23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΜικρομεσαίες επιχειρήσεις ξανά και ξανά στο επίκεντρο σε όλο το ευρωπαϊκό φάσμα

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξανά και ξανά στο επίκεντρο σε όλο το ευρωπαϊκό φάσμα


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Στο πλαίσιο του νέου υποκαταστήματός της EIB Global, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέγραψε δάνειο 20 εκατ. ευρώ με την Intesa Sanpaolo Banka BiH, με στόχο την προώθηση της απασχόλησης των νέων, της ισότητας των φύλων και των πρακτικών κοινωνικής ένταξης μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μεσαίων καπάκια. Αυτά τα κεφάλαια θα επιτρέψουν στην Intesa Sanpaolo BiH να δανείζει σε τοπικές εταιρείες που έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν τον κοινωνικό αντίκτυπο των επιχειρήσεών τους και να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμες ευκαιρίες ηγεσίας και απασχόλησης για γυναίκες, νέους και τμήματα του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλότερα εμπόδια εισόδου στην αγορά εργασίας.

Αυτό το καινοτόμο δάνειο περιλαμβάνει έναν μηχανισμό ανταμοιβής βάσει απόδοσης για εταιρείες που πληρούν συγκεκριμένους στόχους για την προώθηση ευκαιριών ηγεσίας, απασχόλησης και επαγγελματικής ανάπτυξης για γυναίκες, νέους και ευάλωτες ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρίες, πρόσφυγες κ.λπ.). Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος κινήτρων, εξατομικευμένοι στόχοι κοινωνικού αντίκτυπου θα συμφωνηθούν με κάθε εταιρεία που επωφελείται από τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ και μια οικονομική ανταμοιβή ανάλογη με το επίπεδο του παραγόμενου κοινωνικού αντίκτυπου θα διανεμηθεί σε όσους εκπληρώνουν αυτούς τους στόχους.

Πηγή εικόνας: Science/Business

Με την ευκαιρία αυτή, η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδια για τα Δυτικά Βαλκάνια, Lilyana Pavlova, δήλωσε: «Αυτή η νέα χρηματοδότηση παρέχει περαιτέρω απόδειξη της διαρκούς υποστήριξης της ΕΤΕπ για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην πορεία προς την ολοκλήρωση στην Ε.Ε. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενώσουμε για άλλη μια φορά τις δυνάμεις μας με τον μακροπρόθεσμο συνεργάτη μας Intesa Sanpaolo Banka για να αυξήσουμε όχι μόνο την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις μεσαίες επιχειρήσεις στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, αλλά για να το κάνουμε, ενισχύοντας παράλληλα την ηγεσία και τις ποιοτικές ευκαιρίες απασχόλησης για γυναίκες, νέους και ευάλωτες ομάδες. Στο πλαίσιο της Ομάδας Ευρώπης και του νέου μας υποκαταστήματος της ΕΤΕπ σε παγκόσμιο επίπεδο, η ΕΤΕπ προσβλέπει στο να επιτρέψει τον οικονομικό μετασχηματισμό για ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς, πράσινο και βιώσιμο».

Ο Marco Elio Rottigni, Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Θυγατρικών Τραπεζών της Intesa Sanpaolo, σχολίασε: «Ο όμιλός μας φιλοδοξεί να είναι η κορυφαία τράπεζα στον κόσμο όσον αφορά τον κοινωνικό αντίκτυπο. Ως εκ τούτου, δραστηριοποιούμαστε στην παροχή απτών κοινωνικών συνεισφορών στις κοινότητες όσον αφορά την κοινωνική ένταξη, καθώς και την πράσινη μετάβαση, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την καινοτομία. Χάρις στην ευρεία και μακροχρόνια συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είμαστε στην ευχάριστη θέση να είμαστε οι πρώτοι στη χώρα που θα προσφέρουμε αυτού του είδους τη χρηματοδότηση μέσω της θυγατρικής μας Intesa Sanpaolo Banka Bosnia and Herzegovina».

Πηγή εικόνας: SeeNews

Ο Marco Trevisan, Διευθύνων Σύμβουλος της Intesa Sanpaolo Banka BiH, δήλωσε: «Είναι μεγάλη χαρά να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την ΕΤΕπ. Υπογράφουμε σήμερα μια πρωτοποριακή πιστωτική γραμμή που θα επιτρέψει την κοινωνική ένταξη για τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεσαίας κεφαλαιοποίησης και κοινωνικές επιχειρήσεις. Η τράπεζά μας θα είναι η πρώτη στη Βοσνία Ερζεγοβίνη που θα εισαγάγει αυτόν τον νέο μηχανισμό για την υποστήριξη των αναγκών των πελατών μας και είμαστε σίγουροι ότι θα επωφεληθούν ευρέως από αυτόν».

Ο μηχανισμός ανταμοιβής θα χρηματοδοτηθεί μέσω επιχορήγησης 3,3 εκατ. ευρώ που παρέχεται στο πλαίσιο του Ταμείου της Πρωτοβουλίας Οικονομικής Ανθεκτικότητας (ERI) της ΕΤΕπ, με στόχο την τόνωση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας για την υποστήριξη της υλοποίησης του έργου και της επίτευξης των στόχων κοινωνικού αντίκτυπου που συμφωνήθηκαν με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις μεσαίες επιχειρήσεις στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Πηγή εικόνας: European Investment Bank on Twitter

Αυτή θα είναι η έκτη συνεργασία της ΕΤΕπ και της Intesa Sanpaolo BiH για την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εκταμίευση άνω των 238 εκατ. ευρώ και την υποστήριξη 339 εταιρειών μέχρι στιγμής. Μέχρι σήμερα, η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει 860 εκατ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, γεγονός που συνέβαλε στη διατήρηση σχεδόν 100.000 θέσεων εργασίας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Bosnia and Herzegovina: EIB provides €20 million to Intesa Sanpaolo Banka to enhance the positive social impact of SMEs, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.