23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΠοια είναι στην πραγματικότητα η οικογένεια Rothschild;

Ποια είναι στην πραγματικότητα η οικογένεια Rothschild;


Του Μάριου-Πέτρου Δελατόλα, 

Στον 21ο αιώνα της παραπληροφόρησης και του διαδικτύου, στην περίοδο που τα fake news ανά τον κόσμο οργιάζουν, μια από τις πιο «ελκυστικές» οικογένειες για να δημιουργηθούν θεωρίες συνομωσίας, είναι εκείνη των Rothchild.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Το όνομα της οικογένειας προέρχεται από το γερμανικό “zum rothen Schield” (με την παλιά ορθογραφία th), που σημαίνει: Στην κόκκινη πινακίδα. Θα σκεφτεί κάποιος εύλογα, πού κολλάει αυτό; Η αλήθεια είναι πως το παραπάνω δεν ήταν απλά μια γλωσσολογική ανάλυση του επιθέτου της οικογένειας. Ιστορικά, το πρώτο καταγεγραμμένο μέλος της οικογένειας ήταν ο Izaak Elchanan Rothschild, εν έτει 1577, στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Εκείνη λοιπόν την περίοδο, τα σπίτια δεν χαρακτηρίζονταν από αριθμούς, όπως στις μέρες μας, αλλά από διάφορα χρώματα ή και σύμβολα.

Η οικογένεια άρχισε να αποκτάει απίστευτη δύναμη στην εποχή του Mayer Amschel Rothschild, που γεννήθηκε το 1744 στη Φρανκφούρτη. Εκεί ανέπτυξε έναν χρηματοοικονομικό οίκο και, με τους 5 γιους του, κατάφερε να δημιουργήσει μια αμύθητη «αυτοκρατορία». Το σχέδιό του ήταν πολύ απλό, μα και συνάμα διόλου ευκαταφρόνητο. Μύησε τους γιους του στην τέχνη των χρηματοοικονομικών της εποχής και τους εγκατέστησε στα 5 μεγάλα οικονομικά κέντρα της περιοχής (Φρανκφούρτη, Βιέννη, Λονδίνο, Νάπολη και Παρίσι), για να ανοίξουν τις δικές τους εταιρείες και να αναπτυχθούν.

Ο Amschel Mayer Rothschild εγκαταστάθηκε στη Φρανκφούρτη, ο Salomon Mayer Rothschild στη Βιέννη, ο Nathan Mayer Rothschild στο Λονδίνο, ο Carl Mayer von Rothschild στη Νάπολη και ο James Mayer de Rothschild στο Παρίσι. Σημαντικό γεγονός είναι πως το 1829, σε όλους τους γιους απονεμήθηκε το αξίωμα του Βαρόνου, από τον Αυτοκράτορα της Αυστριακής Αυτοκρατορίας.

Ο Mayer Amschel Rothschild. Πηγή εικόνας: britannica.com

Δεν είχαν όλοι οι γιοι την ίδια επιτυχία και βάσει δυσκολιών και κατορθωμάτων πιο επιτυχημένος θεωρείται ο Nathan Mayer Rothschild του Λονδίνου. Έχουμε διαβάσει και ακούσει πολλά για τους Ναπολεόντειους Πολέμους και ειδικότερα για το κύκνειο άσμα τους, τη μάχη του Βατερλό. Αυτό που δεν γνωρίζει ευρέως ο κόσμος, είναι πως για να καταφέρει η βρετανική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τους μεγάλους συνασπισμούς στην ηπειρωτική Ευρώπη εναντίον του Ναπολέοντα, αλλά και για να καταφέρει στο τέλος ο Δούκας του Wellington να τον κατατροπώσει στο Βατερλό, χρειάστηκαν τα μεγάλα δάνεια από την οικογένεια Rothschild. Το παραπάνω επετεύχθη μέσω ενός περίπλοκου δικτύου πρακτόρων και μεταφορών, που πολλές φορές περνούσε ακόμα και μέσα από εχθρικά εδάφη.

Όπως γνωρίζουμε από τα διδάγματα του Sun Tzu, μεγάλο ρόλο στον «πόλεμο», είτε αυτός είναι διακρατικός είτε μεταξύ επιχειρήσεων, διαδραματίζουν οι πληροφορίες. Το δίκτυο πληροφοριών των Rothschild ήταν τόσο ανεπτυγμένο, που, στη μάχη του Βατερλό, τα νέα της νίκης του Δούκα του Wellington έφτασαν μία μέρα νωρίτερα στον Nathan Mayer Rothschild, σε σχέση με τη βρετανική κυβέρνηση. Σε αυτό το σημείο, οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι αλληλοσυγκρουόμενες. Υπάρχουν πηγές που αναφέρουν πως ο Nathan προσπάθησε να εκμεταλλευτεί αυτό το νέο για οικονομικό όφελος, γεγονός που από άλλους συγγραφείς δεν επιβεβαιώνεται.

Όσον αφορά τον διεθνή ρόλο της οικογένειας, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ανεξαρτησίας της Βραζιλίας. Με βάση τη συμφωνία που είχε γίνει με το Βασίλειο της Πορτογαλίας (το οποίο κατείχε ως αποικία τη Βραζιλία), για αναγνωριστεί η ανεξαρτησία της Βραζιλίας, η τελευταία έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 2.000.000 λιρών στο Βασίλειο της Πορτογαλίας. H NM Rothschild & Sons (εταιρεία του Mayer στο Λονδίνο) έπαιξε κομβικό ρόλο στην άντληση αυτού του κεφαλαίου το 1825.

Χαρακτηριστική είναι επίσης και η περίπτωση της ιαπωνικής έκκλησης για χρηματοδοτική βοήθεια, κατά τη διάρκεια του ρωσο-ιαπωνικού πολέμου. Γι’ αυτόν τον λόγο, η βρετανική κοινοπραξία προέβη στην έκδοση των ιαπωνικών ομολόγων. Από όλες τις παραπάνω περιστάσεις θεωρείται δεδομένο πως αποκόμισε τεράστια οικονομικά και πολιτικά κέρδη.

Το οικόσημο της οικογένειας Rothschild. Πηγή εικόνας: wikiwand.com

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη σχέση που είχε και διατηρεί με το Βατικανό. Το 1832, ο Carl von Mayer (ο τίτλος ευγενείας “von” προερχόταν μετά την απόδοση του αξιώματος του βαρόνου, το 1829) συναντήθηκε με τον Πάπα Γρηγόριο τον 16ο, για να κανονίσει ένα δάνειο 400.000 λιρών. Το Βατικανό δεν πτοήθηκε από την εβραϊκή καταγωγή του Carl Rothschild (Τμήμα Νάπολης). Παρατηρούμε κάτι που έχει γραφτεί ποικιλοτρόπως στη βιβλιογραφία, αλλά μπορεί να συνοψιστεί σε μια απλή φράση: «Το χρήμα δεν έχει πατρίδες και θρησκείες».

Η οικογένεια έχει κατακριθεί ευρέως για το μέγεθος του πλούτου της, με τα παλάτια της, μέσα στα οποία βρίσκονται πανάκριβα έργα τέχνης, να είναι πολυάριθμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Χαρακτηριστικής ομορφιάς είναι εκείνα της Βιέννης, όπου με την προσάρτηση της Αυστρίας από το Γ’ Ράιχ, η οικογένεια των Rothschild αναγκάστηκε να τα παραδώσει στους Ναζί, οι οποίοι άλλα τα κατάσχεσαν και άλλα τα κατέστρεψαν. Τα μέλη της οικογενείας, για να γλυτώσουν το Ολοκαύτωμα, δραπέτευσαν στις Η.Π.Α.

Αξίζει να αναφέρουμε, πως κομβικός ήταν ο ρόλος τους στο κίνημα του σιωνισμού και της δημιουργίας εβραϊκού κράτους. Αρχικά, δεν ήταν όλα τα μέλη της οικογένειας υπέρ της δημιουργίας αυτής. Το 1917 ο Walter Rothschild, ο 2ος βαρόνος Rothschild ήταν ο αποδέκτης της Διακήρυξης Balfour στη Σιωνιστική Ομοσπονδία, η οποία δεσμεύτηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, να ιδρύσει στην Παλαιστίνη ένα εθνικό κράτος για τον εβραϊκό λαό. Άλλα μέλη της οικογενείας παγκοσμίως πρωτοστάτησαν στην αγορά εδαφών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και δωρεές, με σκοπό να δημιουργηθεί το κράτος του Ισραήλ, όπως και έγινε μετά τον 2ο Π.Π. Στο Τελ-Αβίβ, η Λεωφόρος Rothschild πήρε το όνομά της από τον Edmond James de Rothschild, που ήταν ο μικρότερος γιος του James Jacob de Rothschild, ο οποίος πρωτοστάτησε στη δημιουργία του οικισμού Rishon-LeZion στην Παλαιστίνη, καθώς και αρκετών άλλων περιοχών. Σημαντική ήταν και η προσφορά τους μετά τη δημιουργία κράτους, με το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ να στεγάζεται σε κτίριο που παραχωρήθηκε στο κράτος του Ισραήλ από την Dorothy de Rothschild.

Φωτογραφία από τη Villa Günthersburg στη Φρανκφούρτη, ιδιοκτησίας της οικογένειας Rothschild. Πηγή εικόνας: wikiwand.com

Δεν είναι όμως λίγες οι φορές, που το όνομά τους έχει συνδεθεί με θεωρίες συνωμοσίας, κυρίως από αντισημιτικά lobby, τα οποία ανά τον κόσμο, για δικούς τους λόγους, προωθούν το μίσος εναντίον της συγκεκριμένης αλλά και άλλων εβραϊκών οικογενειών. Η αιτία είναι πρακτικά η πρωτοκαθεδρία και δύναμη που είχαν και συνεχίζουν να έχουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με το συνεπαγόμενο μίσος που προκαλεί ο τελευταίος σε πολύ κόσμο που δεν τον κατανοεί, λόγω των χρηματοπιστωτικών κρίσεων.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως το παράδειγμα του Mayer Amschel Rothschild για οικογενειακό έλεγχο των επιχειρήσεων, με σκοπό την πλήρη μυστικότητα της περιουσίας τους, ακολουθήθηκε και από διάφορες άλλες εβραϊκές οικογένειες που ασχολήθηκαν με τον χρηματοπιστωτικό τομέα (Bischoffsheims, Pereires, Seligmans, Lazards κ.α.).

Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργώντας παγκόσμια οικονομικά και τραπεζικά δίκτυα,  χρηματοδοτώντας παράλληλα τη Βιομηχανική Επανάσταση πολλών Ευρωπαϊκών χωρών, κατάφεραν και έγιναν παγκόσμιοι οικονομικοί «παίκτες» σε οικονομίες που άρχιζαν να εφαρμόζουν καπιταλιστικές πρακτικές και να ελευθερώνουν σταθερά το εμπόριο και τις συναλλαγές τους, τουλάχιστον μέχρι το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Bouvier, Jean (1998), λήμμα Rothschild Family, britannica.com. Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μάριος-Πέτρος Δελατόλας
Μάριος-Πέτρος Δελατόλας
Είναι γεννημένος το 2002, διαμένει στα Άνω Λιόσια Δυτικής Αττικής και είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει μεγάλη αγάπη για την πολιτική επικαιρότητα, τα ευρωπαϊκά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Λατρεύει την ροκ μουσική της δεκαετίας του ’80 και το χόμπι του είναι το ποδόσφαιρο.