20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός2+1 υποτιμημένα ψυχολογικά anime σκοτεινής φαντασίας

2+1 υποτιμημένα ψυχολογικά anime σκοτεινής φαντασίας


Της Σοφίας Χαλκίδου,

Υπάρχουν πολλές κινηματογραφικές ταινίες και anime στην κατηγορία των ψυχολογικών θρίλερ, αρκετά εκ των οποίων βρίσκονται στην αφάνεια εξαιτίας της χαμηλότερης κριτικής τους συγκριτικά με άλλα έργα της ίδιας κατηγορίας. Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι τόσο η καθεαυτήν κριτική, όσο η μεροληπτική προσέγγιση των νέων θεατών εξαιτίας της. Πολλά αρνητικά σχόλια που έχουν ειπωθεί σε σχετικά forum, βασίζονται εξ ολοκλήρου σε απόψεις τρίτων, ενώ αρκετές είναι οι βαθμολογίες χρηστών που δεν παρακολούθησαν καν το έργο. Παρακάτω αναφέρονται τρία από τα πολλά παραδείγματα υποτιμημένων ψυχολογικών θρίλερ  anime:

“Mirai Nikki”- “Future Diary” (2006)

Πηγή Εικόνας; cbr.com

“Mirai Nikki”. Mία αρκετά γνωστή σειρά σκοτεινής φαντασίας, που όμως δεν έχει την ανάλογη απήχηση στο τηλεοπτικό κοινό. Αρχικά, ξεκίνησε σαν σειρά manga -όπως συμβαίνει με τα περισσότερα anime- σε σύνθεση και εικονογράφηση του Sakae Esuno, και στην πορεία κατέληξε στη γνωστή ιαπωνική μορφή animation. Πέρα των βασικών chapter, στο έργο περιλαμβάνονται και τα OVA (original video animation)  κεφάλαια, που συμπληρώνουν κενά της βασικής ιστορίας.

Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από ένα παιχνίδι επιβίωσης, ειδικά σχεδιασμένο από τον θεό που ελέγχει το χωροχρόνο συνεχές – ένα δίκαιο παιχνίδι που θα καθορίσει τον επόμενο διάδοχο, μετά τον θάνατό του. Οι κανόνες είναι απλοί. Κάθε παίκτης έχει στην κατοχή του ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο, διαμορφωμένο βάση της προσωπικότητάς του. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να βρει και να εξουδετερώσει τους αντιπάλους του, κερδίζοντας την διαδοχή στον θρόνο. Αν και ο πρωταγωνιστής Yukiteru Amano φαίνεται να είναι εύκολος στόχος από μόνος του, η Yuno -μία ψυχωτική stalker συμμαθήτριά του- έχει βάλει ως στόχο να τον προστατεύσει. Η περίεργη συμπεριφορά της και ο αλλόκοτος χαρακτήρας της, δεν είναι τα μόνα ανησυχητικά σημάδια. Ένα τεράστιο μυστικό και μία τρομακτική αλήθεια οδηγούν σε έναν χορό τρέλας και θανάτου με μία μεγάλη ανατροπή.

“Shiki” (2002)

Πηγή Εικόνας: twitter.com

Το όνομα Shiki φαίνεται να έχει δύο διαφορετικές μεταφράσεις “Death Spirit” και “Corpse Demon”. Σε κάθε περίπτωση, όμως, περιγράφει ακριβώς το περιεχόμενο της σειράς. Σε αντίθεση με τα περισσότερα anime, το συγκεκριμένο δεν αποτέλεσε συνέχεια μίας σειράς manga, αλλά βασίστηκε αποκλειστικά στην ομώνυμη νουβέλα του Fuyumi Ono. Αρχικά, εκδόθηκε σε δύο κομμάτια το 1998 και ύστερα το 2002 πήρε την τελική του μορφή αποτελούμενο πλέον από πέντε μέρη.

Η ιστορία ξεκινά μες το κατακαλόκαιρο του 1994 με μία ανεξήγητη σειρά θανάτων να στοιχειώνει το μικρό χωριό Sotoba της Ιαπωνίας, την ίδια ώρα που μία παράξενη οικογένεια μετακομίζει στον λόφο του χωριού. Όσο ο υπεύθυνος γιατρός παλεύει να σώσει τους ασθενείς του, τόσο τα ερωτήματα αυξάνονται, αφήνοντας την αιτία των θανάτων άγνωστη για αρκετό καιρό. Όσοι πέφτουν θύματα της νέας αυτής «επιδημίας» έχουν προκαθορισμένη την πορεία της μοίρας τους, με τελικό προορισμό, τον θάνατο. Μία απρόσμενη απάντηση έρχεται να ταράξει τα νερά, μία απάντηση που μόνο ένας προκατειλημμένος θα πίστευε, τόσο απίστευτη που οι περισσότεροι αρνούνται να δεχτούν. Προδοσίες και εφιάλτες ξυπνούν μέσα από τις πιο δυνατές φιλίες, τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες και τον εγωισμό, αφήνοντας το τέλος να βασανίσει την φαντασία του θεατή.

“Corpse Party: Torture Souls” (2013)

Πηγή Εικόνας: wallpaperaccess.com

Τελευταίο στη λίστα είναι το “Corpse Party”. Εμπνευσμένο από την ομώνυμη σειρά video game του Makoto Kedoin (η οποία αρχικά δημοσιεύτηκε το 1996 σαν ενιαίο παιχνίδι και στη συνέχεια ακολουθήθηκε από δυο remakes το 2006) σε συνδυασμό με τα manga που εκδόθηκαν τις επόμενες χρονιές (2006 – 2008), αποτελεί το πιο dark anime της λίστας αυτής.

Στη σειρά, μία παρέα σχολικών φίλων αποφασίζουν να μείνουν μέχρι αργά στην τάξη του σχολείου τους και να τελέσουν ένα «παιχνίδι» για τη φίλη τους Mayu Suzumoto που θα μετακόμιζε. Με το παιχνίδι αυτό, ουσιαστικά, επισφράγιζαν τη φιλία τους και υπόσχονταν πως δεν θα ξεχάσουν ο ένας τον άλλον. Little did they know, όμως! Με τη λήξη της τελετής – παιχνιδιού τα έξι παιδιά μαζί με τη δασκάλα καταλήγουν σε ένα μέρος τόσο ίδιο και τόσο διαφορετικό με το δικό τους σχολείο. Ένα σχολείο που είχε τα δικά του μυστικά… και ακόμα χειρότερα τους δικούς του «μαθητές». Μαθητές μίας καταραμένης ιστορίας, ενός αποτρόπαιου εγκλήματος που συγκαλύφθηκε, μίας σειράς βίαιων θανάτων. Το ποιος θα ξεφύγει και πώς είναι άγνωστο. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, όμως… δεν θα φύγουν όλοι ζωντανοί.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Future Diary (2011) – Thriller Anime Series, hellhorror.com, διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Χαλκίδου
Σοφία Χαλκίδου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Δράμα. Σπουδάζει στο τμήμα των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Σχολής Μαθηματικών του Ηρακλείου Κρήτης και σκοπεύει να επεκτείνει της σπουδές της στους κλάδους της βιοϊατρικής ή της φυσικής. Έχει έφεση στον καλλιτεχνικό τομέα και τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάγνωση βιβλίων και την ερασιτεχνική σύνθεση άρθρων και ποιημάτων. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά, ενώ παράλληλα σκοπεύει στην εκμάθηση Γαλλικών και Ιαπωνικών.