19.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλληνο-σαουδαραβικό επιχειρηματικό φόρουμ: Ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς οικονομικές σχέσεις

Ελληνο-σαουδαραβικό επιχειρηματικό φόρουμ: Ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς οικονομικές σχέσεις


Του Τάσου Οικονόμου,

Στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των οικονομικών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, έλαβε χώρα από τις 29-31 Μαΐου η 5η Σύνοδος Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής στην Αθήνα.  Στη διάρκεια των εκδηλώσεων υλοποιήθηκε και το ελληνο-σαουδαραβικό φόρουμ, κατά το οποίο έλαβαν χώρα περισσότερες από 200 συναντήσεις ελληνικών με σαουδαραβικών επιχειρήσεων, αλλά και διμερείς συναντήσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών των δύο χωρών. Η απήχηση του επιχειρήματος ήταν μεγάλη, εφόσον 100 κορυφαίες ελληνικές εταιρείες και 59 σαουδαραβικές παρευρίσκονταν εκεί. Η Αθήνα και η Ριάντ, από το φόρουμ του Μαρτίου το 2022 που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, μοιάζουν αποφασισμένες να διασφαλίσουν ένα υψηλό επίπεδο στις διμερείς τους σχέσεις.

Για τη διοργάνωση του φιλόδοξου φόρουμ ήταν υπεύθυνη η Enterprise Greece μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών. Από την πλευρά του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, της αποστολής ηγήθηκε ο Υπουργός Επενδύσεων της χώρας, ΑΜ Khalid Al Faleh, μαζί με 8 Υφυπουργούς από μία πληθώρα Υπουργείων, όπως Ενέργειας, Τουρισμού και Μεταφορών. Στην ελληνική αποστολή επικεφαλής ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, και ο Γενικός Γραμματέας, Γιάννης Σμυρλής.

Πηγή εικόνας: emea.gr

Αξίζει να τονιστεί πως το Φόρουμ διαρθρώθηκε γύρω από τα τέσσερα πεδία, που θα μπορούσαν να προσφέρουν τις μεγαλύτερες προοπτικές συνεργασίας και να δημιουργήσουν το έδαφος για νέες επενδύσεις: α) Τουρισμός, β) Ενέργεια / Κατασκευές / Υποδομές, γ) Καινοτομία και δ) Αγροτοδιατροφή. Το θέμα που κέντρισε το ενδιαφέρον, βέβαια, ήταν το ζήτημα της ενέργειας, κυρίως σε επίπεδο διακυβερνητικό, λόγω της παγκόσμιας κρίσης ενέργειας, αλλά, ακόμη, λόγω της δυνατότητας της Σαουδικής Αραβίας να παρέχει μία εναλλακτική στο απρόσιτο ρωσικό πετρέλαιο. Όμως, επιπλέον στο ζήτημα της ενέργειας τονίστηκε και η ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν και η ενέργεια ήταν το μείζον ζήτημα στο φόρουμ, οι ευκαιρίες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες συζητήθηκαν εξίσου εκτενώς. Ιδιαίτερη μνεία δόθηκε στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματοποίησης. Η Σαουδική Αραβία και η Ελλάδα αποτελούν δύο χώρες που μπορούν να κερδίσουν πολλά με την ενασχόληση με την τεχνολογία και τα καινοτόμα εμπορεύματα.

Για να τονωθούν ακόμη περισσότερο οι εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, δημιουργήθηκε το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας–Σαουδικής Αραβίας, που συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την προώθηση διμερών οικονομικών επαφών. Εξίσου σημαντικά είναι και τα γεγονότα που έγιναν σε όλη τη διάρκεια της 5ης Συνόδου Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής. Την πρώτη μέρα των επισκέψεων, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο νησί της Σαντορίνης, μετά από σαουδαραβική παρότρυνση, κατά την οποία επίσκεψη δόθηκε τεχνογνωσία για θέματα τουριστικής φύσεως. Τη δεύτερη μέρα των συνομιλιών, σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε το επιχειρηματικό φόρουμ, παράλληλα με τις εργασίες του Φόρουμ, έλαβαν χώρα στον χώρο του ξενοδοχείου διμερείς συναντήσεις όλων των Υπουργών και Υφυπουργών Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, ενώ το Φόρουμ ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση B2B συναντήσεων. Την τελευταία μέρα της επίσκεψης, έλαβε μέρος η Σύνοδος των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας, Ναυτιλίας, Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Τέλος, το όλο εγχείρημα έκλεισε με την υπογραφή Πρωτοκόλλου από τους δύο Υπουργούς, καθώς και Συμφωνίας, που αναφέρεται σε εγκατάσταση οπτικού καλωδίου μεταφοράς δεδομένων EMC.

Πηγή εικόνας: pixabay.com

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι: «Οι δεσμοί φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζουν να αναπτύσσονται σταθερά σε τομείς, όπως οι επενδύσεις, το εμπόριο, η ναυτιλία, ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας, η ενέργεια, οι κατασκευές και η καινοτομία». Εξίσου αισιόδοξη διαφαίνεται και η ομιλία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερράκη, κατά την οποία σημειώθηκε η ανάγκη για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, με ειδική μέριμνα στα θέματα τηλεπικοινωνίων, δορυφόρων, αλλά και τεχνητής νοημοσύνης.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστάσιος-Αχιλλέας Οικονόμου
Αναστάσιος-Αχιλλέας Οικονόμου
Γεννήθηκε το 2000 στο Ρέθυμνο και σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει στόχο να ακολουθήσει την κατεύθυνση των οικονομικών. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά. Τον ενδιαφέρουν κυρίως θέματα οικονομικής ανάπτυξης και διεθνών οικονομικών σχέσεων. Επί του παρόντος διδάσκει μαθηματικά σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου. Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με το θέατρο και τα ταξίδια.