21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΔίνοντας βάση στα μικρά, θα έρθουν και τα μεγάλα

Δίνοντας βάση στα μικρά, θα έρθουν και τα μεγάλα


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Οι μικροχρηματοδοτήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Αφρική και οι επενδύσεις από αγρότες μικρών ιδιοκτητών που αποκλείονται από τη γενική χρηματοδότηση, θα μετατραπούν με στήριξη 5 εκ. ευρώ της ΕΤΕπ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοδότησης Αλληλεγγύης για την Αφρική, FEFISOL II.

Η πρωτοβουλία θα λειτουργήσει σε περισσότερες από 25 χώρες στην Υποσαχάρια Αφρική και αναμένεται να στηρίξει 130 ιδρύματα μικροχρηματοδότησης, γεωργικές εταιρείες και συνεταιρισμούς που προμηθεύονται από μικροκαλλιεργητές, μέσω μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης σε τοπικό και διεθνές νόμισμα και υποστήριξης βέλτιστων τεχνικών.

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η πρωτοποριακή υποστήριξη της αγροτικής μικροχρηματοδότησης από το FEFISOL I έχει ξεκλειδώσει ευκαιρίες για χιλιάδες ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες και ευάλωτες κοινότητες. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι στην ευχάριστη θέση να υποστηρίζει το FEFISOL II, για να αξιοποιήσει αυτήν την επιτυχία και να βελτιώσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και να ξεκλειδώσει τις γεωργικές επενδύσεις σε ολόκληρη την ήπειρο. Αυτό βασίζεται στη συνεργασία της ΕΤΕπ με εξειδικευμένους εταίρους για την υποστήριξη της μικροχρηματοδότησης σε ολόκληρη την Αφρική», δήλωσε ο Ambroise Fayolle, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Πηγή εικόνας: Empowering Small Farmers

Μετά τη διασφάλιση της συνολικής διαχείρισης και εκκαθάρισης του Fefisol I και της διάρθρωσης του νέου αμοιβαίου κεφαλαίου, ο Dominique Lesaffre, Διευθύνων Σύμβουλος της SIDI, υπογραμμίζει ότι: «Οι promoters ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για την ίδρυση του Fefisol II και την οικονομική τους συνεισφορά ως μετόχων του νέου αμοιβαίου κεφαλαίου, δείχνει ότι η Alterfin’s και η ισχυρή δέσμευσή της SIDI επιδιώκει ενισχυμένη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην Αφρική».

«Οι αγροτικές κοινότητες αντιμετωπίζουν πρόκληση λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στην παραδοσιακή χρηματοδότηση και των αυξανόμενων κινδύνων των γεωργικών δραστηριοτήτων λόγω του μεταβαλλόμενου κλίματος. Το FEFISOL II θα ενισχύσει τη δέσμευση των αγροτικών ιδρυμάτων μικροχρηματοδότησης και θα στηρίξει τις επενδύσεις από μικροκαλλιεργητές σε όλη την ήπειρο», δήλωσε ο Jean-Marc Debricon, Γενικός Διευθυντής της Alterfin.

Η νέα παναφρικανική συνεργασία αγροτικής μικροχρηματοδότησης συμφωνήθηκε επίσημα στις Βρυξέλλες εχθές ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Αφρικής στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ε.Ε.-Αφρικής. Πρόσθετοι επενδυτές στο FEFISOL II ολοκληρώνουν επί του παρόντος την επένδυσή τους για ένα πρώτο κλείσιμο έως τα τέλη Μαρτίου 2022.

Βελτίωση της πρόσβασης σε μικροχρηματοδότηση στις αγροτικές περιοχές

Η υποστήριξη για το FEFISOL II από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κορυφαίο υποστηρικτή της μικροχρηματοδότησης σε όλη την Αφρική, θα βελτιώσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε αγροτικές περιοχές, που είναι απαραίτητη για τον τερματισμό της φτώχειας και την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, μέσω της υποστήριξης της βιώσιμης γεωργίας και της ενδυνάμωσης των γυναικών και των κοριτσιών, παράλληλα με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην οικονομικές, κοινωνικές και υγειονομικές επιπτώσεις του COVID-19 στις αγροτικές κοινότητες.

Η γεωργική χρηματοδότηση, ιδίως στους μικροκαλλιεργητές σε ολόκληρη την Αφρική για τη στήριξη της αύξησης της παραγωγής και της εφαρμογής βιώσιμων πρακτικών, πάσχει από το γεγονός ότι αυτός ο τομέας θεωρείται από τις τράπεζες ως υπερβολικά επικίνδυνος ή μη επαρκώς κερδοφόρος.

Υποστήριξη των αγροτών δίκαιου εμπορίου και της παραγωγής βιολογικών τροφίμων σε όλη την Αφρική

Το FEFISOL II θα βελτιώσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για πιστοποιημένους αγρότες δίκαιου εμπορίου, βιολογικών ή άλλων πιστοποιημένων ποιότητας μικροκαλλιεργητών και τις οργανώσεις τους.

Βασιζόμενη σε μια δεκαετία επιτυχημένης υποστήριξης για την αγροτική μικροχρηματοδότηση

Το νέο ταμείο ξεκινά μετά την επιτυχία του πρώτου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοδότησης Αλληλεγγύης για την Αφρική (Fefisol), που ιδρύθηκε το 2011, για διάρκεια 10 ετών. Οι φορείς προώθησης του Fefisol II είναι δύο Ευρωπαίοι επενδυτές κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων με μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα: η Alterfin-Βέλγιο και η SIDI-Γαλλία. Τόσο το Fefisol I όσο και το II διακρίνονται από τα «συμβατικά» ταμεία που δραστηριοποιούνται στην Αφρική, χρηματοδοτώντας αγροτικά ιδρύματα μικροχρηματοδότησης και γεωργικές οντότητες (μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί που προέρχονται από μικροκαλλιεργητές) που εξαιρούνται από τους κύριους μηχανισμούς χρηματοδότησης.

Πηγή εικόνας: Godong/ UIG via Getty Images

Προώθηση προσαρμοσμένης στους πελάτες χρηματοδότησης σε τοπικό νόμισμα για την αγροτική ανάπτυξη

Το FEFISOL II θα υποστηρίξει αγροτικά ιδρύματα μικροχρηματοδότησης και γεωργικές οντότητες, παρέχοντας χρηματοοικονομικές διευκολύνσεις προσαρμοσμένες στους πελάτες. Μεγάλο μέρος της παρεχόμενης χρηματοδότησης θα είναι σε τοπικό νόμισμα, ώστε να μην εκτίθενται οι πελάτες σε συναλλαγματικό κίνδυνο.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι η μεγαλύτερη διεθνής δημόσια τράπεζα στον κόσμο και από την πανδημία έχει παράσχει περισσότερα από 8 δις ευρώ για νέες επενδύσεις σε ολόκληρη την Αφρική.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

  • EUR 5 million EIB backing for FEFISOL African rural microfinance and smallholder financing, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.