16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήLos Tre: Jazz, Funk και ψυχεδέλεια

Los Tre: Jazz, Funk και ψυχεδέλεια


Του Δημήτρη Σεργάκη,

Οι Los Tre είναι ένα τρίο με jazz funk συνθέσεις που συνδυάζουν ήχους που σε ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Σχηματίστηκαν το 2012 στην Αθήνα, με τον Άγγελο Αγγελίδη στην κιθάρα, Βασίλη Παπασταμόπουλο στο μπάσο και Λέανδρο Φράτνικ στα τύμπανα. Με επιρροές από μουσικές του κόσμου και τον αυθεντικό ψυχεδελικό τους ήχο, σε βάζουν σε ένα καράβι που περνάει από τη Λατινική Αμερική, τις ακτές της Αφρικής, τη Μέση Ανατολή και γυρίζει πίσω στα ελληνικά νησιά έχοντας πάντα για πυξίδα τη γοητευτική ελευθερία της jazz μουσικής. Τύμπανα που συνδυάζουν την afro, soul και funk διάθεση με την jazz, βαθύ μπάσο που γεμίζει τον ρυθμό και συχνά χρωματίζει με εντυπωσιακές μπασογραμμές εντυπωσιακά σόλο και αυτοσχεδιασμούς της κιθάρας που κινούνται γύρω από την ψυχεδελική μουσική και την blues rock. Αποτελούν ακόμη μία περίπτωση ταλαντούχων μουσικών με διαφορετικά ακούσματα, που αναζητούν συνεχώς τον δικό τους ήχο, την εξέλιξη, προσθέτοντας συνεχώς καινούργια στοιχεία στις συνθέσεις τους.

Πηγή Εικόνας: popaganda.gr/Φωτογράφος: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS

Πιθανόν να τους έχεις πετύχει στις μικρές σκηνές της Αθήνας, στα μοντέρνα ρακάδικα και καφενεία. Προτιμούν να παίζουν συχνά σε μικρούς χώρους και στέκια παρά σε μεγάλες συναυλίες, χτίζοντας, έτσι, τη σχέση τους με τον κόσμο. Οι Los Tre έχουν συνεχή παρουσία στην ελληνική μουσική σκηνή, με lives σε όλην τη χώρα και την κυκλοφορία τεσσάρων άλμπουμ. Ομολογουμένως, δεν υπάρχουν πολλές μπάντες με το δικό τους στυλ και ήχο. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι χαρακτηριστικά, η μουσική τους δεν είναι ακριβώς jazz, για να παίζουν σε jazz φεστιβάλ, ούτε ακριβώς psychedelic, για να παίζουν σε ροκ ή ψυχεδελικά φεστιβάλ. Σε πολλούς δεν περνάει απαρατήρητο το όνομά τους, το οποίο προέρχεται από τα «ποδανά», γυρίζοντας τις συλλαβές της λέξης «τρελός». Με την ίδια διάθεση αντιμετωπίζουν πολλές φορές και τους τίτλους των αποκλειστικά ορχηστρικών τους κομματιών, όπως το “The Three Tigers and three baby tigers” και το «Ζεϊμπέκικο της ευγνωσίας».

Μπορεί κανείς να παρατηρήσει την εξέλιξή τους τόσο στις συνθέσεις όσο και στον ήχο και τις επιρροές τους, ακούγοντας τη δουλειά τους από την αρχή, από το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο “Los Tre”, που κυκλοφόρησε το 2015. Έχει αρκετά τζαζ ύφος και θυμίζει ένα καλοδουλεμένο Jam session. Βέβαια, απέχει αρκετά από τον ήχο των Los Tre σήμερα. Έναν χρόνο μετά, με το “How to Charm Woman”, είναι ξεκάθαρη η παρουσία της funk και των afro στοιχείων. Τότε ήταν που οι Los Tre ξεκίνησαν να «βρίσκουν» τον δικό τους ήχο και να εξαπλώνονται στις σκηνές της Αθήνας και τα νησιά. Μετά από αρκετό καιρό χωρίς επίσημη κυκλοφορία και έπειτα από χρόνια ζωντανών εμφανίσεων, το 2019 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ με τίτλο “Three Tigers and Three Baby Tigers”, μέσα από το οποίο πολύς κόσμος ανακάλυψε τους Los Tre.

Los Tre. Παρουσίαση 3ου δίσκου. Πηγή Εικόνας: Αρχείο Los Tre/Tanaus Photography

Ένα άλμπουμ με αρκετή «ποικιλία», εξαιρετική δομή και παραγωγή και με τη συμμετοχή Θοδωρή Ρέλλου στο σαξόφωνο, Jim Σταρίδα στο τρομπόνι και Άγγελο Πολυχρόνου στα κρουστά, νέες προσθήκες που ταίριαξαν γάντι στον ξεχωριστό πλέον χαρακτήρα του σχήματος. Μέσα στη συλλογή των κομματιών βρίσκεται και το “Margoudi”, παραδοσιακό τραγούδι της Θράκης που πολλοί γνωρίζουν πλέον μέσα από τις διαφορετικές διασκευές που έχουν γίνει κατά καιρούς από διάφορα μουσικά σχήματα. Η προσέγγιση των Los Tre, όμως, εξελίσσοντας ένα παραδοσιακό τραγούδι σε funk jazz με afro ρυθμούς, είναι σίγουρα κάτι φρέσκο και για αυτό αγκαλιάστηκε από τον κόσμο, μιας και είναι το πρώτο σε δημοτικότητα στο YouTube, έχοντας ακόμη μερικές χιλιάδες streams στις υπόλοιπες ψηφιακές πλατφόρμες. Μπορείτε να το ακούσετε εδώ.

Εξώφυλλο άλμπουμ “The Meaning of Life”. Πηγή Εικόνας: facebook.com

Ανοίγοντας την πόρτα στο εξωφύλλου του 4ου και τελευταίου άλμπουμ, στη μέση μιας νησιώτικης απλωσιάς, μπαίνεις στο μουσικό σύμπαν των Los Tre για τα καλά. Η πιο πρόσφατη δουλειά τους με τίτλο “The Meaning of Life” κυκλοφορεί το 2020, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και οι Los Tre έχουν πλέον εδραιωθεί στην αθηναϊκή μουσική σκηνή. Μουσική που πλημμυρίζει φρεσκάδα και χρώματα, με ακόμη περισσότερα παντρέματα από μουσικές του κόσμου. Μελωδίες που θυμίζουν καλοκαίρι σε κάποιο νησί, πάντα γεμάτες ρυθμό και μια δόση ψυχεδέλειας.

Μέσα στον Μάιο θα γίνει μια μεγάλη επετειακή γιορτή για τα 10 χρόνια Los Tre, ενώ η μπάντα είναι στο στάδιο δημιουργίας του νέου της δίσκου, ο οποίος θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά και φωνές. Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία.

Μπορείτε να ακούσετε τη μουσική των Los Tre:

Στο Youtube πατώντας εδώ

Στο Spotify πατώντας εδώ.

Ακόμη μπορείτε να τους βρείτε στο Facebook εδώ.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Οι Los Tre μπορούν με ένα «Χελιδόνι» να φέρουν όχι μόνο την άνοιξη, αλλά και το καλοκαίρι, popaganda.gr, διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Σεργάκης
Δημήτρης Σεργάκης
Γεννήθηκε το 1998 στα Χανιά της Κρήτης και ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην κατεύθυνση της Αρχιτεκτονικής τοπίου και Ανθοκομίας. Η αγάπη του για τη μουσική ξεκίνησε από μικρή ηλικία από την ενασχόληση του με τα παραδοσιακά όργανα της Κρήτης, μέχρι σήμερα που μοιράζεται την αγάπη του μέσα από την προσωπική του μουσική δημιουργία. Του αρέσουν τα ταξίδια και μέσα από αυτά, η εξερεύνηση κάθε νέας κουλτούρας και τέχνης.