22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣύνδρομο Down: Οι πιο αξιαγάπητοι άνθρωποι

Σύνδρομο Down: Οι πιο αξιαγάπητοι άνθρωποι


Της Δήμητρας Δρίτσα, 

Η διαφορετικότητα δεν είναι κάτι που πρέπει να μας τρομάζει και να μας απωθεί από άτομα λίγο διαφορετικά από εμάς. Σε τι διαφέρουμε σαν άνθρωποι, αν κάποιοι έχουν λίγα παραπάνω ή λίγα παρακάτω χρωμοσώματα; Σε τίποτα απολύτως! Η παγκόσμια μέρα για αυτά τα ξεχωριστά «πλασματάκια» γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου, και αναφέρομαι στην παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με σύνδρομο Down. Το σύνδρομο Down είναι μια χρωμοσωμική ανωμαλία, η οποία επηρεάζει πολλά και διάφορα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου από τη στιγμή που θα γεννηθεί. Αυτή η διαφορά παρατηρείται στη σωματική διάπλαση, στη νοητική τους επεξεργασία, ακόμα και στο βιοπορισμό τους.

Συχνά, οι άνθρωποι με σύνδρομο Down δέχονται πολύ μεγάλη περιθωριοποίηση, γεγονός που αποτελεί μεγάλο λάθος. Είναι το ίδιο άνθρωποι με όλους τους υπόλοιπους. Γεννιούνται με δικαιώματα ευκαιρίας, ισότητας, εκπαίδευσης, τα οποία είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους. Η περιθωριοποίηση παύει να υπάρχει μέσα σε ειδικά μέρη εκπαίδευσης για τους ανθρώπους με σύνδρομο Down. Μέσα σε αυτούς τους χώρους θα δούμε πολλά παιδιά, άνδρες και γυναίκες με σύνδρομο Down να διασκεδάζουν και να χαίρονται με τις δημιουργίες τους.

Αυτοί οι χώροι περιλαμβάνουν ειδικούς, οι οποίοι καθοδηγούν τους ανθρώπους με σύνδρομο Down να κατασκευάσουν αγγεία από πηλό, να φτιάξουν κατασκευές, να μαγειρέψουν, να χορέψουν, να φάνε και πολλά ακόμη. Ένα βασικό στοιχείο είναι ότι κοινωνικοποιούνται με άλλους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν και εκείνοι το σύνδρομο, και μέσα από τη συνύπαρξη των ατόμων αυτών δε νιώθει κανείς μόνος.

Πηγή εικόνας: akronchildrens.org

Οι άνθρωποι με σύνδρομο Down είναι πολύ έξυπνα και χαρισματικά άτομα. Δεν θα σε κάνουν ποτέ να κλάψεις, θα σου προσφέρουν απλόχερα την αγάπη τους και δεν θα ζητήσουν αντάλλαγμα ποτέ για τίποτα· Θα σου λένε «ευχαριστώ» έμπρακτα και όχι μόνο λόγια. Είναι έξυπνα, παλεύουν καθημερινά και τους αρέσει να μαθαίνουν πράγματα και να είναι με τους ανθρώπους τους.

Η κοινωνική υποστήριξη είναι απαραίτητη και τόσο όμορφη όταν τη λαμβάνει κάποιος. Το να υπάρχουν άνθρωποι που τα αγαπούν και τους δίνουν δύναμη να συνεχίσουν τα κάνει να αισθάνονται ξεχωριστά και αντλούν μεγάλη δύναμη. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που άνθρωποι με σύνδρομο Down έχουν φτάσει πολύ ψηλά. Έχουμε δει να παίρνουν πτυχία, να διδάσκουν, να γίνονται πρωταθλητές, μοντέλα, να παντρεύονται και άλλα.

Μπορούν να κάνουν πολλά όπως όλοι οι άνθρωποι· Τι σημασία έχει αν το προσωπάκι τους είναι λίγο διαφορετικό από το δικό μας ή αν τα χρωμοσώματα τους διαφέρουν κάπως; Παραμένουν τα πιο αξιαγάπητα και δοτικά άτομα που δεν πρόκειται να κάνουν κανένα να κλάψει ποτέ, είναι γεμάτα ζωντάνια και όρεξη για ζωή.

Τα στερεότυπα που έχουν οι κοινωνίες, είτε για τους ανθρώπους με σύνδρομο Down, είτε για τους ανθρώπους με αυτισμό είτε με το οτιδήποτε άλλο, πρέπει να σταματήσουν. Μόνο η κατάρριψη αυτών θα μπορέσει να χτίσει κοινωνίες γεμάτες αγάπη, δοτικότητα και αλληλεγγύη. Είμαστε όλοι άνθρωποι, κάποιοι λίγο διαφορετικοί, κάποιοι μοιάζουν με εμάς. Η διαφορετικότητα πρέπει να υποστηρίζεται και όχι να στοχοποιεί. Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται τη βοήθεια για να τα καταφέρουν κάποιοι λιγότερο κάποιοι περισσότερο, όμως παραμένουμε όλοι άνθρωποι. Αν βάλει ο καθένας από εμάς το λιθαράκι του στην κοινωνία θα δούμε τις αλλαγές που ζητάμε, η παθητικότητα μόνο άσχημα αποτελέσματα προσφέρει.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Παγκόσμια Ημέρα για τα πιο Ειλικρινή Άτομα του Πλανήτη, nevronas.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμητρα Δρίτσα
Δήμητρα Δρίτσα
Γεννήθηκε το 2001 και ζει στα Χανιά. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου και θέλει να ακολουθήσει τον τομέα της ειδικής αγωγής. Ασχολείται ερασιτεχνικά με την ποίηση και το γράψιμο κειμένων και στον ελεύθερο της χρόνο διαβάζει βιβλία ανθρωπιστικών σπουδών. Μια φράση που την χαρακτηρίζει είναι το «να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» του γνωστού παιδαγωγού Λέο Μπουσκάλια.