14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΆνθρωπος και Σκύλος: Μια πραγματική αγάπη που παραμένει αναλλοίωτη

Άνθρωπος και Σκύλος: Μια πραγματική αγάπη που παραμένει αναλλοίωτη


Της Ελένης Παπανικολάου,

Σύμφωνα με μελέτες κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο άνθρωπος συνάπτει διάφορες σχέσεις σε πολλούς τομείς, όπως τα πρώτα χρόνια της ζωής του και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων, όπου αρχίζει να έρχεται σε επαφή με άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας. Έπειτα, στον επαγγελματικό του χώρο και παράλληλα στον κοινωνικό του κύκλο. Πολλές είναι όμως οι ανθρώπινες σχέσεις που κάποια στιγμή φτάνουν στο τέλος τους, είτε μετά από έναν καυγά είτε λόγω του μειωμένου ελεύθερου χρόνου που διαθέτουν ορισμένα άτομα για τη σχέση την οποία έχουν αναπτύξει. Μια είναι όμως η σχέση που όσα χρόνια κι αν περάσουν, τα συναισθήματα θα είναι τα ίδια, κι αυτή δεν είναι άλλη από τη σχέση του ανθρώπου με τον σκύλο.

Έτσι, πολλοί είναι αυτοί που χαρακτηρίζουν τη σχέση αυτή ως σχέση αγάπης, αφοσίωσης και εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τα σκυλιά τους, ενώ είναι μια δυνατή σχέση που έχει γίνει αντικείμενο πολλών ερευνών, αφού δεν είναι λίγοι όσοι χαρακτηρίζουν τη σχέση αυτή ως ένα πραγματικό δώρο για τον άνθρωπο. Η σχέση αυτή είναι θεραπευτική, με περισσότερο από έναν τρόπους, καθώς η διάθεσή μας αλλάζει γρηγορότερα και προς το καλύτερο, όταν έχουμε έναν σκύλο μέσα στο σπίτι, αναφέρουν διάφορες έρευνες. Βελτιώνουμε, παράλληλα, και τη σωματική μας κατάσταση, καθώς ο σκύλος, που έχει ανάγκη τη βόλτα του σε συχνά διαστήματα της ημέρας, μας παρακινεί για εξάσκηση και με αυτόν τον τρόπο μας γυμνάζει αλλά και μας κοινωνικοποιεί.

Πηγή εικόνας: zougla.gr

Από την πλευρά των ερευνητών και του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστώνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζακ Λέβιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Society & Animals (Κοινωνία και Ζώα), σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες «Τάιμς του Λονδίνου» και «Ιντιπέντεντ», μελέτησαν 240 εθελοντές, στους οποίους έδωσαν μια σειρά από ψευδή δημοσιεύματα εφημερίδων, τα οποία αφορούσαν την επίθεση με ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ, είτε σε ένα μωρό ενός έτους είτε σε έναν ενήλικα είτε σε ένα μικρό σκυλάκι,είτε σε ένα σκύλο έξι ετών. Με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα ήταν λιγότερο ταραγμένοι συναισθηματικά από την επίθεση στους ενηλίκους ανθρώπους, σε σχέση με την επίθεση στους σκύλους, τόσο τον μικρό όσο και τον μεγάλο. Μόνο το μωρό «κέρδισε» περισσότερη συμπόνια από τα σκυλιά.

Συνεπώς, η σχέση μεταξύ του ανθρώπου με τον σκύλο του είναι μακράν πιο ωφέλιμη και ουσιώδης μερικές φορές, αφού μπορεί να αναφερόμαστε σε ένα ζώο που πρακτικά δε μιλά την ίδια «γλώσσα» με τον άνθρωπο, αλλά υπάρχει μια ειδική χημεία, η οποία δε διαθέτει ημερομηνία λήξης. Όπως λένε: «Οι άνθρωποι εξημέρωσαν τους σκύλους και οι σκύλοι εξημέρωσαν τον άνθρωπο». Τότε μπορεί αυτή η «αλληλοεξημέρωση» να είναι και η αιτία που οδήγησε τους ανθρώπους να μη διαχωρίζουν το σκύλο από ένα μέλος της οικογένειας, έναν φίλο ή ακόμα και τον κάτοικο του απέναντι διαμερίσματος.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Έρευνα: Οι άνθρωποι συμπονούν περισσότερο τα ζώα από τους άλλους ανθρώπους, protothema.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Παπανικολάου
Ελένη Παπανικολάου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002. Σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα στο Τμήμα Φιλολογίας. Θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία.