπίζω η βόλτα που κάναμε να σας άρεσε και να την επαναλάβετε –μερικώς ή ολικώς– κάποια κενή σας μέρα στη ζεστή, καλοκαιρινή Αθήνα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Πώς θα απολαύσετε το καλοκαίρι στην πόλη, citykidsguide.com, διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.