22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Ο φλογοφόρος» του Bernard Cornwell

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Ο φλογοφόρος» του Bernard Cornwell


Της Αριάδνης-Παναγιώτας Φατσή,

Τα ιστορικά μυθιστορήματα αποτελούν ένα είδος που απευθύνεται τόσο στους φιλίστορες αναγνώστες, ντύνοντας μια αγαπημένη τους ιστορική περίοδο με νέους χαρακτήρες και ενδιαφέρουσες μικροϊστορίες, αλλά και σε όσους απλώς απολαμβάνουν μια καλή αφήγηση. Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι φορές που ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα μάς κάνει να ψάξουμε και να μάθουμε περισσότερα για τα ιστορικά γεγονότα, από τα οποία έχει εμπνευστεί. Η δημοτικότητα του είδους είναι εμφανής, ακόμη κι αν δει κανείς πόσα τέτοια βιβλία έχουν μεταφερθεί στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη.

Το έργο που παρουσιάζουμε σήμερα είναι ιδιαίτερο κι αυτό γιατί πιθανόν να έχετε ήδη παρακολουθήσει τη σειρά του Netflix που βασίζεται στα μυθιστορήματα αυτά. Πρόκειται για τα βιβλία της σειράς «Σαξονικά Χρονικά», που αποτέλεσαν τη βάση για τη σειρά του Netflix, “The Last Kingdom”, στην οποία, μάλιστα, ο συγγραφέας των βιβλίων, Bernard Cornwell, ενσάρκωσε έναν από τους χαρακτήρες κι έτσι έπαιξε έναν μικρό ρόλο στο σύμπαν της ιστορίας, που ο ίδιος δημιούργησε. Γεννημένος το 1979 στο Λονδίνο, ο συγγραφέας έχει ασχοληθεί με τον χώρο της ενημέρωσης, καθώς έχει εργαστεί στο BBC και εκτός από τη δημοφιλή σειρά των Σαξονικών Χρονικών, έχει γράψει μυθιστορήματα βασισμένα στην ιστορία του Αρθούρου, τον Εκατονταετή Πόλεμο και τους Ναπολεόντειους Πολέμους. Ο Bernard Cornwell έχει λάβει διθυραμβικά σχόλια από τους κριτικούς για τα ιστορικά του μυθιστορήματα, καθώς η πένα του έχει –καθόλου άδικα– χαρακτηριστεί εθιστική και οι περιπέτειες που γράφει συναρπάζουν πλήθος αναγνωστών σε όλον τον κόσμο.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Bernard Cornwell. Πηγή Εικόνας: t2.gstatic.com/Getty images/David Levenson

Η αφήγηση εκτυλίσσεται στη Βρετανία, η οποία για μια αρκετά μεγάλη περίοδο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ήταν πεδίο διεκδίκησης για διάφορα φύλα, ενώ είχε υποστεί και πολλαπλές επιδρομές από τους Σκανδιναβούς, που σε πολλές περιπτώσεις δημιούργησαν βασίλεια και μόνιμες εγκαταστάσεις στην Αγγλία. Ο Φλογοφόρος, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, είναι το δέκατο βιβλίο της σειράς και ξεκινά μια περίοδο, κατά την οποία υπάρχει μια εύθραυστη ειρήνη ανάμεσα στα αγγλοσαξονικά βασίλεια της Βρετανίας και στο τελευταίο βασίλειο της Νορθούμπρια που ελέγχεται από τη Νορβηγία.

Ο πρωταγωνιστής της σειράς, Ούτρεντ, ξεκινά την εκστρατεία του, για να ανακτήσει τα προγονικά εδάφη του Μπέμπανμπεργκ. Ο ήρωας της ιστορίας μας μπορεί να μη θυμάται ιδιαίτερα την πατρίδα του, την οποία εγκατέλειψε σε μικρή ηλικία, αλλά ξέρει πολύ καλά ότι το Μπέμπανμπεργκ είναι ένα ισχυρό φρούριο. Για να περιπλέξει ακόμη περισσότερο το θέμα, πρέπει να παλέψει όχι μόνο με τις δυνάμεις του εξαδέλφου του μέσα στο κάστρο, αλλά και με τους βόρειους μισθοφόρους, τους ευγενείς στην αυλή των Μερκιανών, τις ανάγκες του γαμπρού του, Βασιλιά Σίγκτριγκρ, και το παιχνίδι εξουσίας του Σκωτσέζου βασιλιά στα βόρεια. Αν και οι δυνάμεις του είναι μικρές, ο Ούτρεντ θεωρεί ότι με τις σωστές κινήσεις μπορεί να κατακτήσει το κάστρο του Μπέμπανμπεργκ, που αποτελεί και προγονικό του δικαίωμα.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Bernard Cornwell, υποδυόμενος έναν μικρό ρόλο στη σειρά του Netflix, η οποία βασίζεται στα βιβλία του. Πηγή Εικόνας: radiotimes.com/Netflix

Ας γνωρίσουμε, όμως, καλύτερα τον πρωταγωνιστή. Μπορεί το βιβλίο να είναι μέρος σειράς, αλλά παρουσιάζει όλα τα γεγονότα που χρειάζεται κανείς να ξέρει για να παρακολουθήσει την ιστορία. Ο Ούτρεντ, βασικός ήρωας της σειράς, ήταν εννέα ετών το 866 μ.Χ., όταν Δανοί επιδρομείς σκότωσαν τον πατέρα και τον αδελφό του και τον υιοθέτησαν παρά τη θέλησή του. Ο πατέρας του Ούτρεντ ήταν ο άρχοντας του κάστρου Μπέμπανμπεργκ και ο Ούτρεντ ήταν ο κληρονόμος του. Ωστόσο, ο θείος του έχει πλέον σφετεριστεί τον θρόνο και ο Ούτρεντ έχει ορκιστεί να επιστρέψει στην πατρίδα και να πάρει εκδίκηση. Σε αυτό το ταξίδι, ο γενναίος ήρωας του βιβλίου θα προσπαθήσει να ανακτήσει τη γενέτειρά του και να εκπληρώσει τον όρκο του. Ο Ούτρεντ, όμως, δεν είναι ενδιαφέρων ως χαρακτήρας μόνο για αυτήν την πτυχή του –αντιθέτως, είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα δυναμικός, που έχει διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προκλήσεις της ζωής του και πλέον βρίσκεται ενώπιον του τελικού του στόχου.

Ο Φλογοφόρος είναι ένα βιβλίο που ακόμη και για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει τη σειρά ή διαβάσει κάποιο από τα προηγούμενα μέρη της ιστορίας, διηγείται με τόση παραστατικότητα τα γεγονότα του και δημιουργεί πιστευτούς χαρακτήρες, ώστε μπορεί να διαβαστεί και ως μεμονωμένη ιστορία. Μέσα από μια αφήγηση που ρέει, ζωντανές περιγραφές και φυσικούς διαλόγους, ο Cornwell καταφέρνει να κάνει το βιβλίο του να ξεπηδά μέσα από τις σελίδες. Οι μάχες, η ίντριγκα των παλατιών και των βασιλικών οικογενειών, αλλά και η ιστορία του βασικού χαρακτήρα, γεμάτη με κατορθώματα, δυσκολίες αλλά και ελπίδα για το μέλλον, συνθέτουν ένα τοπίο που θα συναρπάσει κάθε αναγνώστη, ακόμη και αν τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι το αγαπημένο του είδος –για αυτό κι εμείς το διαβάσαμε και σας το προτείνουμε!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση σε φοιτητικούς οργανισμούς και εκδηλώσεις, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Unique Minds και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες. Την ενδιαφέρει η συγγραφή νομικών και λογοτεχνικών άρθρων, τάσεις τις οποίες ικανοποιεί η συμμετοχή της στο OffLine Post. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.