20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΘέτουμε στόχους για την νέα χρονιά

Θέτουμε στόχους για την νέα χρονιά


Tης Μαρίας Ζωγοπούλου, 

Στο ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς όλοι μας λίγο πολύ θέτουμε νέους στόχους, σχεδιάζουμε τα μελλοντικά μας σχέδια, τις νέες ενέργειες που επιθυμούμε να υλοποιήσουμε και πάνω από όλα οραματιζόμαστε την ατομική μας εξέλιξη σε κάθε τομέα. Με λίγα λόγια, είναι μία συνηθισμένη πράξη που ακολουθεί κάθε χρόνο μετά τον απολογισμό που κάνει κάθε ένας από εμάς στο τέλος του προηγούμενου έτους για τα γεγονότα που μας σημάδεψαν είτε θετικά είτε αρνητικά. Αναλογιζόμαστε ποιους στόχους μας πετύχαμε αυτόν το χρόνο, τι πήγε όπως θα θέλαμε, τι δεν πήγε καλά, ποιους στόχους δεν πραγματοποιήσαμε και γιατί, αν ήταν κάτι που δεν θέλαμε αρκετά ή αν αυτή τη χρόνια θα δώσουμε προτεραιότητα σε αυτούς τους στόχους που πραγματικά εμείς θέλουμε, χωρίς αναστολές. Αφιερώνουμε χρόνο να αξιολογήσουμε ποιες καταστάσεις ήταν αυτές που μας επηρέασαν περισσότερο και ποιες λιγότερο, τι μπορούμε να αλλάξουμε και τι όχι.

Στην αλλαγή του χρόνου η στοχοθεσία που κάνει κάθε άνθρωπος σε ατομικό επίπεδο, εστιάζει στη δημιουργία της πορείας που θέλει να ακολουθήσει σύμφωνα με τους στόχους και το τρόπο που θα πράξει. Ουσιαστικά, είναι ένα πλάνο με σκοπό να μας διευκολύνει να διαχωρίσουμε τις πιο σημαντικές ασχολίες μας με τις λιγότερο σημαντικές. Επιπλέον, αποτελεί πηγή για την παροχή κινήτρων με σκοπό την επίτευξη των στόχων που θέτουμε, καθώς βασίζεται σε μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία συνδέονται άμεσα με την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής. Το μακροπρόθεσμο πλάνο καθορίζεται από τον κάθε ένα ξεχωριστά και αφορά το τι θα θέλαμε να πετύχουμε το νέο χρόνο ή τι θέλουμε να επιτύχουμε στα επόμενα χρόνια, βάζοντας τα πρώτα θεμέλια από φέτος.

Πηγή εικόνας: learnenglish.britishcouncil.org

Στη συνέχεια, θα πρέπει να δούμε πως ακριβώς μπορούμε εμείς να υλοποιήσουμε τους στόχους μας και να σχεδιάσουμε με μεθοδικό τρόπο τις ενέργειες που θα ακολουθήσουμε. Αυτό συμβαίνει με σκοπό να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες της επίτευξης όσο περισσότερων στόχων μπορούμε. Πολύ συχνά, στην προσπάθεια μας να πραγματοποιήσουμε τα σχέδια μας, δημιουργούμε τους βραχυπρόθεσμους στόχους, οι οποίοι επαναπροσδιορίζονται κάθε χρόνο και βοηθάνε τους μακροπρόθεσμους στόχους. Ειδικότερα, λοιπόν, οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, προσδιορισμένοι με ακρίβεια και σαφήνεια, ώστε να ξέρουμε για τι σκοπό ακριβώς προσπαθούμε και τι ακριβώς περιμένουμε. Πολλές φορές, εξυπηρετεί, να γράφουμε τις σκέψεις και τις επιθυμίες μας για τη νέα χρονιά, να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε τι έχουμε περισσότερο ανάγκη, για να μείνουμε πιστοί στο στόχο. Η καταγραφή όλων όσων σκεφτόμαστε και επιθυμούμε είναι μία μορφή δέσμευσης προς τον εαυτό μας για την χρονιά που έπεται. Ειδάλλως, αν οι στόχοι παραμείνουν σκέψεις , τότε είναι πολύ πιθανό καθένας να συμπεριφέρεται σαν να μην είχαν τεθεί τα νέα σχέδια καθώς είναι συχνό φαινόμενο στον άνθρωπο να μην δέχεται τις αποτυχίες του.

Σύμφωνα με τα προηγούμενα, θεωρείται πολύ βοηθητικό να θέτουμε πολλούς επιμέρους στόχους, σε αντίθεση με έναν ενιαίο στόχο. Αυτό συμβαίνει διότι όταν τα βήματα γίνονται ένα-ένα και σταδιακά είναι πιο εύκολα επιτεύξιμα με αποτέλεσμα να νιώθουμε ακόμα πιο κοντά στο σκοπό μας λόγω της ικανοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, ένας στόχος θα πρέπει να μπορεί να οριστεί με ακρίβεια ποσοτικά, δηλαδή να είναι μετρήσιμος για να είναι εφικτό να αξιολογηθεί. Σημαντικό κριτήριο είναι η διατύπωση των στόχων, καθώς αποτελεί ενθαρρυντικό χαρακτηριστικό να διαθέτουν θετικό πρόσημο και να αποφεύγονται όσα δεν θα πρέπει να κάνουμε. Επίσης, σημαντικό κριτήριο είναι να θέτουμε στόχους ρεαλιστικούς, κάτι που απαιτεί αυτογνωσία, καθώς θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις δυνατότητες, τις δεξιότητες, τις φιλοδοξίες μας ακόμα και εμπόδια που μπορεί να χρειαστεί να έρθουμε αντιμέτωποι.

Πηγή εικόνας: hoxtoncapital.com

Το ετήσιο πλάνο που έχουμε σκοπό να ακολουθήσουμε καθορίζεται από προσωπικούς στόχους, με γνώμονα τις ατομικές ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Οι στόχοι που θα τεθούν είναι κάτι πολύ προσωπικό και δεν αφορά τον υπόλοιπο κόσμο, είτε είναι οικογένεια είτε είναι φίλοι. Η προσωπική εξέλιξη αποτελεί σημαντικό επίτευγμα και στηρίζεται στην αποφασιστικότητα που διαθέτει καθένας  για να διεκδικήσει όσα έχει ανάγκη να καταφέρει τη νέα χρονιά. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα σχέδια που κάνουμε, ακόμα και αν δεν πραγματοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό, σίγουρα έχουν καταφέρει να μας εξελίξουν μέσα από τη διαδικασία που ακολουθήσαμε για να πλησιάσουμε το στόχο μας. Έτσι και αλλιώς όλα όσα αγαπάμε και προσπαθούμε να επιτύχουμε μόνο μπροστά μπορούν να μας πάνε και να μας γεμίζουν ψυχικά και αυτό έχει σημασία.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Σχεδιάζοντας και θέτοντας Στόχους βήμα-βήμα, για το Νέο Έτος, journal-ene.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Ζωγοπούλου
Μαρία Ζωγοπούλου
Γεννήθηκε το 1996 στην Αθήνα, όπου και ζει μόνιμα. Έχει πτυχίο στον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων με κατεύθυνση το Μάρκετινγκ. Σπουδάζει ψυχολογία, ασχολείται με το χορό και της αρέσουν τα ταξίδια. Αγαπημένη φράση «η ευτυχία είναι απόφαση».