22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ σύνοψη του έτους για σπουδαία πακέτα στήριξης

Η σύνοψη του έτους για σπουδαία πακέτα στήριξης [Μέρος Α’]


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Τράπεζα της Ε.Ε. επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση της κρίσης του COVID-19, αυξάνοντας παράλληλα τη χρηματοδότησή της για πράσινα έργα. Ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Όμιλος ΕΤΕπ) συνεργάστηκε με εταίρους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο για να προσφέρει χρηματοδότηση ρεκόρ 95 δις ευρώ, αύξηση 23% από το 2020 (77 δις ευρώ). Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορήγησε πάνω από 65 δις ευρώ σε δάνεια, ενώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) παρείχε λίγο πάνω από 30 δις ευρώ σε εγγυήσεις και ίδια κεφάλαια.

Η χρηματοδότηση έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο στην 63χρονη ιστορία της ΕΤΕπ, κυρίως λόγω των πρόσθετων πόρων που παρέχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΤΠ) 24,4 δις ευρώ, το οποίο ιδρύθηκε το 2020 με την υποστήριξη 22 κρατών-μελών της Ε.Ε. για να βοηθήσει την οικονομία της Ευρώπης (και ειδικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεσαίας κεφαλαιοποίησης) ασχολούνται με τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19.

Η αύξηση του όγκου χρηματοδότησης δείχνει τον βασικό ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Όμιλος ΕΤΕπ στη μαζική απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πανδημία. Τα δάνεια, οι εγγυήσεις και άλλα χρηματοδοτικά μέσα του Ομίλου ΕΤΕπ συμπλήρωσαν εθνικά προγράμματα ανθεκτικότητας, υποστήριξαν τις τοπικές αρχές και παρείχαν οικονομικά προσιτή χρηματοδότηση σε δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες. Από την υγειονομική περίθαλψη έως τις μικρές επιχειρήσεις, οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία έχουν επωφεληθεί από τη στήριξη της ΕΤΕπ.

Πηγή εικόνας: newsbomb.gr

Ταυτόχρονα, ο Όμιλος ΕΤΕπ έχει εντείνει τις επενδύσεις στη δίδυμη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, εφαρμόζοντας τον οδικό χάρτη της Τράπεζας Κλίματος 2021-2025 που εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2020. Η χρηματοδότηση της καινοτομίας, η οποία θα είναι το κλειδί για τη μετάβαση, έφτασε ρεκόρ 20,7 δις ευρώ. Η ΕΤΕπ έχει υιοθετήσει νέους στόχους δανεισμού για τη στήριξη των πολιτικών συνοχής της Ε.Ε., δεσμεύοντας περισσότερα κονδύλια για έργα στη μετάβαση στην Ευρώπη και στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, όπου η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη.

Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΤΕπ συνέχισε να συνεργάζεται με τους εταίρους της Ε.Ε. στην προσπάθεια Team Europe. Για να υποστηρίξει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης παγκοσμίως, η ΕΤΕπ δημιούργησε ένα νέο παράρτημα αφιερωμένο στις διεθνείς συνεργασίες και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, την EIB Global. Η EIB Global θα αρχίσει να λειτουργεί αυτόν τον μήνα.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer, μιλώντας στην ετήσια συνέντευξη Τύπου του Ομίλου ΕΤΕπ στις 27 Ιανουαρίου δήλωσε: «Τα τελευταία δύο χρόνια, δείξαμε ότι η καταπολέμηση της πανδημίας, η χρηματοδότηση της ανάκαμψης και η επένδυση στη δράση για το κλίμα είναι αμοιβαίοι στόχοι υποστήριξης. Δεν υπάρχει ασφαλής κόσμος χωρίς πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και εμβόλια και χωρίς αποφασιστική στροφή σε ένα οικονομικό μοντέλο βασισμένο σε καινοτόμες, φιλικές προς το κλίμα λύσεις. Το 2021, οι όγκοι ρεκόρ χρηματοδότησής μας αποτελούν μαρτυρία της εντυπωσιακής προσπάθειας της Ευρώπης να ανακόψει την πανδημία και να προωθήσει μια πράσινη ανάκαμψη στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν. Δημιουργώντας έναν νέο βραχίονα, την EIB Global, για τις δραστηριότητές μας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μέσω των παγκόσμιων συνεργασιών της Ευρώπης».

Ενίσχυση του δανεισμού υγείας παγκοσμίως

Ως μέρος της αντιμετώπισης του COVID-19, ο Όμιλος ΕΤΕπ αύξησε πέρυσι τη χρηματοδότησή του για τον τομέα της υγείας και των βιοεπιστημών σε σχεδόν 5,5 δις ευρώ. Πάνω από 1 δις ευρώ από αυτά ήταν επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου του ΕΤΕ σε κεφάλαια για την υγεία και τις βιοεπιστήμες. Το 2020, η ΕΤΕπ ενέκρινε δάνειο 100 εκ. ευρώ στην BioNTech, τη γερμανική εταιρεία που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο για τον COVID-19 σε συνεργασία με την Pfizer. Το 2021, η ΕΤΕπ συνέχισε να υποστηρίζει την έρευνα και την παραγωγή εμβολίων, καθώς και τη διάγνωση και τις θεραπείες για τον COVID-19. Η ΕΤΕπ έχει επίσης εντείνει τον ρόλο της στην πρωτοβουλία COVAX, η οποία ξεκίνησε από τη συμμαχία Gavi για να φέρει εμβόλια στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Μόλις πριν από δέκα ημέρες, ένα αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Κιγκάλι, την πρωτεύουσα της Ρουάντα, για να παραδώσει τη δισεκατομμυριοστή δόση εμβολίου υπό το COVAX, το οποίο έχει φτάσει τώρα σε 144 χώρες στον κόσμο. Η Ευρώπη εξάγει περισσότερα εμβόλια από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο. Και υποστηρίζουμε επίσης τη δημιουργία ικανοτήτων παραγωγής εμβολίων σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Hoyer.

Συνολικά, περισσότεροι από 780 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα επωφεληθούν από βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων κατά του COVID-19, που κατέστη δυνατό με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ. Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλέστερο πόσιμο νερό, ενώ 3,8 εκατομμύρια θα επωφεληθούν από τη βελτίωση της υγιεινής.

Ρεκόρ χρηματοδότησης για μικρές επιχειρήσεις, με βασικό ρόλο τον ΕΤΕπ

Σχεδόν το ήμισυ της χρηματοδότησης του Ομίλου ΕΤΕπ —45 δις ευρώ— διατέθηκε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν σκληρά από την πανδημία. Η ΕΤΕπ, η Τράπεζα της Ε.Ε., κατεύθυνε τη χρηματοδότησή της σε όσους τη χρειάζονταν περισσότερο — υγιείς μικρές επιχειρήσεις, των οποίων η δραστηριότητα περιορίστηκε σοβαρά από την κρίση. Η ΕΤΕπ κατανέμει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής της σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω δανειστών και άλλων χρηματοπιστωτικών ενδιάμεσων φορέων, και η ΕΤΕπ και το ΕΤΕπ έχουν αυξήσει σημαντικά τη συνεργασία τους με αυτούς τους εταίρους κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19. Η χρηματοδότηση από τον Όμιλο ΕΤΕπ ωφέλησε περισσότερες από 430.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ευρώπη παγκοσμίως το περασμένο έτος, και διατήρησε περισσότερες από 4,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), η θυγατρική της ΕΤΕπ που υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και μικρές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη αυτών των όγκων. Το 2021, το ΕΤΕ αύξησε τη δεσμευμένη χρηματοδότησή του σχεδόν τριπλασιάστηκε στα 30,5 δις ευρώ (από 12,9 δις ευρώ το 2020). Το ΕΤΕ σχεδιάζει και αναπτύσσει τόσο επιχειρηματικά και αναπτυξιακά κεφάλαια, εγγυήσεις και πρωτοβουλίες μικροχρηματοδότησης. Μέσω των δραστηριοτήτων του, το ΕΤαΕ προωθεί τους στόχους της Ε.Ε. για την υποστήριξη της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την προώθηση της καινοτομίας, της έρευνας και ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Πηγή εικόνας: epixeiro.gr

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων παρέχει κρίσιμη υποστήριξη για την αντιμετώπιση κρίσεων

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΤΠ) ύψους 24,4 δις ευρώ ιδρύθηκε στα τέλη του 2020 από τον Όμιλο ΕΤΕπ και 22 κράτη-μέλη για να βοηθήσει τις εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να ανακάμψουν από την κρίση που σχετίζεται με την πανδημία. Η δραστηριότητα του ΕΤΠ οδήγησε στην αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΤΕ. Το ΕΤΠ κλιμάκωσε γρήγορα τις δραστηριότητές του κατά τη διάρκεια του 2021. Από τον Δεκέμβριο του 2020, ο Όμιλος ΕΤΕπ έχει εγκρίνει 23,2 δις ευρώ σε χρηματοδότηση με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων ή 401 μεμονωμένες πράξεις και στις 22 συμμετέχουσες χώρες. Οι μέχρι σήμερα επενδύσεις αναμένεται να κινητοποιήσουν 174,4 δις ευρώ.

«Το ΕΤΕπ αποδεικνύεται μια επιτυχημένη ιστορία», εξήγησε ο Πρόεδρος Hoyer. «Κατά τη διάρκεια του 2021, το ταμείο έχει αποκτήσει δυναμική. Οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί σε όλη την Ευρώπη έχουν χρησιμοποιήσει τις εγγυήσεις του αμοιβαίου κεφαλαίου για να παράσχουν έγκαιρα μέσα σωτηρίας σε μικρές επιχειρήσεις που αντιμετώπιζαν προβλήματα κεφαλαίου κίνησης και ρευστότητας ή δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα επενδυτικά τους σχέδια».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • EIB Group increases financing to a record €95 billion in 2021, helping the European Union fight the pandemic and speed up the green and digital transformation, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.