16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤο βάρος στις υποδομές ύδατος

Το βάρος στις υποδομές ύδατος


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Ο αντίκτυπος των νέων επενδύσεων σε νερό στις αναπτυσσόμενες χώρες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τον μεγαλύτερο διεθνή χρηματοδότη στον κόσμο για έργα ύδατος, θα ενισχυθεί από ένα διευρυμένο πεδίο εφαρμογής του Ταμείου Τομέα Υδάτων, επιβεβαιώθηκε σήμερα στο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό στο Ντακάρ.

Η ολλανδική κυβέρνηση συμφώνησε να παράσχει 25 εκατ. ευρώ νέας στήριξης για το Ταμείο του Τομέα Υδάτων. Η αναπλήρωση θα επιτρέψει στην ΕΤΕπ να καταστήσει τα έργα υδάτινων πόρων πιο βιώσιμα, να βελτιώσει την κλιματική ανθεκτικότητα των υποδομών και να συμβάλλει στην κινητοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης από άλλους χρηματοδότες ή επενδυτές.

«Το ασφαλές νερό και η αποχέτευση είναι απαραίτητα για μια υγιή και αξιοπρεπή ζωή και οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η ανταλλαγή γνώσεων, εμπειρίας και καινοτομίας είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση της βιώσιμης πρόσβασης σε ασφαλές νερό, για την προστασία των ανθρώπων και των υποδομών από πλημμύρες και για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Το Ταμείο Τομέα Υδάτων συνδυάζει τη μοναδική δέσμευση της Ολλανδίας να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις για το νερό και την εκτενή εμπειρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που επενδύει στο νερό παγκοσμίως. Το διευρυμένο Ταμείο Τομέα Υδάτων θα μας επιτρέψει να κάνουμε τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης πιο βιώσιμα και χωρίς αποκλεισμούς και να συμβάλλει στην κινητοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης από άλλους χρηματοδότες ή επενδυτές», είπε ο Χενκ Όβινκ, Ειδικός Απεσταλμένος για τις Διεθνείς Υποθέσεις Υδάτων της Ολλανδίας.

Πηγή εικόνας: Shutterstock

«Η επένδυση σε ασφαλές νερό και αποχέτευση σημαίνει επένδυση σε ένα καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας. Το Ταμείο Τομέα Υδάτων έχει δείξει πώς η τεχνική εμπειρογνωμοσύνη μπορεί να ενισχύσει τις επενδύσεις σε νερό για την αύξηση της πρόσβασης στο νερό σε ζώνες συγκρούσεων, περιοχές που επηρεάζονται από τη ξηρασία και εύθραυστες παράκτιες κοινότητες. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χαιρετίζει τη στήριξη ύψους 25 εκατ. ευρώ από την ολλανδική κυβέρνηση για την κλιμάκωση του Ταμείου του Τομέα Υδάτων, που θα αυξήσει τον αντίκτυπο των επενδύσεων στο νερό προς όφελος των ευάλωτων περιοχών τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Ambroise Fayolle, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αρμόδιος για την ανάπτυξη και τη δράση για το κλίμα.

Υποστήριξη έργων νερού σε όλο τον κόσμο

Το Ταμείο Τομέα Υδάτων ιδρύθηκε από τις Κάτω Χώρες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το 2017 για να υποστηρίξει την υλοποίηση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης σε χώρες χαμηλού και χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Από τη δημιουργία του, το Ταμείο Τομέα Υδάτων παρείχε τεχνική βοήθεια για έργα για την αύξηση της παροχής νερού, τη βελτίωση της αποχέτευσης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών ύδρευσης σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.

Το Ταμείο Τομέα Υδάτων θα επωφεληθεί τώρα, επίσης, από ένα διευρυμένο πεδίο εφαρμογής χρησιμοποιώντας χρηματοδοτικά μέσα, όπως εγγυήσεις για την κινητοποίηση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα για τον ΣΒΑ 6.

Πηγή εικόνας: Dreamstime.com

Ενίσχυση των επενδύσεων σε νερό σε όλη την Αφρική

Το Ταμείο Τομέα Υδάτων (Water Sector Fund) έχει υποστηρίξει επενδύσεις για το νερό σε ολόκληρη την Αφρική, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων για τη βελτίωση της πρόσβασης στο πόσιμο νερό στον Νίγηρα, τη χρήση ηλιακής ενέργειας για την παροχή νερού στο Μαλάουι και την καλύτερη προστασία των παράκτιων κοινοτήτων στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε.

Την τελευταία δεκαετία, η ΕΤΕπ παρείχε 32 δις ευρώ για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στο νερό σε όλο τον κόσμο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

  • The Netherlands and EIB scale up support for water and sanitation projects in developing countries, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.