19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΥπάρχει το κατάλληλο timing;

Υπάρχει το κατάλληλο timing;


Του Νικηφόρου Παγώνη, 

«Δεν ήταν το κατάλληλο timing». Πόσες φορές άραγε έχουμε ακούσει την παραπάνω φράση; Το ”timing” ή αλλιώς ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει κάτι έχει αποτελέσει συχνή δικαιολογία για να αναβάλλουμε κάποια πράγματα. Εκτός αυτού, αρκετές φορές έχουμε καταλογίσει την ευθύνη για κάτι λάθος, για κάτι που θέλαμε να ολοκληρωθεί, για κάτι το οποίο δεν μας εξέφραζε σε αυτή την πολυπόθητη «κατάλληλη στιγμή» που δεν υπήρξε. Υπάρχουν πάντα σωστές και λάθος στιγμές και συνθήκες για να κάνουμε κάποια πράγματα, όμως δεν γίνεται να βασίζουμε τη ζωή μας και όλα όσα θέλουμε να κάνουμε σε εκείνη τη μια στιγμή που τα πράγματα (ενδεχομένως και από τύχη) θα έρθουν με τον τρόπο που τα επιθυμούμε. Με την εμπειρία και τη συνεχή προσπάθεια θα μπορέσουμε να καταλάβουμε πότε μπορούμε να αποδώσουμε καλύτερα στη ζωή και πότε θα ήταν καλό να περιμένουμε για λίγο και όχι με μια διαρκή αναμονή για τα πάντα μέχρι να υπάρξει εκείνη η ιδεατή κατάλληλη στιγμή.

Πηγή εικόνας: hbr.org

Περιμένοντας το σωστό ”timing”, αρκετές φορές μπαίνουμε σε μια αδράνεια, βάζουμε τον εαυτό μας σε μια γυάλα και δημιουργούμε προϋποθέσεις για την ευτυχία μας. Όλα αυτά πάνε τη ζωή μας πίσω και μας αποτρέπουν από το να κινηθούμε, να ζήσουμε, να πράξουμε, να δοκιμάσουμε, να πειραματιστούμε, να μάθουμε και να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Η σωστή στιγμή, όπως τη φανταζόμαστε, ενδεχομένως να μην υπάρξει ποτέ, το ζήτημα είναι να κάνουμε πράγματα τα οποία θέλουμε και να έχουμε το θάρρος του λόγου μας για να απομακρυνθούμε από όσα δεν θέλουμε χωρίς να επιρρίπτουμε ευθύνες στη στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο και θα είμαστε πλήρης με όλα όσα κάνουμε, ακόμη και αν δεν γίνουν ακριβώς με τον τρόπο που τα σκεφτόμαστε, και θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από όσα δεν μας αρέσουν με έναν ειλικρινή τρόπο χωρίς δικαιολογίες.

Η ζωή είναι ένα σύνολο από πράγματα και παράγοντες που κάποιες φορές μπορούμε να ελέγξουμε, ενώ κάποιες άλλες όχι. Θα ήταν καλύτερο για εμάς να επιχειρούμε εκείνο το οποίο μπορούμε και εκείνο το οποίο θέλουμε σε όλες τις περιπτώσεις, χωρίς να περιμένουμε να μας δοθεί μια κατάλληλη ευκαιρία ή να βρούμε τον κατάλληλο χρόνο γι’ αυτά. Με αυτόν τον τρόπο πάντα θα έχουμε προσπαθήσει για κάτι, είτε αυτό έχει πετύχει είτε όχι, και θα έχουμε την ικανοποίηση του πράττειν και την εμπειρία που θα μας φέρει αυτό. Φυσικά, στη ζωή θα υπάρχουν και στιγμές που τα πράγματα θα είναι περισσότερο ευνοϊκά, ωστόσο δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε αποκλειστικά σε αυτό το ενδεχόμενο.

Πηγή εικόνας: ionos.com

Η κατάλληλη στιγμή, το ”timing” και οι ευνοϊκές συνθήκες θα υπάρχουν πάντα σαν ενδεχόμενα και όχι σαν σταθερές που θα μπορούμε να βασίζουμε τη ζωή μας. Η προσπάθεια και η κινητικότητα θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε εμπειρία στα πράγματα, άρα να μπορέσουμε κατά κάποιο τρόπο να ελέγξουμε την κατάλληλη στιγμή. Εμείς και μόνο εμείς θα μπορέσουμε να πράξουμε το καλό και το ωφέλιμο για εμάς, οπότε θα ήταν σωστό να φροντίσουμε να μπούμε σε μια συνήθεια προσπάθειας και πράξης δίχως δικαιολογίες ή αναμονές. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτούμε εμπειρία και ικανοποίηση, όπως επίσης θα μάθουμε να βασιζόμαστε σε εκείνα τα οποία μπορούμε να φέρουμε εις πέρας μόνοι μας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ποιο είναι το σωστό timing;, nancy.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικηφόρος Παγώνης
Νικηφόρος Παγώνης
Γεννήθηκε το 2002 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών του στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μιλάει Αγγλικά και μαθαίνει Γερμανικά. Η συνεχής ενασχόλησή του με τη γραπτή έκφραση και ο προβληματισμός του για το κοινωνικό γίγνεσθαι τον ενέπνευσαν να ασχοληθεί με την αρθρογραφία. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την ενημέρωση για την επικαιρότητα, την ανάγνωση βιβλίων και τις βόλτες στη θάλασσα.