17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήSam Fender: Η απόδειξη ότι όλα είναι εφικτά

Sam Fender: Η απόδειξη ότι όλα είναι εφικτά


Της Νεφέλης Τσιλοπούλου,

Στις 25 Απριλίου του 1994 στο North Shields, μια παραθαλάσσια κωμόπολη της Αγγλίας, γεννήθηκε ο Sam Fender (Samuel Thomas Fender) από τον Alan και τη Shirley Fender. Παρόλο που όλες οι πιθανότητες έδειχναν πως επρόκειτο να έχει μια ζωή περιορισμένη, ανέτρεψε κάθε σενάριο και γνώρισε την επιτυχία.

Στα οκτώ του χρόνια, οι γονείς του χώρισαν, με τη μητέρα του να φεύγει από το σπίτι, κάτι που ακολούθησε και ο ίδιος σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, όταν πήγε να μείνει μαζί της. Ο λόγος ήταν οι κακές σχέσεις που είχε αναπτύξει με τη μητριά του. Όμως, η ηρεμία δεν κράτησε πολύ, αφού η μητέρα του αναγκάστηκε να τερματίσει την εργασία της ως νοσηλεύτρια, λόγω μιας ρευματικής πάθησης που ονομάζεται ινομυαλγία. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες ώθησαν τον νεαρό τραγουδιστή σε επιπόλαιες αποφάσεις, όπως το να πουλήσει ναρκωτικά. Στο άκουσμα της ιδέας αυτής, η μητέρα του έγινε έξαλλη και τον απέτρεψε από το να εμπλακεί σε αυτές τις δουλειές.

Πηγή Εικόνας: billiboard.com

Πέρα, όμως, από το ασταθές οικογενειακό περιβάλλον, ο Sam είχε να αντιμετωπίσει και μια εχθρική κατάσταση στο σχολείο. Διαγνωσμένος με Δ.Ε.Π.Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), σε συνδυασμό με τα αυξημένα του κιλά, ήταν εύκολος στόχος χλευασμού στο σχολείο. Όπως αναφέρει και ο ίδιος, στο σχολείο ένιωθε ακατάδεκτος, με αποτέλεσμα να έχει συνολικά 60% παρουσία στα δύο τελευταία χρόνια του Λυκείου, που σημαίνει ότι έχανε τουλάχιστον δύο μέρες την εβδομάδα και, φυσικά, δεν ξαφνιάζει η ολοκληρωτική αποτυχία στις τελικές εξετάσεις. Όπως περιγράφει και ο ίδιος, η ταπείνωση που βίωνε τον ακολούθησε σε όλους τους τομείς της ζωή του, καθώς μεγαλώνοντας τού δημιουργούσε έντονα ψυχολογικά προβλήματα.

Έχει περάσει από διάφορες δουλειές προκειμένου να επιβιώσει, όμως, μια ερασιτεχνική εμφάνιση στην παμπ Low Lights Tavern όπου εργαζόταν έμελλε να του αλλάξει τη ζωή. Τον ανακάλυψε ο Owain Davies, ο οποίος είναι manager του Ben Howard και εκείνο το βράδυ γιόρταζε τη διπλή βράβευση του πελάτη του στα Βρετανικά Βραβεία. Μιλώντας ο ίδιος σε μια συνέντευξή του για εκείνο το βράδυ, είπε χαρακτηριστικά πως «το ταλέντο του Sam είναι δύσκολο να το αγνοήσεις».

Παρόλο που μια πολύ μεγάλη ευκαιρία βρέθηκε στον δρόμο του, μια ασθένεια τον έπληξε και τον ανάγκασε να μείνει εκτός για σχεδόν δύο χρόνια. Πριν από αυτή την εμπειρία, προσπαθούσε να γράφει τραγούδια που πίστευε πως θα είχαν απήχηση, διότι ένιωθε απελπισμένος και ήθελε να βγάλει τον εαυτό του και τη μητέρα του από τις δυσκολίες. Το θέμα υγείας του, όμως, τον έκανε να αλλάξει οπτική για τη ζωή. Την περίοδο της ανάρρωσής του, επικεντρώθηκε στη συγγραφή νέων τραγουδιών, αυτή τη φορά για τον εαυτό του. Μετά από αυτό το γεγονός, έγραψε πολλά από τα τραγούδια που κυκλοφόρησε αργότερα.

Πηγή Εικόνας: dailyadvent.com

Το άστρο του, όμως, εξακολουθούσε να λάμπει. Το διάστημα 2017-2018 κυκλοφόρησε τα πρώτα του single, με αποκορύφωμα το “Dead Boy’s”, που φέρνει στην επιφάνεια το θέμα του male suicide, τραγούδι που έγραψε έπειτα από την τραυματική απώλεια ενός φίλου του. Ακολούθησε η κυκλοφορία του ομώνυμου EP, τον Φεβρουάριο του 2018. Στα Βρετανικά Βραβεία του 2019, πέτυχε την πρώτη του μεγάλη αναγνώριση, κερδίζοντας το βραβείο Critic’s Choice Awards, στην ίδια κατηγορία με τον Lewis Capaldi. Το 2020 ήταν προτεινόμενος για το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου –το έχασε, όμως, από τον Capaldi (ήταν δίκαιο και έγινε πράξη).

Το πρώτο του ολοκληρωμένο album κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2019, με τίτλο “Hypersonic Miles”. Κατέλαβε την πρώτη θέση στα βρετανικά charts και το ομώνυμο τραγούδι έγινε χρυσό. Όπως το χαρακτήρισε και ο ίδιος, πρόκειται για ένα «ανορθόδοξο ερωτικό τραγούδι». Το album δέχτηκε διθυραμβικές κριτικές κατοχυρώνοντας, έτσι, τον Fender ως στιχουργικό ταλέντο.

Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε κυκλοφόρησε δεύτερο album με τίτλο “Seventeen Going Under”. Μια άκρως προσωπική δουλειά, εμπνευσμένη από τις δυσκολίες που πέρασε στο ταξίδι της ενηλικίωσης. Αφορά την περίοδο που εγκατέλειψε το πατρικό του και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε με τη μητέρα του. Το τραγούδι που δανείζει το όνομα του στο album είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του, καθώς κατάφερε να προσεγγίσει συναισθηματικά το κοινό. Ο στίχος “Ι was far too scared to hit him, but I would hit him in a heartbeat now” έγινε viral στη διάσημη πλατφόρμα του TikTok για τα θύματα της βίας. Το τραγούδι “Spit Of you” είναι εμπνευσμένο από τη σχέση με τον πατέρα του, ρόλο που υποδύθηκε ο Stephen Graham στο video clip.

Φέτος, θα εμφανιστεί στη σκηνή για να τραγουδήσει στα Βρετανικά Βραβεία και θα τη μοιραστεί, μεταξύ άλλων, με την Adele και τον Ed Sheeran. Είναι προτεινόμενος για τρία βραβεία: Album της χρονιάς, Καλλιτέχνης της χρονιάς αλλά και καλύτερου Ροκ/Εναλλακτικού καλλιτέχνη.

Πηγή Εικόνας: udiscovermusic.com

Οι παραγωγές του χαρακτηρίζονται από πυκνές συνθέσεις. Χρησιμοποιεί κιθάρα, μπάσο, ντραμς, πλήκτρα και σαξόφωνο. Τα live του ξεχειλίζουν από έντονη ενέργεια και θετική διάθεση, κάτι που επιτυγχάνεται και από το γεγονός ότι η μπάντα του αποτελείται από παιδικούς του φίλους. Έδωσε στην indie rock μια φρέσκια οπτική και ανέβασε αρκετά τον πήχη στιχουργικά.

Σε ένα γράμμα που γράφει στον δεκαεπτάχρονο εαυτό του, αναφέρεται στην υπερδύναμη που αποκτά όταν καταφέρνει να συγκεντρωθεί σε κάτι. Η μουσική τον έσωσε και αυτός της το ανταπέδωσε με τον καλύτερο τρόπο. Ο Sam Fender έκλεισε το μάτι στη ζωή και την έφερε εκεί που του αξίζει. Παρά τα εμπόδια που έρχονταν συνεχώς στον δρόμο του, δεν εγκατέλειψε ποτέ το όνειρό του, πίστεψε ότι μπορεί να τα καταφέρει και το έκανε πραγματικότητα.

Στο σχολείο, ένας συμμαθητής του τον αποκαλούσε αποτυχημένο μουσικό. Πλέον, πάνω από τη σκηνή, τού χαμογελά.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Sam Fender, samfender.com, διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νεφέλη Τσιλοπούλου
Νεφέλη Τσιλοπούλου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και συνεχίζει τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή στο Tμήμα της Αρχαιολογίας. Η αγάπη της για τον πολιτισμό και τις τέχνες ήταν πάντα κινητήριος δύναμη για τη συμμετοχή της σε εθελοντικές δράσεις και προσωπικές αναζητήσεις. Η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος αποτελούν μια αναλλοίωτη συντροφιά και συγχρόνως τροφή για σκέψη. Απολαμβάνει τις βόλτες σε μουσεία, τον πρωινό καφέ και ένα καλό τραγούδι.