29.5 C
Athens
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠανεπιστημιακή Αστυνομία: Το ΣτΕ της δημοκρατίας και της ισονομίας

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Το ΣτΕ της δημοκρατίας και της ισονομίας


Του Μάριου – Πέτρου Δελατόλα,

Ένα ζήτημα, για το οποίο έχουν γραφτεί δεκάδες άρθρα στον δημόσιο διάλογο, είναι εκείνο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Συζητήσεις επί συζητήσεων για το κατά πόσο επηρεάζει την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Χιλιάδες διαξιφισμοί για ένα θέμα που πολιτικοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη στιγμή που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Πριν κάποιες μέρες, είχε βγει στη δημοσιότητα πως η πανεπιστημιακή αστυνομία θα περιπολεί σε εξωτερικούς χώρους, στα λεγόμενα campus των πανεπιστημίων, εν αναμονή για την απόφαση περί συνταγματικότητας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η ημέρα της κρίσης ήρθε στις 11 Μαΐου 2022, με την ιστορική απόφαση του ΣτΕ να βάζει τέλος σε μια νομική διαμάχη, η οποία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλέσει το ρίξιμο της αυλαίας στην πολιτική διαμάχη και τον διάλογο που συνεχίζεται ακόμα. Η ανακοίνωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσιοποιεί το σκεπτικό του Δικαστηρίου, το οποίο κρίνει την πανεπιστημιακή αστυνομία καθ’ όλα σύμφωνη με το Ελληνικό Σύνταγμα. Ειδικότερα, στο 3ο σημείο της αιτιολογίας απόρριψης διευκρινίζεται πως δεν παραβιάζονται οι αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ). Προκρίνεται ο λόγος του δημοσίου συμφέροντος, έτσι όπως τον αναλύει το δικαστήριο, στοιχειοθετώντας την παραπάνω απόφασή του, η οποία πάρθηκε κατά πλειοψηφία.

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε μια περίοδο, κατά την οποία αμφότεροι παρακολουθούμε την αύξηση της έντασης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Σε όλον τον κόσμο του δημοκρατικού τόξου προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση τα γεγονότα στο Βιολογικό Τμήμα του Α.Π.Θ.. Δε νομίζω να υπάρχει κάποια άλλη χώρα στον πλανήτη, στην οποία «φοιτητές» να καταστρέφουν τα έργα για τη δημιουργία δημόσιας βιβλιοθήκης. Προφανώς, η παραπάνω πράξη είχε ως αιτία τη δημιουργία της βιβλιοθήκης εκεί, όπου για 34 συναπτά έτη λίμναζε τη δημόσια περιουσία το λεγόμενο «Στέκι Βιολογικού». Οι συμβολισμοί είναι ξεκάθαροι και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση. Ο πανεπιστημιακός αυτός χώρος όφειλε να αξιοποιηθεί πλήρως και να επιστρέψει στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Υπό το παραπάνω πρίσμα, τι καλύτερο από το να χτιστεί μια βιβλιοθήκη που θα προάγει την έρευνα και τη γνώση στην πανεπιστημιακή κοινότητα;

Πηγή εικόνας: kathimerini.gr

Το προαναφερθέν ρητορικό σχήμα εξυπηρετεί να καταλάβουμε όλοι μας τις ακραίες πρακτικές που ακολουθούνται στα Α.Ε.Ι. από συγκεκριμένες ομάδες, που για χρόνια δεν είχαν κανέναν έλεγχο. Το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων οφείλεται να τηρείται σε κάθε περίπτωση και να μην καταπατείται ανάλογα με τις περιστάσεις. Δυστυχώς, οι συγκεκριμένες ομάδες έχουν αποδείξει πως δεν τρέφουν κανέναν σεβασμό για τους θεσμούς και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Προς τήρηση της αντικειμενικότητας, έχει παρατηρηθεί και από πλευράς της Κυβέρνησης μεγάλη καθυστέρηση για την εφαρμογή του συγκεκριμένου ψηφισμένου νόμου. Εικάζω πως ο λόγος ήταν ο φόβος για το πολιτικό κόστος, που θα είχε μια τοποθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας νωρίτερα στα ΑΕΙ, ταυτόχρονα με άλλα φλέγοντα ζητήματα στην πολιτική επικαιρότητα. Τέτοιες πολιτικές σκοπιμότητες και στρατηγικές παρατηρούνται πολύ συχνά στην πολιτική. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε πως στο κράτος δικαίου της ισονομίας χωρούν καθυστερήσεις και δικαιολογίες. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, οι κανόνες, είτε αρεστοί είτε όχι, οφείλουν να τηρούνται από όλους σε κάθε περίπτωση. Αν αρχίσουμε να βάζουμε αστερίσκους και «ναι μεν αλλά», τότε δημιουργούμε πολύ επικίνδυνα προηγούμενα.

Επιπρόσθετα, ένα ακόμα σημαντικό γεγονός είναι οι φοιτητικές εκλογές της 18ης Μαΐου να πραγματοποιηθούν με ηρεμία, χωρίς γεγονότα που θα αμαυρώσουν μια μέρα, που θα έπρεπε να είναι γιορτή για κάθε δημοκράτη φοιτητή αυτής της χώρας. Σε όλη αυτήν τη συγκυρία, με περίπου έναν χρόνο να μένει για τις εθνικές εκλογές, προϋποθέτοντας ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, αναμένεται η τελευταία να τονίσει όλες τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, διαβλέποντας πως έχει μόνο να κερδίσει από ένα τέτοιο σενάριο. Τέλος, το ζητούμενο είναι ένα, να αποτραπεί σε αυτήν την περίπτωση η ενδημική ασθένεια του ελληνικού έθνους, που είναι ο διχασμός. Οι πολίτες και οι φοιτητές οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα με θεσμική υπευθυνότητα και νηφαλιότητα, όπως αρμόζει σε ένα καθεστώς φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Το ΣτΕ είπε «ναι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία, Ιωάννα Μάνδρου, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μάριος-Πέτρος Δελατόλας
Μάριος-Πέτρος Δελατόλας
Είναι γεννημένος το 2002, διαμένει στα Άνω Λιόσια Δυτικής Αττικής και είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει μεγάλη αγάπη για την πολιτική επικαιρότητα, τα ευρωπαϊκά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Λατρεύει την ροκ μουσική της δεκαετίας του ’80 και το χόμπι του είναι το ποδόσφαιρο.