19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΗ θαρραλέα πρωτοβουλία προς βοήθεια στην πληγείσα Ουκρανία, με όνομα "Oleksandr Diryavko"

Η θαρραλέα πρωτοβουλία προς βοήθεια στην πληγείσα Ουκρανία, με όνομα “Oleksandr Diryavko”


Της Κάτιας Σπυροπούλου, 

Ο Oleksandr Diryavko ήταν, μέχρι νεωτέρας, κάτοχος μιας εταιρείας, υπεύθυνης για την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας, τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις. Ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε, όταν στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Το γεγονός αυτό επηρέασε άμεσα και τη ζωή του τριανταπεντάχρονου επιχειρηματία, ο οποίος, μάλιστα, φαίνεται να αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του σε ένα βαν, μεταφέροντας φάρμακα σε μερικές από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της χώρας. Ο ρόλος του, καθώς και των όμοιών του, είναι εξαιρετικής σημασίας, αφού η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία απαιτεί και αντίστοιχους πόρους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση που μας απασχολεί, τα φάρμακα έχουν ιδιαίτερο βάρος.

Για να καταστεί αυτό σαφές, αξίζει να αναφερθεί ότι οι μάχες, μεταξύ άλλων, προκάλεσαν απότομη αύξηση της ζήτησης για παυσίπονα, αντιβιοτικά και τουρνικέ —απαραίτητα για τραυματισμένους στρατιώτες. Στο Κίεβο, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανέφεραν μεγάλες ουρές μπροστά από φαρμακεία. Είναι, λοιπόν, εύλογο, η διακοπή της τακτικής παράδοσης φαρμάκων να έχει, επίσης, προκαλέσει φόβους για ελλείψεις ινσουλίνης, καθώς και ελλείψεις φαρμάκων για τη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών που επικρατούν έντονα στην Ουκρανία, όπως αντιρετροϊκά για τον HIV, ή φάρμακα για τη θεραπεία της φυματίωσης. Η ταχύτατη, λοιπόν, και, δίχως δεύτερη σκέψη και δισταγμό, ανταπόκριση του Diryavko επέφερε αναντίρρητα σημαντικές αλλαγές στη ζωή των Ουκρανών. Ο Diryavko δεν προτάσσει το προσωπικό συμφέρον και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ξεκίνησε την ανθρωπιστική δράση του πληρώνοντας τα έξοδα από την τσέπη του. Ακόμη, βασίζεται σε εθελοντές, καθώς και σε ιδιοκτήτες οχημάτων, προκειμένου να του δανείσουν τους τροχούς τους.

Η έλλειψη φαρμάκων στην Ουκρανία είναι πιο σοβαρή από ποτέ. Πηγή εικόνας: iatronet.gr

Μέλημα της κοινωνίας, στο σύνολο, είναι ο αδιαίρετος εφοδιασμός της Ουκρανίας με φάρμακα, καθώς και με είδη πρώτης ανάγκης, από τροφή και νερό μέχρι βρεφικό γάλα και πάνες. Γι’ αυτό και τα νοσοκομεία και οι κλινικές είναι συνδεδεμένες με διαδικτυακές εφαρμογές, μεταξύ των οποίων βρίσκεται το “WhatsApp” και το “Facebook”. Αβίαστα, λοιπόν, μέσω αυτής της διαδικασίας, η αναζήτηση παυσίπονων, ινσουλινών και λοιπών, άκρως απαραίτητων, καθίσταται απλούστερη. Δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί και ο ζωτικής σημασίας ρόλος των ανθρώπων που προσφέρονται εθελοντικά σε αποθήκες, συμβάλλοντας επικουρικά στη συσκευασία ιατρικών προμηθειών που δωρίστηκαν από το εξωτερικό, ενώ, παράλληλα, μεταφράζουν φυλλάδια οδηγιών στα ουκρανικά.

Με μια πλησιέστερη και προσεκτικότερη ματιά στην «επιχείρηση Diryavko» θα έλεγε κανείς ότι προσιδιάζει περισσότερο σε μια αυτοσχέδια φιλανθρωπική δράση, παρά σε μια οργανωμένη ανθρωπιστική αποστολή. Τα αυτοκίνητα γεμίζουν με τρόφιμα και φάρμακα που συλλέγονται από φίλους και γνωστούς και ξεφορτώνονται σε πόλεις και χωριά κοντά στην πρώτη γραμμή —μερικές φορές ακόμη και στα γκαράζ των ενοίκων. Βέβαια, η ατομική ασφάλεια, ενόψει μιας τέτοιας επικινδυνότητας αποστολή, κλυδωνίζεται. Σύμφωνα με προσωπική του μαρτυρία, ο προαναφερθείς γνωστοποίησε πως πυροβολήθηκε και βομβαρδίστηκε ενώ βοηθούσε στην απομάκρυνση αμάχων από το Chernihiv, μια πόλη στα βορειοανατολικά του Κιέβου, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, η οποία, μέχρι πρόσφατα, πολιορκούνταν από τις ρωσικές δυνάμεις. Με άλλα λόγια, αποτελεί ένα ακροσφαλές εγχείρημα. Μέχρι στιγμής, δεν έχει σημειωθεί απώλεια κάποιου οδηγού. Όμως, ένα φορτηγό καταστράφηκε σε ρωσική επίθεση και οι επιβαίνοντες τραυματίστηκαν από θραύσματα.

Οι εφαρμογές που βοηθούν στην καλύτερη. Πηγή εικόνας: engadget.com

91 επιθέσεις σε προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν επαληθευτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το αποτέλεσμα; 73 θάνατοι. Ως απάντηση σε επιθέσεις εναντίον αμάχων —κατά παράβαση των διεθνών συμβάσεων—, Ουκρανοί αξιωματούχοι αναγκάστηκαν επανειλημμένα να κλείσουν τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που προσπάθησαν να δημιουργήσουν αρχικά για την εκκένωση αμάχων. Μέχρι στιγμής, το APH έχει αποφύγει θύματα. Είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά φαρμάκων από «ασφαλείς» σε «επικίνδυνες» ζώνες, όπως το Lviv, κοντά στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, σε πόλεις όπως το Κίεβο και το Λούτσκ. Δυστυχώς, όμως, ένα από τα φορτηγά που δώρισαν σε μια συνεργαζόμενη οργάνωση καταστράφηκε από ρωσικό χτύπημα, στο πλαίσιο μιας αποστολής εκκένωσης αμάχων από το Τσερνίχιβ. Και οι δύο οδηγοί στο βαν σκοτώθηκαν.

Η Πολωνία, ως ο δυτικός γείτονας της Ουκρανίας, συνηθίζει να δέχεται το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Σαν να μην έφθανε αυτό, γρήγορα κατέστη ο κύριος κόμβος για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην πληγείσα Ουκρανία. Το Strategic Reserve έχει μεταφέρει 5.000 παλέτες φαρμάκων σιδηροδρομικώς, σε βαγόνια ελεγχόμενης θερμοκρασίας σε πόλεις της Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής, 42 χώρες έχουν στείλει βοήθεια αεροπορικώς, σιδηροδρομικώς και οδικώς. Ο Kuczmierowski δεν αποκάλυψε τις διαδρομές με τις οποίες στέλνονταν τα φάρμακα για προφανείς λόγους, αλλά είπε ότι μεταβάλλονταν συνεχώς για να προσπαθήσουν να προλάβουν πιθανές ρωσικές επιθέσεις. Εξάλλου, «Πρέπει να βρισκόμαστε δύο βήματα μπροστά». Ανεξαρτήτως της ανθρωπιστικής βοήθειας, η Ουκρανία λαμβάνει επιπλέον δωρεές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, με τα φιλικά έθνη να προσπαθούν να ισοπεδώσουν τους όρους ανταγωνισμού για τις εξοντωμένες ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Δεν είναι άγνωστο, πάντως, ότι το χάος του πολέμου και τα αβέβαια σύνορα δημιουργούν, επίσης, ιδανικές συνθήκες για να ανθίσουν οι επαγγελματίες της μαύρης αγοράς.

Οι πρόσφυγες έχουν άμεσα ανάγκη από φάρμακα και ιατρική περίθαλψη. Πηγή εικόνας: bbc.com

Άξιο προς αναφορά αποτελεί και το γεγονός ότι, πέραν της Ουκρανίας, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσε πως θα δωρίσει ποσό ύψους 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς βοήθεια όσων επλήγησαν από τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων και χρημάτων για ιατρικές ομάδες και για την παράδοση προμηθειών υγείας και φαρμάκων έκτακτης ανάγκης. Ο τομέας των ΜΚΟ της χώρας τονώνει, επίσης, τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Direct Relief με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία έχει ήδη προσφέρει ανακούφιση από καταστροφές σε ζώνες συγκρούσεων στη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Μιανμάρ και τη Βενεζουέλα. Από τον Φεβρουάριο, έχει παραδώσει σχεδόν 200 μετρικούς τόνους ιατρικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης ψυγείου για την αντιμετώπιση μιας «κρίσιμης» έλλειψης εφοδιασμού στην Ουκρανία —καθώς και ένα επιτόπιο νοσοκομείο 50 κλινών που δώρισε η Πολιτεία της Καλιφόρνια.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • “Ukraine’s drug runners risk it all to deliver medicines to the front line”, politco.eu, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κάτια Σπυροπούλου
Κάτια Σπυροπούλου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2003, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει λάβει μέρος σε debate clubs στο πλαίσιο προσομοιώσεων διεθνών υποθέσεων στο Unipi MUN Society. Επιπρόσθετα, έχει συμμετάσχει στην εκδήλωση VR in school education & Civic Participation. Γνωρίζει άπταιστα αγγλικά, κατέχοντας μάλιστα το Michigan Proficiency. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό και, συγκεκριμένα, με την πολεμική τέχνη Muay Thai.