17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚανείς δεν μένει εκτός πλάνων βιώσιμης ανάπτυξης

Κανείς δεν μένει εκτός πλάνων βιώσιμης ανάπτυξης


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με επικεφαλής την Αντιπρόεδρο Lilyana Pavlova, συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών, Εργασίας και Μεταφορών του Κοσσυφοπεδίου, Hekuran Murati, στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας στο Λουξεμβούργο για συνομιλίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιφερειακή ολοκλήρωση του Κοσσυφοπεδίου. Ως μακροχρόνιος εταίρος του Κοσσυφοπεδίου, η ΕΤΕπ δεσμεύεται σταθερά να υποστηρίξει το Κοσσυφοπέδιο στην ανάπτυξη τομέων ενέργειας, μεταφορών, υγειονομικής περίθαλψης και περιβάλλοντος της οικονομίας του. Οι αντιπροσωπείες επιβεβαίωσαν την προθυμία τους να ενισχύσουν τη συνεργασία και να μεγιστοποιήσουν τη χρηματοδοτική και τεχνική βοήθεια που διατίθεται στο πλαίσιο του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Κοσσυφοπέδιο θα μπορεί, επίσης, να επωφεληθεί από το νέο υποκατάστημα της Ε.Ε. – EIB Global, το οποίο δημιουργήθηκε για να αυξήσει την πρακτική, τομεακή υποστήριξη επιτόπου με ομάδα εμπειρογνωμόνων που συνεργάζονται στενά με τοπικούς εταίρους και θεσμικά όργανα της Ε.Ε. για την υλοποίηση έργων υψηλού αντίκτυπου.

Από την έναρξη της πανδημίας το 2020, η ΕΤΕπ έχει ξεκλειδώσει 70 εκατ. ευρώ για να διευκολύνει τη βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη του Κοσσυφοπεδίου. Τα κεφάλαια χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Team Europe και βοήθησαν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να διαφυλάξουν τη ρευστότητα, το προσωπικό και τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Κατέστησαν, επίσης, δυνατή την κατασκευή σταθμών αποχέτευσης στη Μιτρόβιτσα και το Γκλίλαν, οι οποίες θα συμβάλουν σε καθαρότερο περιβάλλον, αυξημένη ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και βελτιωμένες υπηρεσίες υγιεινής για περισσότερα από 300.000 άτομα.

Πηγή εικόνας: eib.org

Η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Lilyana Pavlova, αρμόδια για τα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε: «Χαιρόμαστε που μπορούμε να συναντηθούμε με την αντιπροσωπεία του Κοσσυφοπεδίου σήμερα και να μιλήσουμε για συγκεκριμένο τρόπο ενίσχυσης της συνεργασίας μας, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τις ανάγκες του λαού του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με την πολιτική της Ε.Ε. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τόσο την οικονομική όσο και την τεχνική μας υποστήριξη στους βασικούς τομείς που θα επιτρέψουν τη μετάβαση σε ένα πιο πράσινο, πιο συνδεδεμένο και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικό μοντέλο. Ως Τράπεζα για το Κλίμα της Ε.Ε., εργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους εταίρους στην περιοχή για να προωθήσουμε την ανάπτυξη σημαντικών στρατηγικών επενδύσεων που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή της Πράσινης Ατζέντας, της Ψηφιακής Ατζέντας και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Θέλουμε να δούμε το Κοσσυφοπέδιο να προχωρά προς αυτήν την κατεύθυνση επίσης, και ο ισχυρός αγωγός έργων μας θα μπορούσε να ενθαρρύνει αυτόν τον μετασχηματισμό σε μια πιο βιώσιμη οικονομία».

Ο Hekuran Murati, Υπουργός Οικονομικών και Μεταφορών του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε: «Είναι πάντα χαρά να συναντώ τους βασικούς αναπτυξιακούς μας εταίρους. Ως εκ τούτου, ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την υποστήριξη που παρέχεται στο Κοσσυφοπέδιο για πολλά χρόνια τώρα. Χαιρετίζουμε την υποστήριξη της ΕΤΕπ στην υλοποίηση του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου της Ε.Ε. για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η συνεργασία μας αντιπροσωπεύει βασικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών μας και για την ενίσχυση των ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Αναγνωρίζουμε ότι η πορεία μας προς την ολοκλήρωση στην Ε.Ε. είναι κοινή, και επομένως εκτιμούμε τη συνεχή βοήθεια της ΕΤΕπ στην προώθηση της υλοποίησης των αμοιβαίων στόχων μας στην ενέργεια, την ψηφιοποίηση και το περιβάλλον».

Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει υποστηρίξει έργα αξίας 300 εκατ. ευρώ στο Κοσσυφοπέδιο, έχει χορηγήσει επιχορηγήσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ μέσω του Επενδυτικού Πλαισίου Δυτικών Βαλκανίων (WBIF), καθώς και 3,1 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την Πρωτοβουλία Οικονομικής Ανθεκτικότητας της ΕΤΕπ (ERI).


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚH ΠΗΓH

  • EIB will continue to support sustainable development and regional integration of Kosovo, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.