21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚρυπτονομίσματα και NFTs φέρνουν μεγάλες αλλαγές στο ποδόσφαιρο

Κρυπτονομίσματα και NFTs φέρνουν μεγάλες αλλαγές στο ποδόσφαιρο


Του Άρη Κατσίδη,

Η σχέση του ποδοσφαίρου με την τεχνολογία διαχρονικά δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, αφού η τελευταία έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο παρόν, προκαλώντας την απογοήτευση των φιλάθλων (π.χ. το VAR με τις αναιρέσεις των γκολ). Ακόμη, αρκετές φορές η τεχνολογία έχει προδώσει σημαντικές ομάδες με περιστατικά που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, όπως όταν ήταν να πάρει μεταγραφή ο Νταβίντ Ντε Χέα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ρεάλ Μαδρίτη, με τη συμφωνία να χαλάει, γιατί το μηχάνημα του fax άργησε και δεν γινόταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το συγκεκριμένο μεταγραφικό deadline. Το τελευταίο περιστατικό θα μπορούσε κάλλιστα να έχει αίσια κατάληξη αν οι διαδικασίες των μεταγραφών χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία του blockchain και των κρυπτονομισμάτων.

Φυσικά, με τη συγκεκριμένη τεχνολογία να μπαίνει όλο και περισσότερο στις ζωές μας, δεν θα μπορούσαν και ορισμένες ομάδες να μην την χρησιμοποιήσουν. Για παράδειγμα, πέρυσι, στις αρχές του χρόνου, ο επιθετικός Νταβίντ Μπαράλ, που προέρχεται από τις ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πήρε μεταγραφή και υπέγραψε συμβόλαιο με κρυπτονομίσματα στην Internacional Madrid, μια ομάδα που αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία Ισπανίας μαζί με τις ιστορικές Ντεπορτίβο Λα Κορούνα και Ρασίνγκ Σανταντέρ. Σε σχετική ανάρτηση στο Τwitter, η ομάδα από την πρωτεύουσα της Ισπανίας ανέφερε ότι: «Ο Νταβίντ Μπαράλ είναι ο πρώτος παίκτης στην Ιστορία που πήρε μεταγραφή με κρυπτονομίσματα. Χάρη στην Criptan, τον νέο χορηγό μας, όλα είναι πιθανά». Επίσης, μια ομάδα στην τρίτη κατηγορία Ιταλίας, η Ρίμινι πούλησε το 25% των μετοχών της, χρησιμοποιώντας το Quantcoin. Τέλος, οι παίκτες της AZ Alkmaar πληρώνονται σε Bitcoin, με την Watford να έχει το Bitcoin χορηγό στη φανέλα της.

Πηγή εικόνας: nftplazas.com

Επιπλέον, πολλοί παίκτες, αλλά και εργαζόμενοι που απασχολούνται σε κάθε τομέα του ποδοσφαίρου, χρησιμοποιούν και τις δυνατότητες που προσφέρει το NFT. Τo NFT αποθηκεύεται σε blockchain, δηλαδή σε έναν κατανεμημένο λογιστικό κατάλογο (distributed ledger), δημόσιο ή ιδιωτικό, στον οποίο συναλλαγές ή δεδομένα συνδέονται μεταξύ τους σε συνδεδεμένα μπλοκ δεδομένων, καθιστώντας τα πρακτικά αμετάβλητα και αδιαμφισβήτητα από όλους τους κατανεμημένους κόμβους (Nodes), στους οποίους έχει γίνει η ενημέρωση του καταλόγου, σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει για αυτήν την τεχνολογία η εταιρεία Gartner. Μάλιστα, ο Ζεράρ Πικέ και ο Αντουάν Γκριεζμάν έχουν επενδύσει πάρα πολλά χρήματα στην Sorare, η οποία αποτελεί μια τέτοια πλατφόρμα και η οποία κάνει συναλλαγές με παίκτες, ομάδες, ανάμεσα σε αυτές και εθνικές, για ψηφιακά αυτοκόλλητα σε μορφή NFTs. Αυτά τα ψηφιακά αυτοκόλλητα δημοπρατούνται μέχρι να έχουν μια συγκεκριμένη αξία και στη συνέχεια κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να τα πουλήσει για υψηλότερα ποσά εάν το επιθυμεί. Έτσι, όλα αυτά αποκτούν μια πολύ μεγάλη χρηματοοικονομική αξία, αφού για παράδειγμα μια μοναδική ψηφιακή κάρτα NFT του Κριστιάνο Ρονάλντο πουλήθηκε για 353.400 ευρώ.

Τα αυτοκόλλητα, οι φανέλες των ομάδων και τα εισιτήρια με τα NFT θα αποκτήσουν μια μεγάλη χρηματοοικονομική αξία, αν και για πολλούς είναι ήδη πολύτιμα, αφού συνδέονται με επιτυχίες και τίτλους της αγαπημένης τους ομάδας, του αγαπημένου τους παίκτη κτλ. Ο επικεφαλής της Cryptomedia του Copa90, Pet Berisha, ανέφερε σχετικά με την αξία που μπορούν να πάρουν τα αθλητικά αναμνηστικά τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι: «Τα εισιτήρια μπορούν να γίνουν NFTs, φανταστείτε να είχατε ένα εισιτήριο από τον τελικό του Champions League του 2005 της Λίβερπουλ με τη Μίλαν, πιθανόν θα έχει μεγάλη χρηματική αξία. Στο μέλλον, ένα εισιτήριο από τη χρονιά που η Leicester πήρε το πρωτάθλημα της Premier League, θα αξίζει πάρα πολλά, λόγω των νέων τεχνολογιών». Οι νέες τεχνολογίες έχουν έρθει για να μείνουν και αυτό θα φανεί καλύτερα στο άμεσο μέλλον!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.