20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟ Will Smith και η στιγμή της απόλυτης αμηχανίας

Ο Will Smith και η στιγμή της απόλυτης αμηχανίας


Της Ρένας Δανατζή,

Ακόμα και για όσους δεν παρακολουθούν τα Oscars, είναι αδύνατον να μην είδαν ή να μην διάβασαν για το χαστούκι του Will Smith στον Chris Rock. Ο λόγος είναι ότι ο δεύτερος σε μία χιουμοριστική δήλωση αναφέρθηκε στην σύζυγο του Will Smith, Jada Pinkett, διακωμωδώντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με την αλωπεκία, με το γεγονός δηλαδή ότι έχει χάσει τα μαλλιά της. Ο Will Smith όχι απλά θίχτηκε με το συμβάν, αλλά έσπευσε να ανέβει στη σκηνή χαστουκίζοντας τον Rock και προκαλώντας μία στιγμή απόλυτης αμηχανίας για όλους.

Από εκείνη την ημέρα έχουν χυθεί τόνοι μελανιού και έχουν χαλάσει εκατοντάδες χιλιάδες πληκτρολόγια από ανθρώπους που προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβάλλουν τη δική τους άποψη, είτε σταυρώνοντας τον Will Smith είτε αποθεώνοντάς τον. Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρώτα απ’ όλα, η κωμωδία από τη φύση της είναι καυστική. Μεγαλοποιεί καταστάσεις για να τις κάνει να μοιάζουν αστείες. Πραγματεύεται θέματα ταμπού, σοβαρά ζητήματα της επικαιρότητας και γενικότερα οτιδήποτε μας κάνει να νιώθουμε αμήχανα να συζητήσουμε. Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι φορές κατά τις οποίες κωμικοί έχουν «κανιβαλίσει» σημαντικούς ανθρώπους του παγκόσμιου γίγνεσθαι, όπως πολιτικούς, αθλητές και επιστήμονες. Αν θέλουμε να λάβουμε υπόψιν ένα ακόμα πιο απλό παράδειγμα, μπορούμε απλά να παρακολουθήσουμε ένα stand up comedy. Ο κωμικός πάντοτε θα «παίξει» με το κοινό, πολλές φορές θα το προκαλέσει και άλλες φορές θα γίνει πολύ καυστικός με σκοπό φυσικά να προκαλέσει γέλιο.

Πηγή εικόνας: reader.gr

Επειδή όμως, οι περισσότερες φωνές μίλησαν για το σύζυγο ο οποίος υπερασπίζεται την γυναίκα του, εγώ θα διαφωνήσω απόλυτα. Η Jada Pinkett είναι μία πανέξυπνη γυναίκα με την προσωπικότητά της, η οποία μπορεί και με το παραπάνω, να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Εφόσον η στάση του Rock έθιξε την Pinkett, πράγμα απολύτως σεβαστό, εκείνη θα μπορούσε πολύ απλά να πάρει το λόγο και να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά της. Ή διαφορετικά να επικοινωνήσει μαζί του off the record, ώστε η παρεξήγηση να λυθεί πίσω από της κάμερες. Η επέμβαση του Will Smith δεν ήταν μόνο βίαιη και αχρείαστη, αλλά απίστευτα προσβλητική προς την ίδια τη σύζυγό του, αφού δεν της έδωσε καν το χρόνο να αντιδράσει όπως ένιωθε η ίδια.

Ας υποθέσουμε όμως, ότι ο Smith ένιωσε πραγματικά την ανάγκη να υπερασπιστεί τον άνθρωπο που αγαπάει και θεώρησε σωστό να παρέμβει άμεσα. Η κίνησή του ήταν εντελώς λάθος. Θα μπορούσε πολύ απλά κατά τη βράβευσή του να απευθυνθεί δημόσια στον Rock και να του πει πως το χιούμορ του στην προκειμένη περίπτωση ήταν μάλλον κακό. Το χαστούκι ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να κάνει ως αντίδραση ο Smith και αυτό δυστυχώς δεν τον τιμάει καθόλου. Αντιθέτως, να πούμε ότι ακούμε τη συγγνώμη του και ότι προφανώς αναμένουμε να επανορθώσει, ακόμα κι αν ο Rock δεν κινηθεί νομικά εναντίον του.

Κλείνοντας, επειδή φαντάζομαι πως πολλοί θα διαφωνήσουν και θα με ρωτούσαν πως θα ήθελα να αντιδράσει ο δικός μου σύντροφος σε αντίστοιχη περίπτωση, σας απαντώ λοιπόν πως η μόνη περίπτωση που θα χρειαζόμουν τη δική του παρέμβαση και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο, θα ήταν εάν κινδύνευε η σωματική μου ακεραιότητα. Εάν δηλαδή κάποιος με χτυπούσε ή απειλούσε ότι θα με χτυπήσει. Οι σύντροφοί μας δεν είναι οι προσωπικοί μας bodyguards που θα σπάνε στο ξύλο όποιον τολμάει να μας προσβάλει ή να μας θίξει. Είναι ή μάλλον θα έπρεπε να είναι άνθρωποι που μας αγαπάνε, μας θαυμάζουν και μας αφήνουν τα περιθώρια να είμαστε ο εαυτός μας. Μας αφήνουν να είμαστε αυτό που είμαστε και μας στηρίζουν. Αυτό και τίποτα παραπάνω.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ρένα Δανατζή
Ρένα Δανατζή
Απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο νησί της καρδιάς της, την Κρήτη. Αρθρογραφεί από μικρή (πλέον και επαγγελματικά), γιατί είναι το μόνο πράγμα που την ηρεμεί και την ισορροπεί απόλυτα. Από εκείνην, θα διαβάσουμε απόψεις που περισσότερο νιώθει και λιγότερο σκέφτεται· διετέλεσε αρχισυντάκτρια των Κοινωνικών Θεμάτων του OffLine Post από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020.