24.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟι σπατάλες των αθλητών και το παράδειγμα του J.R. Smith

Οι σπατάλες των αθλητών και το παράδειγμα του J.R. Smith


Άρης Κατσίδης,

Πολλοί αθλητές του NBA έχουν χρεοκοπήσει, σύμφωνα με έρευνες, μετά το τέλος της καριέρας τους, λόγω της σπάταλης ζωής που έκαναν ή λόγω κακών επενδύσεων. Για παράδειγμα, ο δύο φορές πρωταθλητής της κορυφαίας λίγκας, ο J.R. Smith ξόδευε για πολλά χρόνια, πάρα πολλά χρήματα στην διασκέδασή του. Συχνά, πήγαινε σε κλαμπ, έδινε τεράστια ποσά για τα ρούχα του και είχε υποχρεώσεις με υπέρογκα πρόστιμα που του επιβάλλονταν από τις ομάδες του ή το πρωτάθλημα. Οι λανθασμένες κινήσεις των παικτών, γίνονται λόγω της έλλειψης οικονομικής κατάρτισης, αλλά και πλάνου επενδύσεων. Αυτήν την περίοδο, ο  J.R. Smith έχει μετανιώσει για όλα αυτά και θα ήθελε να έχει προσφέρει περισσότερα στην κοινότητά του, βοηθώντας τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ενώ συμβουλεύει τους νέους να μάθουν από τα λάθη του και να μην τα επαναλάβουν.

Ο παίκτης του NBA ανέφερε στο “I Am Athlete podcast”, που παρουσιάζει ο πρώην παίκτης του NBA, Brandon Marshall ότι: «Θα μπορούσα να ταΐσω ολόκληρη την κοινότητά μου 10 φορές με τα χρήματα που, ενώ απλώς πλήρωνα πρόστιμα επειδή άργησα στο λεωφορείο. Ξέρετε σε πόσους ανθρώπους μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο ζωής τους, αν έχετε δέκα εκατομμύρια δολάρια; Προτιμούσαμε, όμως, να δώσουμε 60.000 δολάρια σε ένα κλαμπ, παρά να ταΐσουμε 2.500 ανθρώπους». Αυτό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τύψεις και στεναχώριες του Smith, δηλαδή ότι ξόδεψε δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε κλαμπ, όταν θα μπορούσε να είχε προσφέρει κάποια χρήματα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή για την κοινότητα.

Πηγή εικόνας: tubefilter.com

Μόλις σταμάτησε από το NBA, τον επόμενο χρόνο ο Smith άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα για πτυχίο στα liberal arts στο North Carolina A&T State University, το μεγαλύτερο HBCU στη χώρα. Έπαιζε στην ομάδα γκολφ του σχολείου και είπε στο podcast ότι ήθελε να παρακολουθήσει ένα HBCU, αφού γνώριζε ότι τα χρήματά του θα πήγαιναν για τη βελτίωση της εκπαίδευσης για τους μαύρους μαθητές.

Ο J.R. Smith ανέφερε για αυτό μεταξύ άλλων ότι: «Οι αθλητές πηγαίνουν πίσω στα σχολεία τους ξανά και ξανά εκατομμύρια φορές, αλλά τα 50.000 δολάρια που δίνουν δωρεά δεν αλλάζουν την κατάσταση. Ωστόσο, τα 50.000 μέχρι 100.000 δολάρια που δίνεις για το HBCU, μπορούν να αλλάξουν ζωές… Εκπαιδευόμαστε τόσο στη νοοτροπία να ανησυχούμε μόνο για τον εαυτό μας, να ανησυχούμε για τη δική μας ζωή. Όταν βγάζεις πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια στην καριέρα σου, το να δώσεις 5 ή 10 εκατομμύρια δολάρια θα αλλάξει τον τρόπο ζωής σου;».

Πηγή εικόνας: i.ytimg.com

O Smith μεγάλωσε στην περιοχή του Lake Wood, του New Jersey, μια περιοχή που απέχει περίπου μία ώρα από την Φιλαδέλφεια και την Νέα Υόρκη. Από το λύκειο πήγε κατευθείαν στο NBA και έγινε draft το 2004 στο Νο.18 από τους New Orleans Pelicans. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα στο ΝΒΑ, το ένα με τους Καβαλίερς, το 2016, και ένα με τους Λέικερς, το 2020, ενώ έπαιξε μεταξύ άλλων σε Pelicans, Cavaliers, Lakers, Knicks και Nuggets, αλλά και στο Κινεζικό πρωτάθλημα με την φανέλα των Zhejiang Golden Bulls. O J.R. Smith απέκτησε πολλές εμπειρίες και ατομικές διακρίσεις, πέρα από τα δύο πρωταθλήματα, αλλά όπως υπογραμμίζει σε δηλώσεις του: «Ένιωθα ότι τα είχα όλα, αλλά δεν ήταν έτσι, επειδή γνώριζα ότι κάτι μου λείπει» και αυτό ήταν το να βοηθήσει την κοινωνία, αφού έχει την δυνατότητα να το κάνει.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ex-NBA star J.R. Smith regrets his old spending habits: ‘I could have fed my whole community 10 times over’, cnbc.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.