23.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚτιριακή ενεργειακή αποδοτικότητα ενόψει

Κτιριακή ενεργειακή αποδοτικότητα ενόψει


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Το Solas Sustainable Energy Fund ICAV, ένα νέο ταμείο με επίκεντρο την ΕΕ που στοχεύει σε επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης, έφτασε στο πρώτο του κλείσιμο με 140 εκατομμύρια ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δέσμευσε μια επένδυση ακρογωνιαίο λίθο ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ στο SSEF, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), του κύριου πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Ως ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους χρηματοδότησης για το κλίμα, η ΕΤΕπ υποστηρίζει έργα που προωθούν τις προτεραιότητες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το SSEF υπέγραψε επίσης συμφωνία με το πρόγραμμα υποστήριξης Private Finance for Energy Efficiency (PF4EE), μια κοινή πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος LIFE και της ΕΤΕπ. Ένας από τους στόχους του PF4EE είναι να ενθαρρύνει τους ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές, όπως ασφαλιστές και συνταξιοδοτικά ταμεία, να επενδύσουν σε ευρωπαϊκές υποδομές ενεργειακής απόδοσης, ιδιαίτερα στον τομέα των μικρομεσαίων (ΜΜΕ). Άλλοι ακρογωνιαίοι λίθοι του SSEF είναι το Ireland Strategic Investment Fund (ISIF), η IDEAL ασφάλιση, καθώς και η MEAG, η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων του ομίλου Munich Re.

Πηγή εικόνας: energycert.gr

Το αμοιβαίο κεφάλαιο θα λαμβάνει συμβουλές από τη Solas Capital AG, έναν ειδικό επενδυτικό σύμβουλο στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης. Η Solas Capital συνεργάζεται με μια μεγάλη ποικιλία από κορυφαίες εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών, προγραμματιστές έργων, κατασκευαστές εξοπλισμού και φορείς του δημόσιου τομέα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διευκολύνει την πρόσβασή τους σε εξατομικευμένη χρηματοδότηση και να επιτρέψει νέες επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση.

Το SSEF θα προσφέρει χρηματοδότηση για επιχειρηματικά μοντέλα εξοικονόμησης ενέργειας που επικεντρώνονται στην ανακαίνιση υφιστάμενων υποδομών, ιδιαίτερα κτιρίων, χρησιμοποιώντας καθιερωμένες και αξιόπιστες ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες, όπως σύγχρονα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, μονάδες συνδυασμένης θερμότητας και ισχύος, ηλιακές στέγες, κτιριακό ύφασμα, φωτισμός LED, κ.λπ. Θα υποστηριχθούν έργα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των ΜΜΕ, ο οποίος αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις όσον αφορά την εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Μια αρχική επένδυση θα γίνει σε ένα χαρτοφυλάκιο έργων με μέτρα ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια. Τα κτίρια ευθύνονται για το 40% της κατανάλωσης ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 36% των εκπομπών CO2. Για την επίτευξη σχεδόν μηδενικών εκπομπών στα κτίρια, ο συνωστισμός του ιδιωτικού θεσμικού κεφαλαίου θα είναι απαραίτητος, καθώς η δημόσια χρηματοδότηση δεν επαρκεί. Το SSEF προσφέρει στην αγορά μια μοναδική λύση χρηματοδότησης και κλείνει το χάσμα μεταξύ των αναγκών χρηματοδότησης ενεργειακής απόδοσης και των απαιτήσεων των θεσμικών επενδυτών.

Ο Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson, δήλωσε: «Η επένδυση στην ενεργειακή απόδοση, την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανακαίνιση κτιρίων βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και κλειδί για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας. Το Solas Sustainable Energy Fund θα συνδυάσει την οικονομική υποστήριξη από το EFSI και το PF4EE για να κινητοποιήσει οικονομικά προσιτή ιδιωτική χρηματοδότηση για επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, συμπεριλαμβανομένης της επιτόπιας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. Η εγγύηση PF4EE θα θέσει το χρυσό πρότυπο για τις πρωτοβουλίες επενδυτικών κεφαλαίων μετοχών και θα προσελκύσει θεσμικούς επενδυτές σε πράσινα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη της φιλοδοξίας της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050».

Πηγή εικόνας: cyenergyhomes.com

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Thomas Östros, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση της ενέργειας, δήλωσε: «Ως τράπεζα για το κλίμα της Ευρώπης, η ΕΤΕπ είναι περήφανη που είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος επενδυτής στο Solas Sustainable Energy Fund, το οποίο θα συμβάλλει στη γεφύρωση του μεγάλου χρηματοδοτικού κενού για την ενεργειακή απόδοση έργα. Η μείωση της χρήσης ενέργειας στα κτίρια είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας οικονομίας ουδέτερης εκπομπών άνθρακα στην Ευρώπη έως το 2050. Πιστεύουμε ότι η δέσμευσή μας σε αυτό το ταμείο θα καταλύσει περαιτέρω επενδύσεις για την αντιμετώπιση της τεράστιας πρόκλησης ανακαίνισης κτιρίων».

«Αυτή η δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΤΕπ καταδεικνύει εμπιστοσύνη στην τεχνογνωσία της Solas Capital και στην ικανότητα του SSEF να κλιμακώσει τις επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση», δήλωσε ο Sebastian Carneiro, συνιδρυτής και Διευθύνων Συνεργάτης της Solas Capital. «Δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε τους εταίρους του έργου μας να κλιμακώσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα ενεργειακής απόδοσης μέσω χρηματοδότησης που παρέχεται από θεσμικούς επενδυτές που δεσμεύονται όλο και περισσότερο να ευθυγραμμίσουν τις επενδύσεις τους με περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους. Κάθε έργο που χρηματοδοτείται από το SSEF θα μειώσει τις εκπομπές CO2 και θα δημιουργήσει τοπικές θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας σε ολόκληρη την ΕΕ».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • The EIB and Solas Capital join forces to invest in energy efficiency in buildings across the European Union, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.