16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"Hugo" (2011): Όταν μπορείς να ονειρεύεσαι σε αντίξοες συνθήκες

“Hugo” (2011): Όταν μπορείς να ονειρεύεσαι σε αντίξοες συνθήκες


Της Κατερίνας Κοκολογιάννη,

Τελειώνει ο Δεκέμβριος, ο πιο μαγικός μήνας του χρόνου, πέρασαν τα Χριστούγεννα και ο Άγιος Βασίλης είναι καθοδόν, τι καλύτερο, λοιπόν, από μία χειμωνιάτικη ταινία με κουβερτούλα και ζεστή σοκολάτα παρέα με όλη την οικογένεια. Για τον λόγο αυτό, τις γιορτινές αυτές ημέρες προτείνουμε μία ταινία διδακτική και συγχρόνως εντός του κλίματος των ημερών για μικρούς και για μεγάλους.

Η ταινία που σας προτείνω ονομάζεται “Hugo” και πρόκειται για μία αμερικανική ταινία, παραγωγής 2011, σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε. Το σενάριο το έγραψε ο Τζον Λόγκαν και είναι βασισμένο στο βιβλίο The Invention of Hugo Cabret του Μπράιαν Σέλζνικ. Πρωταγωνιστές είναι οι: Άσα Μπάτερφιλντ, Κλόι Γκρέις Μορέτζ, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Σάσα Μπάρον Κόεν, Έμιλι Μόρτιμερ, Ρέι Γουίνστον, Τζουντ Λο και Κρίστοφερ Λι. Η παρούσα ταινία Βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας και έλαβε 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ μεταξύ των οποίων και αυτά για Καλύτερη Ταινία και Σκηνοθεσία, κερδίζοντας πέντε Όσκαρ στις τεχνικές κατηγορίες.

Πηγή Εικόνας: medium.com

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από την ιστορία ενός ορφανού αγοριού που μένει μόνο του μέσα σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στο Παρίσι και συγκεκριμένα μέσα στο μεγάλο ρολόι του σταθμού. Ο μικρός Hugo είχε ιδιαίτερη σχέση με τον πατέρα του, ο οποίος διατηρούσε κατάστημα κατασκευής ρολογιών και εκτός των άλλων εργαζόταν μέσα σε ένα μουσείο. Κάποια στιγμή, ο πατέρας του βρήκε ένα παλιό ρομπότ που σχεδίαζε ένα συγκεκριμένο πλάνο από μια παλιά ταινία, δυστυχώς όμως, δεν λειτουργούσε και χρειαζόταν ένα κλειδί, δημιουργώντας ερωτήματα για το πού μπορεί να βρίσκεται αυτό. Έτσι, ο πατέρας του Hugo, κατακλυσμένος από περιέργεια, αποφάσισε να πάρει το ρομπότ και να προσπαθήσει να το φτιάξει. Ξεκίνησε, λοιπόν, παρέα με τον αγαπημένο του γιο να προσπαθεί να το επαναφέρει σε λειτουργία χωρίς, ωστόσο, ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Μάλιστα, σε ένα μικρό μπλοκ κρατούσε σημειώσεις για τον μηχανισμό και τα βήματα που είχε ακολουθήσει έως εκείνη τη στιγμή. Δυστυχώς όμως, μία μέρα ο πατέρας χάνει τη ζωή του μοιραία σε μία πυρκαγιά. Τότε ο Hugo καλείται να μείνει με τον θείο του, έναν μεγάλο σε ηλικία άνθρωπο, εθισμένο στο αλκοόλ και τις καταχρήσεις, ο οποίος διέμενε εντός του ρολογιού του σταθμού και ρύθμιζε την ώρα κάθε μέρα. Εκείνος, αφού δίδαξε στο Hugo την δουλειά, μια μέρα δεν ξαναεπέστρεψε σπίτι, αφήνοντας το μικρό αγόρι μόνο του να επιβιώσει. O Hugo, εν τω μεταξύ, συνέχιζε να κάνει τη δουλειά του θείου του, φοβούμενος ότι αν ανακαλυφθεί η απουσία του, θα διώξουν και τον ίδιο από τον σταθμό.

Το αγόρι έμεινε μόνο του παρέα με το ρομπότ, προσπαθώντας καθημερινά να μαζέψει όλα τα εξαρτήματα που χρειαζόταν για να καταφέρει να ολοκληρώσει το έργο του πατέρα του, κάνοντάς το να λειτουργήσει. Στην αναζήτησή του αυτή, ο Hugo επιχειρεί να κλέψει εξαρτήματα από τον Georges, που διατηρεί ένα κατάστημα παιχνιδιών στον σταθμό, με αποτέλεσμα να γνωρίσει την υιοθετημένη κόρη του τελευταίου, την Isabelle. Παρέα με αυτό το κορίτσι ο Hugo θυμήθηκε τη λατρεία του για το διάβασμα και τη λογοτεχνία, ενώ η τόσο στενή παρέα μαζί της του δημιούργησε την ανάγκη να της εκμυστηρευτεί το μεγάλο του μυστικό, που αποτελούσε και τον λόγο ύπαρξής του. Έτσι, το κορίτσι αποφασίζει να τον βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία που θα τελειώσει μόνο αν το ρομπότ επιδιορθωθεί, αποκαλύπτοντας και την ιστορία που κρύβει.

Πηγή Εικόνας: looper.com

Ο νονός και θετός πατέρας της μικρής Isabelle, κύριος Georges,  δεν είναι, όμως, καθόλου άσχετος με την αναζήτηση των παιδιών. Μοιάζει να κρύβει κάποιο μυστικό, το οποίο θα αποκαλυφθεί στη συνέχεια, καθώς με τη βοήθεια της σκηνής που σχεδιάζει ξανά και ξανά το ρομπότ, αναβιώνει μία παλιά ταινία. Πρόκειται για μία ταινία που πραγματικά υπήρξε σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου, το ξακουστό “Trip to the moon”, που γυρίστηκε το 1902 (ναι, καλά διαβάσατε!) από τον Georges Méliès, ο οποίος αργότερα ήρθε αντιμέτωπος με τη χρεοκοπία. Στο παρόν της ταινίας, οι αποκαλύψεις δείχνουν να διαταράσσουν τις ισορροπίες, αλλά ίσως τελικά επιλύσουν τις εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις των ηρώων. Πρόκειται για μία ταινία που θα προκαλέσει νοσταλγία σε μικρούς και μεγάλους, και ίσως σας πείσει ότι, όσο άσχημα και να γίνουν τα πράγματα, πάντα αξίζει να ονειρεύεστε!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Hugo (2011), IMDb.com, διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αικατερίνη Κοκολογιάννη
Αικατερίνη Κοκολογιάννη
Γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 2001 στα Χανιά της Κρήτης. Είναι Φοιτήτρια του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Έχει πάθος και αγάπη για την διδασκαλία και την Τέχνη, ενώ ελπίζει στην σύμπραξη αυτών των δύο για ένα σχολείο «πολύχρωμο». Λατρεύει τις όμορφες στιγμές με φίλους και την οικογένειά της. Μιλάει Αγγλικά και ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες και την διαρκή επιμόρφωσή της μέσω σεμιναρίων και ημερίδων .