16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΓενέθλια: Μια προσωπική Πρωτοχρονιά

Γενέθλια: Μια προσωπική Πρωτοχρονιά


Του Νικηφόρου Παγώνη,

Τα γενέθλια συγκαταλέγονται στις πιο σημαντικές μέρες ενός ατόμου, καθώς είναι εκεί για να υπενθυμίζουν ότι το άτομο μεγαλώνει, ωριμάζει, γίνεται δυνατότερο και σοφότερο και με περισσότερες εμπειρίες ή φθίνει, ανάλογα με την οπτική γωνία που θα το δει κάποιος. Η μοναδική αυτή μέρα για τον καθένα έχει διαφορετική χροιά.

Για κάποιους είναι μια ευκαιρία για περισυλλογή και αναπόληση των παλαιότερων ετών, για κάποιους άλλους είναι ένα χρονικό περιθώριο για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, για μερικούς είναι η ημέρα αφιερωμένη στον εαυτό τους με δραστηριότητες της αρεσκείας τους, ενώ για άλλους είναι μια τυπική μέρα, όπως όλες οι υπόλοιπες δίχως να αλλάξει κάτι. Όποια και να είναι η σημασία που δίνει ο καθένας μας στη μέρα αυτή, τα γενέθλια θα μας βοηθήσουν να σκεφτούμε όλα όσα έγιναν και όσα θέλουμε να γίνουν.

Πηγή εικόνας: goodhousekeeping.com

Η ημέρα αυτή είναι σημαντική για διάφορους λόγους για τον καθένα, ωστόσο, έχει ένα κοινό στοιχείο· με την αλλαγή του νούμερου στα κεριά και με τον έναν παραπάνω χρόνο στη ζωή, όλοι σκέφτονται πράγματα που συνέβησαν και πράγματα, τα οποία καθόρισαν τη ζωή σε κάποιες περιπτώσεις. Αρκετοί άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν έναν «νοητό» απολογισμό μόνο με τα θετικά ή τα αρνητικά γεγονότα και να πορευθούν με αυτά, ενώ άλλοι επιλέγουν να κάνουν έναν πιο ισορροπημένο, που να τα περιλαμβάνει όλα. Αυτό βοηθάει, έτσι ώστε να θυμόμαστε τα σημαντικά σε αυτόν τον χρόνο που πέρασε, όπως και να πάρουμε μαθήματα σχετικά με το πώς μπορούμε να κινηθούμε ή το τι πρέπει να αποφύγουμε στον νέο αυτόν χρόνο που ήρθε με την έλευση της μέρας των γενεθλίων.

Εκτός αυτού, όμως, η «προσωπική πρωτοχρονιά» μας φέρνει αντιμέτωπους με τους στόχους και τις επιθυμίες μας. Όχι εκείνες που σκεφτόμαστε κάθε 1η Ιανουαρίου, κάθε Δευτέρα ή κάθε Σεπτέμβρη, αλλά κάτι πιο ουσιαστικό. Πόσοι δεν έχουμε ακούσει το «Μέχρι να είμαι τόσων ετών θέλω να έχω καταφέρει…» και, πράγματι, να γίνεται έντονη προσπάθεια για αυτό. Φυσικά, η αναφορά στο παραπάνω μπορεί να ξεκινήσει από κάτι σημαντικό, λόγου χάριν από πράγματα που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία κάποιου, όπως τον έλεγχο της υγείας ή τη βοήθεια κάποιου ειδικού για ζητήματα που άπτονται του ψυχισμού, έως και για πράγματα, τα οποία βοηθούν ένα άτομο να εξελίσσεται καθημερινά σε διάφορους τομείς της ζωής του, όπως η ολοκλήρωση σπουδών και η ενασχόληση με ένα αντικείμενο, το οποίο θα φέρει πληρότητα.

Το ζήτημα είναι να εστιάσουμε στη σημαντικότητα της μέρας για τον καθένα ξεχωριστά και τη σημασία του να μπορούμε να θέτουμε ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους στόχους, τους οποίους μπορούμε να κατακτούμε σιγά σιγά, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας και τη μέρα αυτή να μας παρατηρούμε σε όλες τις εκφάνσεις μας ανά τα χρόνια.

Από την εμπειρία μας στη ζωή μπορούμε να αντιληφθούμε ότι οι αποφάσεις μπορούν να παρθούν είτε μετά από πολλή σκέψη είτε εν μία νυκτί. Το ίδιο, λοιπόν, συμβαίνει και με τους στόχους, όπου είτε εκείνοι έρχονται μετά από δική μας σκέψη και διάθεση για αλλαγή πραγμάτων ή κατάκτηση νέων είτε μετά από κάποια γρήγορη σκέψη. Το ιδανικό θα ήταν να ορίσουμε εκείνη τη μέρα που είναι και η «προσωπική» μας μέρα ως την ημέρα, που θα τα βάζουμε όλα πάνω στο τραπέζι, θα σκεφτόμαστε τι λειτούργησε και για τι πράγματα που καταφέραμε είμαστε περήφανοι, τι πήγε λάθος και τι θα πρέπει να αλλάξουμε στη μετέπειτα πορεία μας, όπως και τι επιδιώκουμε να κάνουμε και δεν το έχουμε καταφέρει ακόμα.

Πηγή εικόνας: gossipandgab.com

Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρουμε ότι υπάρχουν πάντα περιθώρια για αλλαγές και βελτιστοποίηση, όπως υπάρχει πάντα και μια ευκαιρία, για να παρατηρούμε τον εαυτό μας και την αλλαγή του ανά τα χρόνια. Έτσι, θα καταφέρουμε να βάζουμε στόχους και να τους τηρούμε, να δίνουμε νόημα στην ημέρα αυτή, όπως και το να έχουμε ένα ποιοτικότερο επίπεδο ζωής με ισορροπημένη σκέψη, πράξεις και επιθυμίες.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Τα γενέθλιά μας είναι ευκαιρία για μια νέα αρχή, pillowfights.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικηφόρος Παγώνης
Νικηφόρος Παγώνης
Γεννήθηκε το 2002 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών του στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μιλάει Αγγλικά και μαθαίνει Γερμανικά. Η συνεχής ενασχόλησή του με τη γραπτή έκφραση και ο προβληματισμός του για το κοινωνικό γίγνεσθαι τον ενέπνευσαν να ασχοληθεί με την αρθρογραφία. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την ενημέρωση για την επικαιρότητα, την ανάγνωση βιβλίων και τις βόλτες στη θάλασσα.