21.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟ μισογυνισμός είναι θέμα αξιών, όχι φύλου

Ο μισογυνισμός είναι θέμα αξιών, όχι φύλου


Της Κατερίνας Μακράκη,

Οι γυναίκες μιλούν, απαιτούν, διεκδικούν και καταφέρνουν συνεχώς να αποδεικνύουν ότι η μάχη για την ισότητα είναι επίκαιρη και πως σαφώς δεν έχει τελειώσει, αφού έχει χιλιόμετρα ακόμα να διανύσει. Νιώθω παράξενα να γράφω ότι έχουμε καταφέρει πράγματα στο θέμα της ισότητας, όταν πλέον μετράμε 15 γυναικοκτονίες, αλλά ζούμε σε μία κοινωνία που είναι υπεύθυνη για αυτό το φαινόμενο. Από τα αρνητικά σχόλια που διαβάζουμε συνεχώς στα social media, μέχρι την καθημερινότητά μας, στερεότυπα και απόψεις που μειώνουν τις γυναίκες αναπαράγονται άκριτα. Κάποιος θα περίμενε τέτοια σχόλια κυρίως από άντρες – όχι τόσο επειδή ευθύνονται εκείνοι, αλλά λόγω των απόψεων και ιδεών που κληρονόμησαν μαζί με την πατριαρχική κοινωνία που μας δόθηκε – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης ως προς τις ιδέες τους.

Κι όμως, υπάρχουν φορές που τα σχόλια που σοκάρουν περισσότερο είναι γυναικών. Σε εκπομπές στην τηλεόραση, στα social media, στη δουλειά, στην καθημερινότητα. Βγαίνει τέτοια χολή που σε κάνει να αναρωτιέσαι. Τελικά, οι γυναίκες «μισούν» τις γυναίκες; Είναι πλέον αντιληπτό ότι ο μισογυνισμός δεν είναι μόνο αντρικό φαινόμενο. Υπάρχει τόσος εσωτερικευμένος μισογυνισμός σε κάποιες γυναίκες, οι οποίες δεν μπορούν να το αντιληφθούν, διότι μπορεί να ξεκινάει από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα σχόλια. Η απαξίωση και ο υποβιβασμός του χαρακτήρα και της προσωπικότητας των γυναικών είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά. Όλοι, σε κάποια στιγμή στη ζωή μας μπορεί να έχουμε προβεί σε τέτοιες πράξεις, γιατί, πολύ απλά, η κοινωνία αυτή μας έχει περάσει κάποιες ιδέες και αντιλήψεις ως φυσιολογικές, ενώ μόνο αυτό δεν είναι.

Πηγή εικόνας: vnikolopoulou.gr

Υπάρχουν τόσα τρανταχτά παραδείγματα, για το ότι – αν όχι όλοι, τότε οι περισσότεροι, όμως, τώρα θέλω να αναφερθώ πιο συγκεκριμένα στο γυναικείο φύλο – έχουμε υιοθετήσει απόψεις που πρέπει να αναθεωρήσουμε. Αν έχεις σκεφτεί αρνητικά πράγματα για μία γυναίκα, επειδή ξοδεύει πολύ χρόνο και χρήμα για την εμφάνισή της ή αν αντίστοιχα έχεις κρίνει άλλες γυναίκες επειδή δεν φορούσαν μακιγιάζ ή δεν πρόσεξαν πολύ την εμφάνισή τους. Αν έχεις κατακρίνει άλλες γυναίκες για την ερωτική τους ζωή  ή αν νιώθεις άσχημα για γυναίκες που είναι άνω των 35 και είναι ακόμα ανύπαντρες. Ή ακόμα και αν ένιωσες καλά που θεώρησες ως φιλοφρόνηση το «Εσύ δεν είσαι σαν τις άλλες». Τότε είναι που θα έπρεπε να αναρωτηθείς, αν τα κοινωνικά πρότυπα και στερεότυπα, έχουν ριζώσει τόσο καλά μέσα σου που, έχεις μπει στη διαδικασία να κρίνεις και να κατακρίνεις τις επιλογές άλλων.

Είναι όλο, όμως, ένα πολύ καλοστημένο κόλπο της πατριαρχίας, το οποίο εμείς καλούμαστε να διακόψουμε. Γιατί δεν μπορούμε απλά να θαυμάζουμε όλες τις γυναίκες, αλλά πρέπει να νιώθουμε απειλημένες;  Από μικρές μας ζητούν να είμαστε πιο όμορφες και πιο σεμνές, πιο έξυπνες και πιο ταπεινές, πιο φιλόδοξες αλλά και λιγότερο θρασείς από τις συνομήλικες μας. Ακολουθούμε, λοιπόν, μία σχιζοφρενική διαδρομή μέσα στην οποία οι υπόλοιπες γυναίκες μετατρέπονται σε εχθρούς. Η ζωή μας παίρνει το δρόμο μίας προσπάθειας να αποκτήσουμε την αποδοχή ενός ανδροκρατούμενου κόσμου και επιχειρούμε να διαχωρίσουμε τον εαυτό μας από τις άλλες γυναίκες. Ως γυναίκες, πρέπει να αντιληφθούμε πως ο σεξισμός είναι κάτι που μας επηρεάζει όλες, πως είναι απολύτως φυσιολογικό μετά από αιώνες καταπίεσης να έχουμε εκφράσει και οι ίδιες μισογύνικες συμπεριφορές, αλλά οφείλουμε να το αλλάξουμε. Οφείλουμε να εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την κατανόησή μας η μία στην άλλη.

Πηγή εικόνας: portraits.gr

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι, η ιδέα του άρθρου και του συγκεκριμένου θέματος προήλθε έπειτα από περιστατικό που με έκανε να τα αναλογιστώ όλα αυτά. Φυσικά, υπάρχουν και άντρες που κρίνουν άντρες, είτε για το πώς απέκτησαν τα λεφτά τους είτε για το ντύσιμό τους ή το μυαλό τους. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι κανείς δεν αναφέρεται σε αυτό. Είναι θέμα αξιών, όχι φύλου. Η ανθρωπότητα είναι αυτή που μισιέται μεταξύ της και από εκεί ξεκινάνε όλα τα επιμέρους θέματά της.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • «Γιατί οι γυναίκες μισούν τις γυναίκες;»: Έξι γυναίκες που διαπρέπουν στον χώρο τους μας απαντούν στο ερώτημα, instyle.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Μακράκη
Κατερίνα Μακράκη
Γεννήθηκε το 2001 και ζει στα Χανιά. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου από το 2019. Αγαπά τον αθλητισμό με τον οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά και λαμβάνει μέρος σε εθελοντικές δράσεις. Στον ελεύθερο της χρόνο της αρέσει να διαβάζει βιβλία, κυρίως των ανθρωπιστικών επιστημών.