15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟικονομική ενίσχυση με στόχο την ίση πρόσβαση στον εμβολιασμό

Οικονομική ενίσχυση με στόχο την ίση πρόσβαση στον εμβολιασμό


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, απηύθυνε μια νέα πρόσκληση χρηματοδότησης από την COVAX, την παγκόσμια πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια κατά του COVID-19 σε όλο τον κόσμο.

Μιλώντας στην εκδήλωση COVAX AMC Investment Opportunity μαζί με ηγέτες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, UNICEF, COVAX και υπουργούς από τον Καναδά και την Ινδονησία, ο Πρόεδρος Χόγιες είπε ότι η ΕΤΕπ θα διαθέσει επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για να επιτρέψει στις αφρικανικές χώρες να έχουν πρόσβαση σε πρόσθετες δόσεις μέσω του COVAX .

«Είμαι επίσης στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω τη στήριξη της ΕΤΕπ για πρόσθετη χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ για την επιτάχυνση της τοπικής ανάπτυξης εμβολίων σε χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην πανδημία, μέσω καινοτόμου επιμερισμού του κόστους και να δημιουργήσουν θετικό αντίκτυπο, όπου οι δημοσιονομικοί περιορισμοί θα μπορούσαν διαφορετικά να εμποδίσουν την αποτελεσματική υγεία του δημόσιου τομέα», είπε ο Χόγιερ.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ. Πηγή εικόνας: European Investment Bank

Η νέα δέσμευση των 300 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ βασίζεται στη στήριξη της Τράπεζας για αγορές εμβολίων 1 δις ευρώ κατά το τελευταίο έτος. Στοχεύει στις έντονες ανάγκες της Υποσαχάριας Αφρικής, όπου η ΕΤΕπ συνεργάζεται με ένα δίκτυο αφρικανών εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας Εργασίας για την Απόκτηση Εμβολίων Αφρικής. Η καινοτόμος χρηματοδότηση θα διασφαλίσει ότι οι αφρικανικές χώρες μπορούν γρήγορα να αγοράσουν περισσότερα εμβόλια και να διπλασιάσουν το ποσοστό των πληθυσμών τους που έχουν ανοσοποιηθεί κατά του COVID-19 από 30% σε 60%.

Ως μέρος της Team Europe, η ΕΤΕπ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του COVAX, παρέχοντας 400 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020, πριν καν εγκριθεί οποιοδήποτε εμβόλιο για τον COVID-19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η ΕΤΕπ παρείχε επιπλέον 200 εκατ. ευρώ για την COVAX τον Νοέμβριο του 2021. Και οι δύο δεσμεύσεις ήταν μέρος της συνολικής υποστήριξης της Ομάδας Ευρώπης για την COVAX και υποστηρίχθηκαν από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμπεριλαμβανομένων των συνεισφορών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις χώρες της Ε.Ε. και την ΕΤΕπ, η Team Europe έχει δεσμεύσει περισσότερα από 3 δις ευρώ για να καταστήσει τα εμβόλια COVID-19 πιο προσιτά σε όλο τον κόσμο μέσω της COVAX.

Πηγή εικόνας: Eu Neighbours

Η COVAX ηγείται της μεγαλύτερης επιχείρησης προμήθειας και προμήθειας εμβολίων στην ιστορία. Συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκε γρήγορα στην αρχή της πανδημίας και έχει παραδώσει μέχρι σήμερα εμβόλια για τον COVID-19 σε 144 χώρες. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, μια αποστολή 1,1 εκατ. εμβολίων COVID-19 στη Ρουάντα περιελάμβανε τη δισεκατομμυριοστή δόση που παρέχεται μέσω του COVAX.

Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, καθώς σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει λάβει ακόμη μία δόση εμβολίου. Η COVAX και η UNICEF ζήτησαν νέα χρηματοδότηση τουλάχιστον 5,2 δις δολαρίων τους επόμενους τρεις μήνες για να δημιουργηθεί ένα απόθεμα δόσεων 600 εκατ., που θα επιτρέψει στις χώρες με περιορισμένη πρόσβαση σε εμβόλια να καταπολεμήσουν την εξάπλωση του ιού και να σώσουν ζωές.

Ο Tedros Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επαίνεσε το COVAX ως παράδειγμα «της δύναμης της πολυμερούς δράσης». Συνέχισε λέγοντας: «Ο παγκόσμιος συντονισμός και η χρηματοδότηση είναι ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε τον ιό. Το 2022, μπορούμε να τερματίσουμε την οξεία όψη της πανδημίας ή να την παρατείνουμε». Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν μια επιλογή, είπε, προειδοποιώντας ότι «η επίμονη ανισότητα έχει οδηγήσει σε παραλλαγές, όπως η Omicron».

Ο Tedros Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πηγή εικόνας: New Scientist

Η εκδήλωση COVAX AMC Investment Opportunity διοργανώθηκε από την GAVI, την παγκόσμια συμμαχία δημόσιας-ιδιωτικής πρόσβασης στα εμβόλια, η οποία, μαζί με τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Ετοιμότητας Επιδημίας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, διευθύνει την COVAX.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • EIB responds with €300m to boost COVID vaccine deliveries to countries in need, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.