19.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜατιές στην ΙστορίαΗ 4η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

Η 4η Δεκεμβρίου στην Ιστορία


Του Νικόλαου-Νεκτάριου Δημητρά,

Πορτραίτο του Σουλεϊμάν Α’, του Μεγαλοπρεπούς. Πηγή εικόνας: theguardian.com

1534: Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής καταλαμβάνει τη Βαγδάτη. Έχοντας σταθεροποιήσει πλέον τα Ευρωπαϊκά σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ένιωσε ασφαλής, ώστε να στρέψει την προσοχή του στην απειλή της δυναστείας των Σαφαβιδών της Περσίας. Αφορμή για την όξυνση των εντάσεων αποτέλεσε η αποστασία του κυβερνήτη του Μπιτλίς, ο οποίος ορκίσθηκε αφοσίωση στους Σαφαβίδες, το 1533. Ο Σουλεϊμάν αντέδρασε, διατάζοντας τον Μεγάλο Βεζίρη Πάργαλη Ιμπραήμ Πασά (δηλαδή, τον «Πρωθυπουργό» της χώρας θα μπορούσαμε να πούμε με σημερινούς όρους) να ηγηθεί του στρατού, ο οποίος θα προωθούταν στη Συρία. Ο στρατός του, πράγματι, ανακατέλαβε το Μπιτλίς και συνέχισε κατακτώντας και την Ταμπρίζ χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Τον επόμενο χρόνο, το 1534, έγινε η μεγαλειώδης είσοδος του στρατού στη Βαγδάτη. Ο διοικητής της την παρέδωσε στον Σουλεϊμάν, αναγνωρίζοντάς τον έτσι ως ηγέτη του Ισλάμ παγκοσμίως και ως νόμιμο διάδοχο του Χαλιφάτου των Αββασιδών. Το 1554, μετά από άλλες δύο εκστρατείες του Σουλεϊμάν, το 1548-1549 και το 1553, υπογράφηκε συμφωνία ανάμεσα στον Σουλεϊμάν και τον Σάχη της Περσίας, με την οποία η Περσία εξασφάλιζε ξανά τη Βαγδάτη μαζί με άλλα εδάφη, υποσχόμενη, όμως, να σταματήσει τις επιδρομές στο Οθωμανικό έδαφος. Για την Οθωμανική Αυτοκρατορία αυτή η συμφωνία αποτέλεσε μεγάλη νίκη και ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιων μαχών.


Πορτραίτο του James Knox Polk από τον Matthew Brady, 1849. Πηγή εικόνας: wikimedia.org

1844: Ο Τζέιμς Νοξ Πολκ (James Knox Polk) εκλέγεται ως ο 11ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Είχε ταχθεί με το Δημοκρατικό Κόμμα και παρόλο που δεν ανήκε στα φαβορί κατάφερε να κερδίσει τον Χένρι Κλέι, ο οποίος ανήκε στο αντίπαλο κόμμα. Βασική θέση του στην προεκλογική εκστρατεία ήταν η προσάρτηση του Τέξας. Πραγματοποίησε την υπόσχεσή του και μάλιστα οδήγησε την Αμερική στη νίκη κατά τον Μεξικάνικο-Αμερικανικό Πόλεμο (1846-1848), όταν το Μεξικό απέρριψε την προσάρτηση. Η θητεία του έληξε στις 4 Μαρτίου 1849. Στις επόμενες προεδρικές εκλογές δεν έθεσε υποψηφιότητα και έτσι κέρδισε ο Ζαχαρίας Τέιλορ. Είχε δηλώσει εκ των προτέρων πως θα υπηρετούσε μόνο για μια θητεία. Πέθανε σε ηλικία 53 ετών, στις 15 Ιουνίου 1849, δηλαδή τρεις μήνες μετά τη λήξη της θητείας του. Πολλοί ιστορικοί κατατάσσουν τον Νοξ Πολκ ανάμεσα στους καλύτερους Πρόεδρους της Αμερικής και αυτό οφείλεται στην επιτυχία του να επιτύχει όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις.


Φωτογραφία του Άρθουρ Μπάλφουρ το 1902. Πηγή εικόνας: britannica.com

1905: Παραιτείται η Κυβέρνηση του Arthur James Balfour στο Ηνωμένη Βασίλειο η οποία είχε κυβέρνησε από τις 12 Ιουλίου 1902. Ο Balfour ανήκε στην παράταξη των Συντηρητικών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του βελτίωσε τις σχέσεις ανάμεσα στη χώρα του και τη Γαλλία, με την Αγγλογαλλική σύμβαση του 1904 πήρε σημαντικά μέτρα για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και του στρατού. Αμφιλεγόμενη είναι η θέση του όσον αφορά τους Εβραίους. Παρόλο που αντέδρασε στην κακομεταχείρισή τους από τους Ρώσους, εμπόδισε τη μετανάστευσή τους από την Ανατολική Ευρώπη. Διάδοχος στην Κυβέρνηση αναδείχθηκε ο Sir Henry Campbell-Bannerman, ο οποίος ανήκε στην αντίπαλη παράταξη, των Φιλελευθέρων. Εκείνος ασχολήθηκε με τη βελτίωση της ζωής των Κινέζων, οι οποίοι ως εργάτες στα ορυχεία είχαν υποστεί κακομεταχείριση από τους Συντηρητικούς. Ο Άρθουρ Μπάλφουρ απεβίωσε στις 19 Μαρτίου του 1930, βασανιζόμενος από χρόνια φλεβίτιδα. Θάφτηκε στις 22 Μαρτίου ανάμεσα σε μέλη της οικογένειάς του στην Εκκλησία της Σκωτίας, στο μικρό χωριό Whittingehame.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Ιναλτζίκ, Χαλίλ, Η Οθωμανική Αυτοκρατορία 1300-1600 (μτφρ. Μ. Κοκολάκης), Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 1995

  • Roger Bigelow Merriman, Suleiman the Magnificent 1520-1566, Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press, 1944
  • Lamb Harold-Albert, Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής (μτφρ. Ε. Μαργέλη), Ωκεανός, Αθήνα, 2013
  • Polk, James K. Polk: The Diary of a President, 1845–1849: Covering the Mexican War, the Acquisition of Oregon, and the Conquest of California and the Southwest. Vol. 296. Capricorn Books, Halifax, 1952
  • Chaffin, Tom. Met His Every Goal? James K. Polk and the Legends of Manifest Destiny, University of Tennessee Press, 2014
  • Bergeron, Paul H. The Presidency of James K. Polk. Lawrence, University of Kansas Press, 1986
  • Cannon, John, A Dictionary of British History, Oxford University Press, 2015
  • Adams, R. J. Q.: Balfour: The Last Grandee, John Murray, London, 2007


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλαος Νεκτάριος Δημητράς
Νικόλαος Νεκτάριος Δημητράς
Έχει σπουδάσει στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό ΕΚΠΑ με κατεύθυνση Ιστορίας. Αποφάσισε να σπουδάσει Ιστορία γιατί του αρέσει να μελετά τους πολιτισμούς αλλά και τα σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα. Αγαπά την Ιστορία και πιστεύει πως χάρη σε αυτήν μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τόσο το παρόν όσο και το μέλλον. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Επίσης, αγαπά τα ταξίδια, το διάβασμα, την γυμναστική και την ζωγραφική.