14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠροτεραιότητα χρηματοδότησης στην πληττόμενη Ουκρανία

Προτεραιότητα χρηματοδότησης στην πληττόμενη Ουκρανία


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Μιλώντας στην άτυπη συνάντηση των Ηγετών της Ε.Ε. στις Βερσαλλίες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Werner Hoyer, προσέφερε την υποστήριξη του Ομίλου ΕΤΕπ για μαζική κλιμάκωση των επενδύσεων σε ένα πράσινο και ανεξάρτητο ενεργειακό σύστημα της Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος Hoyer περιέγραψε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τονίζοντας την ανάγκη:

  • να μετριάσει τις συνέπειες των τιμών και του εισοδήματος ενός νέου και παγκόσμιου σοκ προσφοράς·
  • να μειωθούν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα να ανακατασκευάζονται τα αποθέματα για τον επόμενο χειμώνα,
  • να ενσωματώσει τα ενεργειακά συστήματα πολύ πιο ισχυρά και να οικοδομήσει ένα δόγμα συλλογικής ενεργειακής ασφάλειας·
  • να μοιραστεί το κόστος υποδοχής προσφύγων από την Ουκρανία· και
  • να τεθούν οι βάσεις για μια κοινή αμυντική πολιτική.
Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer. Πηγή εικόνας: Banks.com.gr

Ο Πρόεδρος Hoyer τόνισε ότι: «[…] αν και η ΕΤΕπ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις προκλήσεις, μπορούμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση ορισμένων από αυτά τα ζητήματα, με πολύ στοχευμένο, πανευρωπαϊκό και οικονομικά αποδοτικό τρόπο».

«Ειδικά όσον αφορά την κινητοποίηση πρόσθετων επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες για το κλίμα, την κλιμάκωση των πηγών πράσινης ενέργειας, καθώς και την επιτάχυνση των επενδύσεων σε μέτρα ενεργειακής απόδοσης, ο Όμιλος ΕΤΕπ διαθέτει τόσο την εμπειρία όσο και την τεχνογνωσία για να κάνει τη διαφορά», είπε ο Πρόεδρος Hoyer στη συνάντηση.

Ο Όμιλος ΕΤΕπ είναι η τράπεζα για το κλίμα της Ε.Ε. και ο μεγαλύτερος επενδυτής στη δράση για το κλίμα παγκοσμίως. Θα υποστηρίξει επενδύσεις 1 τρις ευρώ στη δράση για το κλίμα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα την κρίσιμη δεκαετία από το 2021 έως το 2030. Ο Πρόεδρος Hoyer είπε ότι ο Όμιλος ΕΤΕπ είναι έτοιμος να υποστηρίξει βραχυπρόθεσμα μέτρα για να βοηθήσει στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση, αλλά πρόσθεσε ότι: «η καλύτερη χρήση της Τράπεζας της Ε.Ε., στην παρούσα συγκυρία, θα είναι να παράσχει ισχυρό κίνητρο για στρατηγικές επενδύσεις στην προσπάθεια της Ε.Ε. για ουδετερότητα εκπομπών άνθρακα».

Πηγή εικόνας: CEENERGYNEWS

Ο Πρόεδρος Hoyer επεσήμανε επίσης τη σημαντική εμπειρία της τράπεζας της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015 μέσω της European Resilience Initiative, η οποία υποστηρίζει τις χώρες υποδοχής και διέλευσης για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Η ΕΤΕπ συνεργάζεται ήδη με θεσμικά όργανα εταίρους της Ε.Ε., καθώς και με εθνικές και τοπικές αρχές, εθνικούς φορείς προώθησης και άλλους αντισυμβαλλομένους, για να καταστήσει επειγόντως διαθέσιμη οικονομική και τεχνική βοήθεια σε χώρες και περιοχές που πλήττονται από την εισροή προσφύγων που εγκαταλείπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ΕΤΕπ έχει ήδη αρχίσει να εκταμιεύει έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 668 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία αυτήν την εβδομάδα, ως μέρος της επείγουσας αντίδρασης αλληλεγγύης της ΕΤΕπ στην Ουκρανία, που εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ στις 4 Μαρτίου. Αυτή η εκταμίευση επωφελείται από εγγύηση της Ε.Ε. βάσει της εντολής εξωτερικού δανεισμού και συμπληρώνει άλλες πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • EU Leaders’ meeting in Versailles: EIB President Hoyer offers strong support to EU efforts in Ukraine and to reinforce energy security, ΕΥρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.