24.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός“Sleepers” (1996): Στα δίχτυα της παραβατικότητας

“Sleepers” (1996): Στα δίχτυα της παραβατικότητας


Της Κατερίνας Κοκολογιάννη,

Η παιδική κακοποίηση και το τοξικό οικογενειακό περιβάλλον είναι δύο βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την πορεία των ανθρώπων. Όπως φαίνεται από έρευνες εγκληματολόγων, ψυχολόγων, κοινωνιολόγων και παιδαγωγών, παιδιά τα οποία εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά, είναι άτομα που προέρχονται από επιθετικά και κακοποιητικά περιβάλλοντα. Η παρούσα δραματική αμερικανική ταινία του 1996 σε σκηνοθεσία Μπ. Λέβινσον, με τους: Ρόμπερτ ντε Νίρο, Ντάστιν Χόφμαν, Μπραντ Πιτ, Τζέισον Πάτρικ, παρότι δεν είναι ιδιαίτερα πρόσφατη, είναι εξαιρετικά διαχρονική.

Όλα ξεκινούν σε μία μικρή συνοικία της Νέας Υόρκης, το Χελς Κίτσεν, όπου η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα ανθίζουν. Πίσω από σχεδόν κάθε πόρτα κρύβεται μια κακοποιημένη γυναίκα παρά τους αγώνες των φεμινιστριών για ισότητα, που λαμβάνουν χώρα την ίδια περίοδο. Ναρκωτικά, κλοπές, βιαιότητες και φόνοι χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα.

Πηγή Εικόνας: mylife.com.cy

Όλη η ιστορία αφορά τη δραματική περιπέτεια τεσσάρων αγοριών. Και οι τέσσερις είχαν ένα κοινό. Προέρχονταν από βίαια και φαλλοκρατικά οικογενειακά περιβάλλοντα και για να βγάλουν το χαρτζιλίκι τους, βοηθούσαν σαν παπαδοπαίδια τον ιερέα της ενορίας. Έκαναν διάφορες σκανδαλιές, αλλά όχι κάτι το επιλήψιμο. Ζούσαν σαν παιδιά, όπως ταίριαζε στην ηλικία τους. Μέχρι που ο ένας εκ των τεσσάρων αποφάσισε να ζητήσει δουλειά από έναν από τους μεγαλύτερους γκάνγκστερ της περιοχής, προκειμένου να βγάλει περισσότερα χρήματα. Όμως, όταν το νεαρό αγόρι βρέθηκε πολύ κοντά στον κίνδυνο, ζήτησε και από τους φίλους του να εμπλακούν σε όλο αυτό και τότε ήταν η αρχή της καταστροφής…

Τα τέσσερα νεαρά αγόρια είχαν διαρκώς δίπλα τους τον ιερέα, ο οποίος τα συμβούλευε και τα αγαπούσε σαν παιδιά του. Τους ζήτησε, λοιπόν, να μείνουν μακριά από αυτά τα πράγματα, που είχαν σχέση με παρανομίες και άρα βρίσκονταν στην αντίπερα όχθη από την ηθική, αλλά εκείνα είχαν άγνοια κινδύνου. Μία μέρα, μιας και πλέον οι παραβατικές πράξεις είχαν γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους, αποφάσισαν, όπως άλλωστε συνήθιζαν, να κλέψουν χοτ-ντογκ από έναν πλανόδιο ψήστη. Ο συγκεκριμένος, όμως, δεν ήταν σαν τους άλλους! Τους κυνήγησε αρκετά, μέχρι που σκέφτηκαν να ρίξουν το καρότσι του από την σκάλα, ώστε να γλιτώσουν. Πράγμα που είχε τραγικό τέλος.

Εξαιτίας αυτού, ένας άνθρωπος τραυματίστηκε βαριά και πέθανε. Έτσι, τα αγόρια αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη και να καταδικαστούν σε ποινή κάθειρξης λιγότερο από έναν χρόνο στο αναμορφωτήριο. Εκεί ξεκινάει η πραγματική κόλαση. Τα παιδιά αντί να συμμορφώνονται, ώστε να επανενταχθούν στην κοινωνία με την πρέπουσα συμπεριφορά, βασανίζονται και κακοποιούνται καθημερινά τόσο σωματικά, όσο ψυχικά και σεξουαλικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μικροί παραβάτες να επιστρέφουν δύο και τρεις φορές στην φυλακή, καθώς τελικά ποτέ δεν συμμορφώνονται, αντιθέτως γίνονται χειρότεροι! Τα τέσσερα αγόρια πέρασαν δύσκολα και όταν βγήκαν, ντράπηκαν τόσο για αυτά που τους συνέβησαν που δεν ήθελαν να τα συζητήσουν ποτέ ξανά!

Πηγή Εικόνας: filmaffnity.com

Ερχόμαστε στο σήμερα. Τα δύο αγόρια έχουν γίνει πλέον κατά παραγγελία δολοφόνοι, στυγνοί εγκληματίες. Ο ένας δικηγόρος και ο άλλος δημοσιογράφος. Το δράμα ξαναρχίζει, όταν οι δύο τους συναντούν τον βασικό βασανιστή τους και τον σκοτώνουν επιτόπου. Τι πλοκή, άραγε, θα έχει η ιστορία από εκεί και πέρα; Θα ανακαλύψουν την αλήθεια τα τέσσερα αγόρια που πλέον έγιναν άντρες; Θα δικαιωθούν; Και τελικά ποια θα είναι η κατάληξή τους;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Sleepers (1996), imdb.com, διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αικατερίνη Κοκολογιάννη
Αικατερίνη Κοκολογιάννη
Γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 2001 στα Χανιά της Κρήτης. Είναι Φοιτήτρια του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Έχει πάθος και αγάπη για την διδασκαλία και την Τέχνη, ενώ ελπίζει στην σύμπραξη αυτών των δύο για ένα σχολείο «πολύχρωμο». Λατρεύει τις όμορφες στιγμές με φίλους και την οικογένειά της. Μιλάει Αγγλικά και ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες και την διαρκή επιμόρφωσή της μέσω σεμιναρίων και ημερίδων .