12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟι υποτροφίες ως εφόδιο για το μέλλον

Οι υποτροφίες ως εφόδιο για το μέλλον


Της Μαρίας Μπότη,

Οι αυξανόμενες απαιτήσεις τις κοινωνίας, ο συνεχής ανταγωνισμός της αγοράς εργασίας και οι φιλοδοξίες των ανθρώπων, καθιστούν την επαγγελματική ζωή μία «αρένα» που απαιτεί επιμονή και συνεχή εξέλιξη. Η ακαδημαϊκή πορεία δεν είναι πάντοτε ένας εύκολος δρόμος για όλους, καθώς τις περισσότερες φορές απαιτεί ένα οικονομικό υπόβαθρο, ιδιαίτερα για όσους χρειαστεί να εγκατασταθούν σε μία διαφορετική πόλη από τη μόνιμη κατοικία τους. Στη σημερινή εποχή, βλέπουμε διαρκώς φοιτητές να εργάζονται προκειμένου να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ άλλοι εγκαταλείπουν το όνειρό τους όταν η οικογένειά τους αδυνατεί να τους στηρίξει οικονομικά. Το οικονομικό «βάρος» αυξάνεται όταν πρόκειται για μεταπτυχιακά ή διδακτορικά, με τα δίδακτρα σε πολλές περιπτώσεις να είναι «απαγορευτικά» και να αποτελούν εμπόδιο για την υλοποίηση των σπουδών.

Σε αυτή την περίπτωση, οι υποτροφίες αποτελούν το «κλειδί» που μπορεί να εκπληρώσει το όνειρο. Οι υποτροφίες είναι χρηματικά βοηθήματα για την επιδότηση του κόστους της εκπαίδευσης που απευθύνονται σε μια ποικιλία ενδιαφερόμενων – από μαθητές σχολείου μέχρι επαγγελματίες.

Πηγή εικόνας: collegenews.org

Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται με βάση ορισμένα κριτήρια: οικονομικά (εισόδημα), κοινωνικά (οικογενειακή κατάσταση: πολύτεκνοι, αναπηρία, τέκνα, μονογονεϊκή οικογένεια, προστάτες, αδέρφια φοιτητές) και ακαδημαϊκά (βαθμός προπτυχιακού διπλώματος, βαθμός μεταπτυχιακού διπλώματος, δημοσιευμένες εργασίες, συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα). Τα οφέλη των υποτροφιών είναι σημαντικά και έχουν αντίκτυπο τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα στη ζωή τους.

Το οικονομικό όφελος που προσφέρουν οι υποτροφίες είναι σαφώς το βασικότερο, καθώς δύναται να καλύψει τόσο ένα μέρος των φοιτητικών εξόδων μέχρι και όλο το εύρος των σπουδών των φοιτητών. Οι ίδιοι απαλλάσσονται από το άγχος να καλύψουν τις ανάγκες της φοίτησης και διαβίωσής τους και έτσι απολαμβάνουν στο έπακρο τις σπουδές τους. Ταυτόχρονα, μπορούν να επενδύσουν σε άλλες ασχολίες είτε σχετικές με το αντικείμενο σπουδών τους είτε με τα ενδιαφέροντά τους, οι οποίες θα τους εξελίξουν.

Παράλληλα, είναι ένα σημαντικό μπόνους αναφορικά με το ακαδημαϊκό επίπεδο, καθώς οι υποτροφίες βοηθούν τους φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους χωρίς να χρειάζεται να εργάζονται παράλληλα. Συνεπώς, έχουν τη δυνατότητα να επικεντρωθούν στην επίδοσή τους, να πετύχουν υψηλότερες βαθμολογίες και να εκπληρώσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα τον στόχο τους· την κατάκτηση του πτυχίου.

Επιπλέον, οι υποτροφίες αποτελούν ένα σημαντικό «εφόδιο» για το επαγγελματικό μέλλον, καθώς κατέχουν μία εξέχουσα θέση στο βιογραφικό και το αναβαθμίζουν. Είναι ένα προσόν που φανερώνει την υψηλή επίδοση του φοιτητή στις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις, ενώ ταυτόχρονα τον κάνει πιο «περιζήτητο», καθώς είναι εκείνος που κατάφερε να ξεχωρίσει και να κατακτήσει την υποτροφία μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον πολλών αιτήσεων.

Ακόμη, ορισμένες υποτροφίες ενσωματώνουν ευκαιρίες πρακτικής άσκησης. Οι φοιτητές, δηλαδή, μπορούν να επωφεληθούν από την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μετά την εκπαίδευσή τους. Η δυνατότητα αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τις εταιρείες να προσελκύσουν νέα ταλέντα, που θα φέρουν νέες γνώσεις και καινοτόμες ιδέες.

Πηγή εικόνας: workenter.gr

Αναμφίβολα, οι υποτροφίες λειτουργούν σαν τη μεγαλύτερη επιβράβευση των προσπαθειών ενός ατόμου. Τόσο ως παιδιά όσο και ως ενήλικοι, προσπαθούμε, κοπιάζουμε, αγωνιζόμαστε να καταφέρουμε το καλύτερο σε κάθε τομέα της ζωής μας. Έτσι συμβαίνει και στον επαγγελματικό τομέα, όπου ο καθένας, με διαφορετικούς προσωπικούς στόχους, παλεύει να κατακτήσει την «κορυφή». Και σίγουρα ο δρόμος για την «κορυφή» είναι πιο εύκολος όταν υπάρχει μία «ώθηση» – στην προκειμένη περίπτωση οικονομική – που επιφέρει θετικό αντίκτυπο σε ποικίλα επίπεδα.

Το πεδίο των υποτροφιών είναι ανταγωνιστικό, ζητά αφοσίωση και επιμονή. Όμως, αξίζει. Αξίζει να ξέρεις ότι οι προσπάθειες ανταμείβονται, ότι τίποτα δεν πάει χαμένο και ότι πίσω από κάθε «δεν μπορώ» υπάρχει ένα «μπορείς». Σίγουρα, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, αλλά αξίζει ο κόπος. Είναι ένα επιπλέον «μπράβο» σε κάθε προσπάθεια που κάνουμε, μία προσπάθεια που στοχεύει στην προσωπική εξέλιξη και επιτυχία, που χαράσσει το προσωπικό – αριστοτελικό – «τέλος» του καθενός.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπότη
Μαρία Μπότη
Γεννήθηκε το 1997 και είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ξένες γλώσσες και αγαπά τα ταξίδια. Τα σχέδια της για το μέλλον είναι να ασχοληθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο με την επικοινωνία και το marketing.