16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟι επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού ζητήματος στις τιμές των ενεργειακών πηγών

Οι επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού ζητήματος στις τιμές των ενεργειακών πηγών


Της Ηλιάνας Καλέργη,

Η 24η Φεβρουαρίου είναι μια μέρα σταθμός, η οποία θα μείνει ανεξίτηλη για την ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου, αφού ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε με διάγγελμά του ότι θα εισβάλλουν στρατεύματα της χώρας του στη γειτονική Ουκρανία, ένα κράτος της Ανατολικής Ευρώπης. Πέραν των ανεπανόρθωτων ανθρωπίνων και υλικών απωλειών μιας τέτοιας σύρραξης, έχει ήδη γίνει αντιληπτό ότι μια τέτοια κίνηση προκάλεσε και θα συνεχίσει να προκαλεί ένα «ντομινο» οικονομικών συνεπειών για την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόλο που η Ουκρανία δεν αποτελεί μέρος της, εξήγγειλε ήδη μερικές απο τις κυρώσεις της ως προς τη Ρωσία και την στρατηγική του Πούτιν, ενώ ο τελευταίος απαντά και ο ίδιος με κυρώσεις για την εγχώρια ευρωπαϊκή επικράτεια και σίγουρα έχει αρκετά μέσα και τρόπους να το κάνει.

Δεδομένου ότι, ακόμη και πριν το ρωσικο-ουκρανικό ζήτημα, οι τιμές περί ενεργειακών πηγών ακολουθούσαν ανοδική τάση, οι αλλεπάλληλες αντιδράσεις της Ρωσίας, ήτοι του μεγαλύτερου παρόχου φυσικού αερίου, θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες αναταραχές. Σίγουρα, για την Gazprom (η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία παροχής φυσικού αερίου) ο καλύτερος πελάτης αποτελεί η Ένωση, όμως οι συζητήσεις Κίνας-Ρωσίας, ίσως αναδείξουν την πρώτη τον καλύτερο και μεγαλύτερο καταναλωτή της. Πρακτικά, αυτό σε όρους ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμού, σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα ενδιαφέρεται να πουλά φτηνά στην Ένωση, αλλά στην Κίνα. Έτσι, οι τιμές για τα κράτη-μέλη φυσικά θα ανέβουν κι αλλό. Για παράδειγμα, το συμβόλαιο του φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα (Απρίλιος 2022) στο Άμστερνταμ εκτιμάται με νέα άνοδο που ξεπερνά τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες και η τιμή του φαίνεται να φτάνει στα 108,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πηγή εικόνας: tass.com

Οι ίδιες περίπου κινήσεις παρουσιάζονται και στο πετρέλαιο. Συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε ο αναλυτής της Rystad Energy: «Η εύθραυστη κατάσταση στην Ουκρανία και οι οικονομικές και ενεργειακές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα κρατήσουν ζωντανή την ενεργειακή κρίση και το πετρέλαιο πολύ υψηλότερα των 100 δολαρίων ανά βαρέλι βραχυπρόθεσμα, και ακόμα υψηλότερα εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω». Παράλληλα των παραπάνω, όλο και δυσχεραίνει και ο ανεφοδιασμός από τον «μαύρο χρυσό», λόγω των δυτικών κυρώσεων στα ρωσικά πλοία.

Σίγουρα, λοιπόν, η σύρραξη αυτή επηρεάζει όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες ή άλλως όπως ισχυρίζεται η Κριστίν Λαγκάρντ δημιουργούνται «γεωπολιτικά σύννεφα» πάνω από αυτές. Ειδικότερα, συμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ: «Τα γεωπολιτικά σύννεφα που υπάρχουν πάνω από την Ευρώπη, εάν φέρουν καταιγίδα, θα έχουν αναμφίβολα συνέπειες στις τιμές της ενέργειας και, μέσω αυτών, σε όλη τη γκάμα των τιμών των αγαθών».

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τα τιμολόγιά τους φαίνεται ότι θα εξαρτηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις απαντήσεις και στην στρατηγική που θα ακολουθήσει η κοινοτική πρακτική. Οι ελιγμοί και η έξυπνες κινήσεις είναι αυτήν τη στιγμή απαραίτητες. Ίσως η Ένωση θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της και να απεξαρτηθεί από μη ευρωπαϊκές αγορές.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλιάνα Καλέργη
Ηλιάνα Καλέργη
Είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Παράλληλα, την ενδιαφέρει η οικονομική επιστήμη, η χρηματοοικονομική Διοίκηση, οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις και το Management. Έχει λάβει μέρος σε παρεμφερείς ημερίδες και έχει διατελέσει ασκούμενη σε σχετικούς φορείς. Αγαπά και ενδιαφέρεται για τα διεθνή δρώμενα ανά την Ευρώπη και τον κόσμο, ενώ της αρέσει η ενασχόληση με την εκμάθηση ξένων γλωσσών.