14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΉρθε η ώρα τα λόγια να γίνουν πράξεις

Ήρθε η ώρα τα λόγια να γίνουν πράξεις


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Η EIB Global, ο νέος αναπτυξιακός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ίδρυμα Αφρικής-Ευρώπης (AEF) ανακοίνωσαν μια νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης που επικεντρώνεται στην καταλυτική μετασχηματιστική δράση ενόψει μιας συνεχιζόμενης κλιματικής έκτακτης ανάγκης και των οικονομικών επιπτώσεων του Covid- 19.

Η ανακοίνωση πραγματοποιείται την παραμονή της 6ης Συνόδου Κορυφής ΑΕ-ΕΕ, όπου η AEF και η ΕΤΕπ έχουν κληθεί να συνεργαστούν με τα κράτη μέλη στον εντοπισμό ευκαιριών εταιρικής σχέσης σε μια σειρά θεμάτων, όπως «κλιματική αλλαγή, ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση και μεταφορές».

Πηγή εικόνας: mo.ibrahim.foundation

Η παγκόσμια συμφωνία εταιρικής σχέσης AEF-EIB επικεντρώνεται στα εξής:

  • Οδήγηση νέας σκέψης και δράσης προς το COP27, που θα φιλοξενηθεί φέτος στην αφρικανική ήπειρο, με στρατηγική εστίαση στην οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής εταιρικής σχέσης Αφρικής-Ευρώπης για την προσαρμογή του κλίματος και διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για το κλίμα, τόσο για την αναπαραγωγή όσο και για την κλιμάκωση της αποτελεσματικής πρακτικής σε όλα τα μέλη κράτη.
  • Καθιέρωση μιας «ροής εργασίας χρηματοδότησης» για το Ίδρυμα Αφρικής-Ευρώπης για να αξιοποιήσει την παραγωγή των πολυμερών ομάδων στρατηγικής AEF και να εντοπίσει απτές πρωτοβουλίες γύρω από τις οποίες θα συγκεντρωθούν οι επενδύσεις σε τομείς από τη βιώσιμη ενέργεια και τα συστήματα αγροδιατροφής έως τις υποδομές υγείας.
  • Συνεργασία στην ετήσια σύνοδο κορυφής “Finance in Common”, ξεκινώντας από τη Σύνοδο Κορυφής του 2022 που θα φιλοξενήσει η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης και η ΕΤΕπ με τη συμμετοχή ολόκληρης της κοινότητας των αναπτυξιακών τραπεζών (500+ Δημόσιες Τράπεζες Ανάπτυξης και άλλοι βασικοί ενδιαφερόμενοι).
  • Ενίσχυση του κεντρικού ρόλου της φωνής, του φορέα και της ηγεσίας της νεολαίας στη σύμπραξη Αφρικής-Ευρώπης και αύξηση της προβολής της καινοτομίας που καθοδηγείται από τη νεολαία σε τομείς όπως η κλιματική και ενεργειακή μετάβαση, η υγεία και η ψηφιοποίηση.
  • Προώθηση συνεργιών προγραμματισμού και ενισχυμένου αντίκτυπου μέσω της συμμετοχής της ΕΤΕπ στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου του Ιδρύματος, φέρνοντας σε επαφή κορυφαίες αφρικανικές και ευρωπαϊκές προσωπικότητες καθώς και τους συμπροέδρους των Ομάδων Στρατηγικής AEF και επικεφαλής παγκόσμιων ιδρυμάτων που εργάζονται σε διεθνές επίπεδο και στην Αφρική .

Η πολυετής συμφωνία εταιρικής σχέσης, με αρχική φάση από το 2022 έως το 2024, αποσκοπεί επίσης στη διευκόλυνση της παρακολούθησης της Συνόδου Κορυφής ΑΕ-ΕΕ που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ο Mo Ibrahim, συνιδρυτής του Ιδρύματος Αφρικής-Ευρώπης και Πρόεδρος του Ιδρύματος Mo Ibrahim, δήλωσε: «Υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση ότι τώρα είναι η στιγμή να σηματοδοτήσουμε μια αλλαγή παραδείγματος στη συνεργασία μεταξύ των γειτονικών μας ηπείρων, δημιουργώντας το χώρο για όλους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα, των πόλεων, των μέσων ενημέρωσης και της νεολαίας, για τη διευκόλυνση πρακτικών τομέων εφαρμογής. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μια άλλη Σύνοδο Κορυφής προτού αναλάβουμε δράση και αυτή η νέα συνεργασία θα είναι ένα βασικό βήμα για να προχωρήσουμε».

Πηγή εικόνας: atlanticcouncil.org

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Werner Hoyer πρόσθεσε: «Η πανδημία Covid-19 μας έδειξε πόσο συνδεδεμένοι είμαστε και πόση αξία μπορούμε να δημιουργήσουμε συνεργαζόμενοι σε καινοτόμες λύσεις για να αναζωογονήσουμε τις οικονομίες μας και να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε μεγάλες προκλήσεις είτε για την κλιματική αλλαγή είτε για κρίσεις υγείας. Αυτό το νέο πλαίσιο συνεργασίας με το Ίδρυμα Αφρικής-Ευρώπης, σε μεγάλο βαθμό στο πνεύμα του νέου βραχίονα παγκόσμιας ανάπτυξης της ΕΤΕπ του Ομίλου ΕΤΕπ, θα είναι κεντρικό για τη συγκέντρωση διαφορετικών ενδιαφερομένων μερών για νέες εταιρικές σχέσεις και φρέσκο ​​τρόπο σκέψης και για την απόδειξη ότι όσο καλύτερα συντονιστούμε, περισσότερο μπορούμε να οδηγήσουμε την αλλαγή που έχει θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη και τους ανθρώπους του».

Τόσο το Ίδρυμα Αφρικής-Ευρώπης όσο και η EIB Global έχουν προσκληθεί ως στρατηγικοί εταίροι της έκτης Συνόδου Κορυφής ΑΕ-ΕΕ με έμφαση στην παροχή ευκαιριών εταιρικής σχέσης σε κρίσιμους τομείς συνεργασίας από το κλίμα, την ενέργεια και τα συστήματα αγροδιατροφής μέχρι την υγεία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Africa-Europe Foundation and EIB Global join forces to transform dialogue into action, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.