24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός“Anne with an E” (2017-2019): Το ενθουσιώδες κορίτσι με τις κόκκινες πλεξούδες

“Anne with an E” (2017-2019): Το ενθουσιώδες κορίτσι με τις κόκκινες πλεξούδες


Της Ειρήνης Λάττα,

Ίσως μερικοί από εσάς γνωρίζετε το λογοτεχνικό βιβλίο Η Άννα των Αγρών (Anne of Green Gables) της Lucy Maud Montgomery. Το βιβλίο αυτό κατάφερε να γίνει σειρά, η οποία ξεκίνησε το 2017 μέσω του Netflix, και την παραγωγό Moira Walley-Beckett. Πρωταγωνίστρια της σειράς είναι η Amybeth McNulty, η οποία και είχε τον χαρακτήρα της Άννας Σίρλεϊ, του εντεκάχρονου αυτού ορφανού κοριτσιού, που δεν είχε γνωρίσει ποτέ πώς είναι να έχει οικογένεια ή ένα ζεστό σπιτικό, μιας και τον περισσότερο καιρό διέμενε σε ορφανοτροφείο.

Πηγή Εικόνας: nytimes.com

Μέχρι τα δύο αδέρφια, ο Μάθιου και η Μαρίλα αποφασίσουν να την υιοθετήσουν, χωρίς όμως να το ξέρουν, αφού στο ίδρυμα μίλησαν για την επιθυμία τους να υιοθετήσουν κάποιο αγόρι, για να τους βοηθήσει με τις αγροτικές δουλειές. Φυσικά και το τελευταίο πράγμα που ήθελαν, και ειδικά η Μαρίλα, ήταν ένα μικρό ενθουσιώδες κορίτσι με κόκκινες πλεξούδες, το οποίο διαρκώς φλυαρούσε και τους μιλούσε για όλα αυτά που από μικρό παιδάκι ονειρεύεται.

Παρόλο που έμεινε στο σπίτι των δύο αδερφών για λίγες μέρες, η Μαρίλα την θεώρησε άδικα κλέφτρα των προσωπικών της πραγμάτων και επέμεινε στην αρχική της απόφαση να γυρίσει πίσω στο ίδρυμα, αγνοώντας πως διαρκώς οι άνθρωποι εκεί εκφόβιζαν την Άννα. Γι’ αυτό και παρόλο που ο Μάθιου την πήγε πίσω, χωρίς ο ίδιος να το θέλει, εκείνη το έσκασε και προσπάθησε να τα βγάλει πέρα μόνη της. Το μόνο που ήθελε είναι να βρει ένα μέρος να ανήκει, χωρίς να φοβάται να ονειρεύεται, να ενθουσιάζεται, να εκφράζεται και να είναι ο εαυτός της.

Πηγή Εικόνας: gr.pinterest.com

Αφού πέρασαν λίγες μέρες, η Μαρίλα κατάλαβε πόσο άδικα φέρθηκε στην Άννα και έπειτα από την επιμονή του αδερφού της, προσπάθησαν να τη φέρουν πίσω. Το μικρό κορίτσι ξαναβρήκε το χαμόγελό της και ήταν πλέον έτοιμη να προσαρμοστεί σε μια καινούρια ζωή και σε ένα σπιτικό, το οποίο πάντα περίμενε να συναντήσει. Σταδιακά γνώρισε τη φίλη της Νταϊάνα, η οποία και τη βοήθησε να φέρεται και να ντύνεται σωστά σαν μια μικρή κυρία μιας καλής κοινωνίας, ενώ η Άννα της έδειξε τον δρόμο για να βρει την πραγματική χαρά μέσα της, δείχνοντάς μας την έννοια της αληθινής φιλίας και αφοσίωσης.

Πρόκειται για μία αρκετά διαφορετική σειρά σε σχέση με άλλες παραγωγές του Netflix, η οποία περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια και νέα γεγονότα, όσα διαδραματίζονται και στο βιβλίο. Με πολύ όμορφο τρόπο, μεταφέρει όλους τους θεατές πίσω στο 1896, σε μια αγροτική κοινωνία, και σε μία εποχή περισσότερο απλή, αλλά και μεταβατική. Βλέποντας τα γεγονότα της σειράς, όλοι οι θεατές βλέπουν πόσα πράγματα δεν είχαν καμία σχέση με τον τρόπο που τα βιώνουμε σήμερα, όπως η ενδυμασία εκείνης της εποχής, και η εξέλιξη πολλών στερεοτυπικών αντιλήψεων.

Πηγή Εικόνας: screenrant.com

Είναι πολλά τα σημεία, επιπλέον, όπου και θίγονται πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως είναι ο εκφοβισμός και οι μορφές με τις οποίες μπορεί να εκδηλωθεί. Το σημαντικότερο, όμως, γι’ αυτή τη σειρά είναι πως καθιστά κατανοητό, σε κάθε θεατή ανεξαιρέτως, ότι δε χρειάζεται να νιώθει περίεργος ή διαφορετικός από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο, ακριβώς γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός από τον άλλο, με τη δική του ιδιαιτερότητα και τα δικά του ξεχωριστά χαρίσματα. Επομένως, όχι απλά δε χρειάζεται, αλλά θεωρείται απαραίτητο για τον κάθε άνθρωπο να καλλιεργεί και να εκφράζει όσα τον κάνουν ξεχωριστό, χωρίς να προσπαθεί να μοιάζει σε ό,τι θεωρείται «ευρέως αποδεκτό». Να μη σταματάει να ενθουσιάζεται υπερβολικά, να νιώθει έντονα, να μοιράζεται τη χαρά του με όποιον συναντάει και να κάνει όλα όσα ονειρεύεται πραγματικότητα, αφού όσα ονειρεύεσαι, μπορείς και να τα πραγματοποιήσεις, όπως ακριβώς και η Άννα. Κάντε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα και ρίξτε μία ματιά στη σειρά αυτή. Είμαι σίγουρη πως θα δικαιωθείτε!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Anne with an E (2017-2019), imdb.com, διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη Λάττα
Ειρήνη Λάττα
Γεννήθηκε το 2001 και σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά την άθληση, τη μουσική, τη λογοτεχνία και την ποίηση. Της αρέσει πολύ να ταξιδεύει και να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους, να διαβάζει βιβλία ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης και να μαθαίνει νέα πράγματα!