17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜατιές στην ΙστορίαΗ 29η Απριλίου στην Ιστορία

Η 29η Απριλίου στην Ιστορία


Του Νικόλαου-Νεκτάριου Δημητρά,

Ο Αλέξιος Α’ Κομνηνός. Μικρογραφία από χειρόγραφο του 12ου αιώνα. Βατικανό. Biblioteca Apostolica. Πηγή Εικόνας: Wikimedia Commons

1091: Διεξάγεται η μάχη του Λεβουνίου, η οποία αποτελεί την πρώτη αποφασιστική νίκη της παλινόρθωσης των Κομνηνών. Η μάχη διεξήχθη εναντίον των Πετσενέγκων, ενός ημινομαδικού, τουρκικού φύλου, που αποφάσισε να εισβάλει στα εδάφη της Αυτοκρατορίας. Ο Αλέξιος Α’ Κομνηνός τελικά τους νίκησε, με την συνδρομή ξένων μισθοφόρων. Η πλειοψηφία των μισθοφόρων (περίπου 40.000 άνδρες) ήταν Κουμανοί, αλλά τον υποστήριξαν επίσης Βλάχοι και Φλαμανδοί μισθοφόροι. Με την νίκη αυτή, το κύρος και το ηθικό της Αυτοκρατορίας αναπτερώθηκε, κυρίως μετά την ήττα που είχε γνωρίσει στο Ματζικέρτ, είκοσι χρόνια νωρίτερα (το 1071). Ο Αλέξιος, κατάφερε να αναδείξει τον εαυτό του ως σωτήρα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Πράγματι, στα επόμενα χρόνια η Αυτοκρατορία γνώρισε μια «Αναγέννηση». Ο Βυζαντινός στρατός ανακατέλαβε τις χαμένες περιοχές στην Μικρά Ασία, ανάμεσα σε αυτές και πολλές ιδιαίτερα εύφορες. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η αυτοκρατορία να αποκτήσει ξανά πλούτο, ενώ η Κωνσταντινούπολη επανάκτησε πάλι την αίγλη της και έγινε η μητρόπολη του χριστιανικού κόσμου για άλλη μια φορά.


Χάρτης που δείχνει την στρατηγική της μάχης. Με μπλε σηματοδοτούνται οι Βόρειοι, ενώ με κόκκινο οι Νότιοι. Πηγή Εικόνας: Wikimedia Commons

1863: Διεξάγεται η μάχη του «Μεγάλου Κόλπου», κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού εμφυλίου πολέμου. Επτά πολεμικά πλοία του ναυτικού των Βορείων, επιτέθηκαν στις οχυρώσεις των Νοτίων στον «Μεγάλο Κόλπο» του Mississippi (εξ ου και το όνομα της μάχης). Πρώτο ηγούνταν το πολεμικό πλοίο “USS Pittsburgh” και το ακολουθούσαν το “USS Louisville” και το “USS Cardondelet” – που είχαν 13 όπλα ενσωματωμένα έκαστο – και το “USS Mound City”. Στη συνέχεια, προσήλθαν και το “USS Benton”, το “USS Tuscumbia” και το “USS Lafayette”. Η μάχη ξεκίνησε στις επτά το πρωί. Τα πλοία χωρίστηκαν σε ομάδες, για να επιτεθούν σε διαφορετικά οχυρά ταυτόχρονα και να προκαλέσουν σύγχυση. Ένα από αυτά (το οχυρό Wade), έπεσε μετά από τρεις ώρες μάχης. Ακολούθησαν και τα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα την νίκη των Βορείων. Ωστόσο, οι τελευταίοι γνώρισαν μεγάλη αντίσταση και είχαν σημαντικές απώλειες. Η σημαντικότερη ήταν ότι το πολεμικό πλοίο Tuscumbia δέχθηκε σοβαρές ζημιές, οι οποίες το έφεραν σε σημείο που θα ήταν αδύνατο να χρησιμοποιηθεί ξανά σε μάχη. Σήμερα, το πεδίο της μάχης συντηρείται από το «Κρατικό Στρατιωτικό Πάρκο του Μεγάλου Κόλπου» (“Grand Gulf Military State Park”) και βρίσκεται επισήμως ανάμεσα στις «Εθνικές Ιστορικές Τοποθεσίες» από το 1972. Εκεί, βρίσκεται το Μουσείο, ο πύργος παρατήρησης και όσα έχουν απομείνει από το παρελθόν και αφορούν την συγκεκριμένη μάχη.


Αεροπλάνο που ρίπτει τρόφιμα στους Ολλανδούς, στο πλαίσιο της αποστολής Manna. Πηγή Εικόνας: rblfrance.org

1945: Ξεκινάει η «Επιχείρηση Manna», που επρόκειτο για μια ανθρωπιστική αποστολή. Σκοπός της ήταν η άμβλυνση του λιμού στην Ολλανδία, που ήταν υπό Γερμανική κατοχή. Θα στεφόταν με επιτυχία, όταν τα Αγγλικά αεροπλάνα της RAF (Royal Air Force) θα κατάφερναν να στείλουν πακέτα τροφίμων, για να βοηθήσουν τους Ολλανδούς. Την αποστολή υποστήριξαν επίσης, αεροπορικές δυνάμεις του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και της Πολωνίας. Υπολογίζεται, ότι σε αυτήν την αποστολή εστάλησαν περίπου 7 τόνοι φαγητού, που αποτελούνταν από σοκολάτα, αποξηραμένη και κονσερβοποιημένη τροφή. Τα αεροπλάνα θα έπρεπε να πετάξουν πολύ χαμηλά, για να αφήσουν την τροφή να πέσει, δεδομένου πως δεν θα χρησιμοποιούνταν αλεξίπτωτα κατά τη ρίψη. Έπρεπε δηλαδή, να πετάξουν σε απόσταση 1,5 μέτρου από το έδαφος. Οι πολίτες (που λιμοκτονούσαν) έσπευσαν να συλλέξουν την τροφή και να την καταναλώσουν. Το σώμα μερικών δεν άντεξε την ξαφνική αλλαγή από την πλήρη έλλειψη τροφής στην αφθονία και γι’ αυτό πολλοί αρρώστησαν, έκαναν εμετούς και, μάλιστα, κάποιοι πέθαναν. Αυτό ονομάζεται ιατρικά ως «Σύνδρομο της Ανατροφοδότησης του Οργανισμού» (“Refeeding Syndrome”).


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • John Julius Norwich, A Short History of Byzantium, Viking. New York, 1997.
  • Angold, Michael, The Byzantine Empire, 1025–1204, A Political History, Longman, Harlow, 1997.
  • Η μάχη του Λεβουνίου, Historical Quest.com, διαθέσιμο εδώ
  • Ballard, Michael B. Vicksburg, The Campaign that Opened the Mississippi. University of North Carolina Press, Chapel Hill, 2004.
  • Gottschalk, Phil In Deadly Earnest: The Missouri Brigade. Missouri River Press, Columbia, Missouri, 1991.
  • Silverstone, Paul H. Civil War Navies, 1855–1883. Routledge, New York, 2006.
  • Weeks, Michael. The Complete Civil War Road Trip Guide. The Countryman Press, Woodstock, Vermont, 2009.
  • Hawkins, Ian. B-17s over Berlin: Personal Stories from the 95th Bomb Group (H), DC: Brassey’s, Inc., Washington, 1995
  • Onderwater, Hans. Operatie “Manna”: De Gealieerde Voedseldroppings April/Mei 1945. Romen Luchtvaart, Netherlands, Weesp 1985.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλαος Νεκτάριος Δημητράς
Νικόλαος Νεκτάριος Δημητράς
Έχει σπουδάσει στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό ΕΚΠΑ με κατεύθυνση Ιστορίας. Αποφάσισε να σπουδάσει Ιστορία γιατί του αρέσει να μελετά τους πολιτισμούς αλλά και τα σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα. Αγαπά την Ιστορία και πιστεύει πως χάρη σε αυτήν μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τόσο το παρόν όσο και το μέλλον. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Επίσης, αγαπά τα ταξίδια, το διάβασμα, την γυμναστική και την ζωγραφική.