20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ ΕΤΕπ και στην Αίγυπτο: Οι πράσινες επενδύσεις είναι για όλους!

Η ΕΤΕπ και στην Αίγυπτο: Οι πράσινες επενδύσεις είναι για όλους!


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αίγυπτο και το Υπουργείο Μεταφορών διοργάνωσαν πάνελ συζήτησης για τη χρηματοδότηση βιώσιμων υποδομών μεταφορών. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του TransMEA, συνεδρίου και έκθεσης μεταφορών και logistics, στην Αίγυπτο. Τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εργάζονται στην Αίγυπτο, ιδίως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Γαλλική Υπηρεσία Ανάπτυξης (AFD) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) συμμετείχαν στο πάνελ, καθώς δραστηριοποιούνται στην υποστήριξη του τομέα των μεταφορών στην Αίγυπτο μέσω δανείων με ευνοϊκούς όρους και σε έργα που χρηματοδοτούνται με επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπό την προεδρία του Υπουργείου Μεταφορών, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις καλύτερες προσεγγίσεις για τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη δαπανηρών έργων υποδομής μεταφορών που απαιτούνται για την προώθηση της οικονομικής παραγωγικότητας, τη μείωση των εκπομπών CO2 και τον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού. Η ομάδα διερεύνησε καινοτόμους τρόπους χρηματοδότησης και χρηματοδότησης τέτοιων ζωτικής σημασίας υποδομών παγκοσμίως και στην Αίγυπτο, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΕΤΕπ, της ΕΤΑΑ και του AFD.

Πηγή εικόνας: trans-mea.comή

Η πρωτοβουλία Team Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημάνθηκε επίσης από το πάνελ, καθώς αντιπροσωπεύει τις συλλογικές προσπάθειες της Ευρώπης να υποστηρίξει διεθνείς εταίρους σε διάφορους τομείς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία αποσκοπεί στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2050.

Ο Tobias Krause, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αίγυπτο, δήλωσε: «Υπάρχει μια νέα ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο που έχουν οι μεταφορές σε σχέση με την κοινωνία, το περιβάλλον και την υγεία, εστιάζοντας στον θετικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι πράσινες μεταφορές για την επίτευξη καλύτερης υγείας, καθαρότερου περιβάλλοντος, μεγαλύτερης κοινωνικής συνοχής, καλύτερης ποιότητας ζωής και οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρώπης, η οποία αποσκοπεί στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2050. Θα συνοδεύουμε τους εταίρους στη μετάβασή τους προς πιο βιώσιμες οδούς ανάπτυξης».

Ο αντιστράτηγος Kamel El Wazir, Υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου, και ο κ. Krause παρακολούθησαν την τελετή υπογραφής της αποκατάστασης του Raml Tram (Μπλε Τραμ) της Αλεξάνδρειας, ενός άλλου έργου που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το AFD και την ΕΤΕπ, θέτοντας ένα ακόμα ορόσημο για την ομάδα «Το έργο της Ευρώπης στην Αίγυπτο». Η συμφωνία υπεγράφη από την Ε.Ε., τον Marc Baréty, Πρέσβη της Γαλλίας στην Αίγυπτο, και τον Δρ. Fabio Grazi, Διευθυντή του Γαλλικού Οργανισμού Ανάπτυξης, στον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναθέσει τη διαχείριση της επιχορήγησης. Την υπογραφή παρακολούθησε επίσης ο Alfredo Abad, Επικεφαλής της Περιφερειακής Αντιπροσωπείας της ΕΤΕπ για την Εγγύς Ανατολή.

Ο Δρ. Γκράτσι δήλωσε ότι η λειτουργία του τραμ Alexandria Raml είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επιτρέπει στο AFD να επεκτείνει τις μεταφορικές του δραστηριότητες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Το έργο είναι πλήρως συνεπές με την τομεακή στρατηγική του AFD για ένα χωρίς αποκλεισμούς, πράσινο, αποτελεσματικό και ασφαλές σύστημα μεταφορών.

Ο κ. Abad είπε: «Η ΕΤΕπ χαιρετίζει την υπογραφή αυτής της συμφωνίας επιχορήγησης μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών και των εταίρων της Team Europe. Θα ενισχύσει την οικονομική βιωσιμότητα του έργου του τραμ Alexandria Raml. Με τη χρηματοδότηση αυτού του έργου, η ΕΤΕπ επεκτείνει τη στρατηγική της για την παροχή καθαρών λύσεων μεταφορών στις κύριες αστικές περιοχές της Αιγύπτου».

Πηγή εικόνας: constructionreviewonline.com

Το έργο στοχεύει στην επέκταση της διαδρομής της γραμμής τραμ 150 ετών και στην ανακαίνιση σταθμών και αυτοκινήτων. Αναμένεται, επίσης, να διπλασιαστεί η χωρητικότητα από 100.000 ημερήσιους επιβάτες σε 230.000.

Ο αντίστοιχος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 246 εκατ. ευρώ, με 8 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 100 εκατ. ευρώ από το AFD και 138 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Egypt: EIB participates in conference on financing sustainable transportation infrastructure, Ευρωπαϊκη Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.