21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑυξάνεται το ενδιαφέρον για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα


Του Άρη Κατσίδη,

Η κινεζική τεχνολογική εταιρία Baidu, μαζί με την αυτοκινητοβιομηχανία Geely, επενδύουν ακόμα περισσότερα χρήματα στην Jidu, το venture που έχουν δημιουργήσει, για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το οποίο ξεκίνησαν μαζί τον περασμένο Μάρτιο με αρχικό κεφάλαιο 300 εκ. δολάρια. Έτσι,  προχωρώντας σε κοινή ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες, την Τετάρτη (26/1), γνωστοποίησαν ότι θα επενδύσουν στην Jidu 400 εκ. δολάρια στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης. Στο σημείο αυτό, είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι στην Baidu ανήκει το 55% και στην Geely το 45% της Jidu, ενώ το ακριβές ποσό που συνεισέφερε η κάθε εταιρεία δεν έχει καταστεί ακόμη γνωστό. Μάλιστα, η Geely υπενθυμίζουμε ότι είναι η εταιρεία στην οποία ανήκει και η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία Volvo.

Ωστόσο, πριν την ανακοίνωση για την επένδυση των 400 εκ. δολαρίων της Τετάρτης, η Baidu είχε ανακοινώσει ότι η Jidu θέλει να λανσάρει ένα concept car με αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4, για το οποίο θα κάνει περισσότερο γνωστά κατά την παρουσίαση αυτοκινήτου στο Πεκίνο τον ερχόμενο Απρίλιο. Έτσι, καθίσταται σαφής η πρόθεση της κινεζικής εταιρείας να παρουσιάσει αυτοκίνητα τα οποία θα έχουν ως βασικά στοιχεία την ηλεκτροκίνηση και την αυτόνομη οδήγηση.

Πηγή εικόνας: REUTERS/Florence Lo

Με τη νέα χρηματοδότηση, θα ενισχυθεί η έρευνα, η ανάπτυξη και η μαζική παραγωγή του venture, το οποίο επενδύει στην ηλεκτροκίνηση, η οποία αδιαμφισβήτητα αποτελεί τη νέα εποχή στα αυτοκίνητα. Επιπλέον, η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται ότι στηρίζει ιδιαίτερα την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας, συμβάλλοντας στην άνοδο πολλών νεοφυών επιχειρήσεων (startups). Κάτι τέτοιο, βέβαια, φαίνεται και από τις πωλήσεις, αφού σύμφωνα με την Dealogic, στην Κίνα αυξήθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων σε 6,61 δις δολάρια το 2021 από 2,17 δις δολάρια το 2020, ενώ και στις Η.Π.Α. διπλασιάστηκαν, αφού ανέβηκαν στα 924 εκ. δολάρια κατά την περσινή χρονιά σε σχέση με τα 353 εκ. δολάρια το 2020.

Γενικότερα, πολλοί κολοσσοί επιθυμούν να ασχοληθούν με την ηλεκτροκίνηση, αφού μεταξύ άλλων η Xiaomi ανακοίνωσε τα πλάνα της να επενδύσει 10 δις δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια στη δική της αυτοκινητοβιομηχανία και περιμένει να αρχίζει να παράγει τα δικά της αυτοκίνητα το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ η Huawei άρχισε να συνεργάζεται με αυτοκινητοβιομηχανιες παρέχοντας τεχνογνωσία για τομείς όπως το λογισμικό αυτοκινήτου και η αυτόνομη οδήγηση.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

  • Chinese giant Baidu and automaker Geely put nearly $400 million more into their electric car venture, cnbc.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.