19.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Ποτέ δεν ξέρεις» της Κωνσταντίνας Γιαχαλή

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Ποτέ δεν ξέρεις» της Κωνσταντίνας Γιαχαλή


Της Ιωάννας Μπινιάρη,

Μια ιστορία για την αγάπη, τον έρωτα και τη φιλία αφηγείται στους αναγνώστες του μυθιστορήματος Ποτέ δεν ξέρεις η σεναριογράφος και θεατρική συγγραφέας Κωνσταντίνα Γιαχαλή. Το έργο αυτό κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρμός. Χαρίζοντας στιγμές άφθονου γέλιου και προξενώντας έντονα συναισθήματα σε όποιον το πιάσει στα χέρια του και ξεκινήσει να το διαβάζει, το εν λόγω βιβλίο μάς μεταφέρει στο μακρινό 2004 και περιγράφει την καθημερινή ζωή εκείνης της εποχής, που δεν υπήρχαν τα ίδια άγχη και οι ίδιες ανησυχίες με το σήμερα.

Πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος είναι η Κατερίνα, μια 33χρονη κειμενογράφος που εργάζεται στη διαφημιστική εταιρεία της κολλητής της φίλης, Βάσως, όπου δουλεύουν και οι άλλες δύο γυναίκες που συναπαρτίζουν αυτήν την παρέα, η Θεανώ και η Λαμπρινή. Η καθημερινότητά τους περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά τη δουλειά στο γραφείο και μετέπειτα την έξοδο στο αγαπημένο τους «στέκι», που είναι το μπαρ του Νικήτα, του παιδικού και αγαπημένου φίλου της Κατερίνας.

Αυτή η σχετικά φιλήσυχη καθημερινότητα διαταράσσεται, όταν στο διπλανό διαμέρισμα της Κατερίνας μετακομίζει ο Μάρκος, ο οποίος μοιάζει με τον ιδανικό άντρα που θα ήθελε η κάθε γυναίκα και από την αρχή κατακτά την καρδιά της πρωταγωνίστριας. Αν και εκείνη διστάζει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της και συχνά απέναντί του δείχνει αμήχανη και αδέξια, προξενώντας τον εκνευρισμό των φίλων της, εν τέλει καταφέρνει να τον γοητεύσει και μετά από πολλά εμπόδια γίνονται ζευγάρι. Ωστόσο, η πληγωμένη καρδιά της Κατερίνας και τα πολλαπλά «χαστούκια» που έχει δεχτεί από το ερωτικό παρελθόν της δεν την αφήνουν να αφεθεί και να δείξει εμπιστοσύνη σε αυτόν τον «τέλειο» -σύμφωνα με τις φίλες της, αλλά και την ίδια- άντρα, που της συμπεριφέρεται τόσο όμορφα, όσο δεν της φέρθηκε ποτέ κανείς.

Η συγγραφέας του βιβλίου, Κωνσταντίνα Γιαχαλή. Πηγή εικόνας: armosbooks.gr

Παρακολουθούμε, λοιπόν, πώς οι φίλες της Κατερίνας τη συμβουλεύουν, πώς τη στηρίζουν και πώς τη μαλώνουν κυρίως για το φέρσιμό της, αλλά και πώς προσπαθούν να την πείσουν να δώσει ολοκληρωτικά την καρδιά της στον Μάρκο, χωρίς ενδοιασμούς. Βέβαια, ταυτόχρονα, βλέπουμε και πώς οι ίδιες συμπεριφέρονται στην ερωτική τους ζωή, με τη Θεανώ να ζηλεύει παθολογικά τον σύντροφό της και να επιδίδεται σε παράλογες σκηνές ζήλιας, με την Βάσω και τον Νικήτα να αρκούνται σε βραχύχρονες και χωρίς ουσία ερωτικές περιπέτειες, και με την Λαμπρινή να προσπαθεί απεγνωσμένα και συχνά κωμικά να προσεγγίσει έναν επίδοξο σύντροφο.

Παράλληλα, μεταφερόμαστε στο έτος 2004, που -όπως φαίνεται- δεν θυμίζει διόλου τη σημερινή πραγματικότητα, καθώς τότε υπήρχαν ευκαιρίες, χρήματα και κυρίως όρεξη για ζωή, που ίσως στην Ελλάδα του 2022 δεν συναντώνται τόσο συχνά. Σε αυτήν τη χρονιά νίκης και χαράς, που προερχόταν είτε από το “Shake it” του Σάκη Ρουβά στη Eurovision είτε από την κατάκτηση του Euro από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, η Κατερίνα με την παρέα της περιπλανιούνται από κοινού στα περίπλοκα μονοπάτια του έρωτα και παρά τις αντιπαραθέσεις, τις διαφωνίες και τους διαφορετικούς χαρακτήρες τους, παραμένουν ενωμένοι και μια «γροθιά», κόντρα σε κάθε δυσάρεστη κατάσταση και κάθε λυπηρό συναίσθημα.

Όσο περισσότερο, όμως, διαβάζουμε το βιβλίο, πέρα από το ότι γελάμε και δεν χάνουμε στιγμή το ενδιαφέρον μας, ταυτόχρονα, προβληματιζόμαστε για τις ανθρώπινες σχέσεις -φιλικές και ερωτικές- και βλέπουμε τι καταστροφικά αποτελέσματα μπορεί να έχει ο εγωισμός, ο φόβος και τα αρνητικά κατάλοιπα του παρελθόντος. Σίγουρα, κανείς δεν επιθυμεί να επαναλάβει τα ίδια λάθη που τον πληγώνουν και τον θλίβουν, ωστόσο, αν μας διδάσκει κάτι η εν λόγω ιστορία, είναι ότι, αν δείξουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στους άλλους ανθρώπους και κλείσουμε οριστικά τους παλιούς «λογαριασμούς» που βασανίζουν ακόμα την ψυχή μας, τότε μπορούμε να βρούμε την ολοκληρωτική ευτυχία.

Η πρόσκληση στην παρουσίαση του βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Ιουνίου στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Πηγή Εικόνας: armosbooks.gr

Εν τέλει, πρόκειται για ένα ανάλαφρο και πολύ ευχάριστο μυθιστόρημα, με ιδιαίτερα εύστοχη εναλλαγή γεγονότων, που θα μπορούσε άνετα να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη της τηλεόρασης ως μια τηλεοπτική σειρά. Σπουδαίο κατόρθωμα είναι, επίσης, ότι παρά το γεγονός πως το βιβλίο φυλλομετρά 725 σελίδες, διαβάζεται «μονορούφι» και μπορεί να σε κάνει να χάσεις την αίσθηση του χρόνου, αφού ακόμη και όταν απασχολείσαι με κάτι άλλο, σκέφτεσαι συνέχεια τι μέλλει γενέσθαι και θέλεις να μάθεις περισσότερα για τους ήρωες. Με λίγα λόγια, η παρέα της Κατερίνας γίνεται και δική σου παρέα, και ίσως βρίσκεις σε εκείνους το νόημα της πραγματικής φιλίας και αγάπης.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Μπινιάρη
Ιωάννα Μπινιάρη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997 και κατάγεται από την Επίδαυρο, όπου και μεγάλωσε. Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως ασκούμενη δικηγόρος. Το πάθος της, από μικρή ηλικία, είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών και τα ταξίδια. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών και κινηματογραφικών ταινιών αλλά και την ενασχόληση με τη γυμναστική. Διετέλεσε Αρχισυντάκτρια Κοινωνικών Θεμάτων του OffLine Post από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022.